چربی گیر یا گریس ترَپ (Grease Trap) دستگاهی برای تله انداختن چربیهای فاضلاب و جلوگیری از ورود آن به دستگاههای تصفیه یا محیط زیست میشود. این دستگاه که با نامهای دیگری مثل دستگاه بازیابی روغن، چربیزدا و سیستم جمعکننده چربی یا بعضاً دگریسر شناخته میشود مخصوصاً برای رستورانها و مطبخهای بزرگ که چربی زیادی تولید میکنند استفاده میشود.
دلایل استفاده از چربی گیر
گریس ترپ ها معمولاً برای جلوگیری از ورود چربی ها و مواد جامد موجود در فاضلابها استفاده میشوند. با توجه به اینکه حجم چربی و روغن تولید شده در موسسات بزرگ و یا کاربریهایی مثل آشپزخانههای صنعتی یا فستفودها و رستورانها بسیار زیاد است. اگر از ورود مستقیم آنها به شبکهی فاضلاب جلوگیری نشود، به سرعت باعث گرفتگی لولهها، از بین رفتن کارکرد چاه جذبی و غیرقابل نفوذ شدن زمین میشوند. بدین ترتیب مشکلاتی مثل متصاعد شدن بوی نامطبوع، مسدود شدن لولهها، کم شدن سرعت جریان فاضلاب و ایجاد مشکلاتی در تأسیسات فاضلاب خواهد شد. چربیگیرها انواع مختلفی دارند که بسته به کاربرد میتوان آنها را دستهبندی کرد. برخی از پرکاربردترین چربیگیرهای بازار عبارتند از:
چربی گیر فایبرگلاس
چربی گیر رستوران
چربی گیر پلی اتیلن
چربی گیر صنعتی
روش کار دستگاه چربی گیر فاضلاب
دستگاه چربی گیر بر سر راه خروجی فاضلابهای ساختمانهای تولید کنندهی چربی (مثل آشپزخانههای صنعتی، رستورانها و کافیشاپها و …) قرار میگیرد و با کم کردن سرعت روغن و خنک کردن آن، چربیهای موجود را به دام میاندازد و از ورود پسابهای چرب به درون دستگاههای تصفیه یا چاههای جذبی و طبیعت جلوگیری میکند. در واقع این دستگاه با جدا کردن زبالههای جامد و چربیهای موجود در فاضلاب، باعث رسوب آنها در یک ظرف مجزا میشود و کمک میکند تا بتوان آن را به صورت جداگانه تخلیه و خالی کرد.
چربی گیر فاضلاب, دستگاه چربی گیر, روش کار چربی گیر, چربی گیر شمیم شریف
اجزای تشکیل دهنده دستگاه چربی گیر
دستگاه گریس ترپ اجزای مختلفی دارد که برای برخی کاربریها یا موارد خاص متفاوت است. این دستگاه معمولاً این اجزا را دارد: سه راه ورود و خروج، حوضچهی آرامش و فیلتراسیون.
سه راه ورود و خروج: بر سر ورودی و خروجی چرب گیر سه راهههایی قرار داده شده است که از ورود مستقیم چربی در دهانهی لولهی ورود و خروج جلوگیری میکند و از مسدود شدن آن جلوگیری میکند. این سه راهها جزء جدایی ناپذیر این دستگاه هستند و نبود آنها باعث مختل شدن عملیات چربیگیری میشود.
حوضچهی آرامش: این بخش از دستگاه معمولاً به دو قسمت تقسیم میشود. قسمت ابتدایی آنها باعث کند شدن سرعت فاضلاب میشود و با سکون یافتن آن به جدا شدن و رسوب چربیها کمک میکند. این قسمت معمولاً قابلیت جدا شدن دارد و پس از پر شدن میتوان آن را باز کرد و چربیها را تخلیه و مجدداً جعبه را در جای خود تعبیه کرد.
فیلتراسیون: در بخش میانی دستگاه یک دیواره قرار داده شده است. این دیواره که عمل فیلتراسیون یا صاف کردن فاضلاب را انجام میدهد از ورود چربیها، اشیاء جامد و سایر مواد معلق در فاضلاب جلوگیری میکند و باعث میشود پس از رسوب اولیهی چربیها، آب تمیزی به مرحله بعد منتقل شود.
