سمنت برد نسل جدیدی از مصالح ساختمانی است که از متریالی همچون سیمان، الیاف طبیعی و یا مصنوعی، آهک، سیلیس و ... ساخته میشود. امروزه این محصول به صورت ورقهای، نواری و تایلی در صنعت ساخت و ساز خشک استفاده میشود. یکی از مزیتهای مهم سمنت برد در صنعت ساختمان سازی، مقرون به صرفه بودن آن است.
سمنت برد یا همان سیمان الیافدار در سیستم ساخت و ساز خشک سبب شده است ضعفهای موجود در ساختمان سازی تا حدودی کاهش یابد. سمنت برد که نام دیگر آن فایبر سمنت برد است معمولا در سه نوع مش فایبر گلاس، سمنت برد سلولزی و سمنت برد کلسیم سیلیکاتی تولید میشود.
سیمان برگ (فایبر سمنت)
سمنت بردها ترکیبی از سیمان و الیاف تقویت کننده هستند که به ورقهای ۳ در ۵ فوت (۹۱ در ۱۵۲ سانتی متر) ، ضخامت ۱ تا ۴ تا ۲/۱ اینچ (۶.۴ تا ۱۲.۷ میلی متر) تشکیل شدهاند. از سمنت بردها به عنوان پایه برای کاشی کاری نیز استفاده میشود.
سمنت بردها نسبت به گچ برگ ها مقاومت بیشتری در برابر آب و ضربه دارند. همچنین لازم به ذکر است آنها با سیمان اصلاح شده از پلیمر ساخته شدهاند تا امکان خم شدن برای استفاده در سطوح خمیده نیز فراهم شود.
سمنت برد معمولا از سیمان پورتلند، الیاف سلولزی، سیلیکا کوارتز و دیگر مواد معدنی ساخته میشود. لازم به ذکر است که در زمان تولید سمنت بردها از آزبست استفاده نمیشود، زیرا این نوع از مصالح ساختمانی به محیط زیست آسیبی نمیرساند.
با توجه به پیشرفت تکنولوژی در هر صنعتی، امروزه سمنت برد نیز توانسته است سرعت و کیفیت کار را در ساختمان سازی به ویژه ساخت و ساز خشک تا حد زیادی افزایش دهد.
امروزه از سمنت برد برای پوشش و نمای دیوارهای ساختمان استفاده میکنند، این نوع از روکشها همچنین میتوانند بر روی دیوارهای پیش ساخته مثل پانل وال اسپید نصب شوند و پانل سیمانی سبک و مقاومی را ایجاد کنند چرا که الیاف سلولزی که در سمنت بردها استفاده شده سبب می شود که مقاومت بالایی در برابر تنشهای فشاری و تغییرات دما داشته باشند.
سمنت بردها از مخلوط همگن ساخته شدهاند و امروزه سمنت بردها در صنعت ساختمان سازی برای کاربردهای تزئینی مورد استفاده قرار میگیرند و میتوان آنها را در ضخامتهای مختلفی (۳ تا ۲۰ میلی متر) تولید کرد. بهتر است توجه نمایید تولید سمنت بردها بیشتر با ضخامت پایین است و تولید آنها با ضخامت زیاد کار نسبتا دشواری است.
در دنیای امروز بسیاری از تولیدکنندگان برای دستیابی به برخی از سمنت بردهای خاص از مواد افزودنی مانند میکا، آلومینیوم و ... استفاده میکنند. سمنت بردهای معمولی تقریباً از