انواع چربی گیرها
این دستگاهها جنسهای مختلفی دارند و بسته به نحوهی کار، نوع نیاز و شرایط محیطی میتوان از انواع مختلف آنها استفاده کرد. محل قرارگیری این دستگاه میتواند زیر سینک یا در جایی خارج از ساختمان، در زیر زمین یا روی آن باشد.
از نظر جنس میتوان چرب گیر را میتوان چند نوع متداول و پرکاربرتر تقسیم کرد:
چربی گیر فایبرگلاس
چربیگیرهای فولاد ضدزنگ
چربی گیر پلی اتیلن
چدن
بتن
از نظر نحوهی عملکردی میتوان گریس ترپ ها را به نوع زیر تقسیم کرد:
چربی گیرهای ثقلی
چربی گیرهای الکترومکانیکال
انواع چربی گیرها بر اساس کاربردها
معمولاً این دستگاهها بر اساس ابعاد و اندازه و جنس، کاربردهای متفاوتی پیدا می کنند. از این دستگاهها عموماً برای تصفیهی پساب فاضلاب کاربریهایی که چربی زیادی تولید میکنند استفاده میشود. این کاربریها عبارتند از:
چربی گیر آشپزخانههای صنعتی
چربی گیر رستورانها، سفرهخانهها، غذاخوریها
گریس ترپ فستفودها
گریس ترپ بیرونبرها و غذای آماده
گریس ترپ کاخانهجات تولید لبنیات و مواد غذایی گوشتی
گریس ترپ تالارها و شیرینیپزیها
گریس ترپ مراکز کشتار و بستهبندی مرغ
گریس ترپ قصابیها
چربی گیر آشپزخانههای صنعتی
شرکت شمیم شریف تولیدکننده انواع تجهیزات آب و فاضلاب است. یکی از محصولات ما چربی گیر آشپزخانههای صنعتی است که در ابعاد مختلف تولید میشود. امروزه چربی زدایی از پساب فاضلاب یکی از معضلات بزرگ آشپزخانههای صنعتی است. این دستگاهها، پساب رستورانها و آشپزخانهها را پیش تصفیه میکنند و با حذف روغن، چربی و ذرات معلق موجود در پساب این واحدها، طول عمر تأسیسات فاضلاب و کارآیی آن را بالاتر میبرند و از انتشار بوی بد و گرفتگی لولهها جلوگیری میکنند.
نحوهی گرفتن چربی به این صورت است که آب وارد بخش اول میشود و پس از آرام شدن، چربیها (به دلیل سبک بودن) در روی آب و مواد دیگر در زیر آب رسوب میکنند. سپس پساب فاقد چربی و روغن از طریق لوله و فیلتراسیون میانی وارد بخش دوم مخزن میشود و ذرات ریز نیز در این قسمت حذف و آب تصفیه و زلالتر از دستگاه خارج میشود.
چربی گیر پلی اتیلن شرکت شمیم شریف در اندازه های مختلف به تولید میرسد. بسته به ابعاد آشپزخانه و میزان خروجی فاضلاب میتوانید این دستگاهها را تهیه نمایید. از جمله مواردی که به همراه این دستگاه تهیه شود میتوان به لولهی ونت (بسته به نوع دستگاه) و لولههای ورود و خروج آن اشاره کرد. برای خرید چربی گیر پلی اتیلنی و اطلاع از اندازهی مناسب آشپزخانه خود میتوانید از طریق شمارههایی که در انتهای همین پست آمده است، با ما تماس بگیرید و مشاورههای لازم را در این خصوص دریافت نمایید.
کاربرد گریس ترپ در صنایع لبنی، کشتارگاهها و مراکز بستهبندی طیور
دستگاه گریس ترپ علاوه بر آشپزخانهها، رستورانها، فستفودها و … در صنایع دیگر تولید چربی مثل صنایع لبنی، کشتارگاههای مرغ و پرندگان، مراکز بستهبندی طیور و حتی قصابیها کاربرد فراوان دارد. روند عملکرد و گرفتن چربی دستگاه مشابه موارد فوق است اما ممکن است ابعاد و اندازههای آن متفاوت باشد.
در برخی موارد از گریس ترپ زیر سینکی هم استفاده میشود. این گریس ترپها به خاطر حجم کم و ابعاد کوچک برای آشپزخانههای کوچک یا مغازهها و واحدهای کوچک بسیار مناسب است. و از نظر اقتصادی و کارآیی نیز گزینهی مناسبی هستند.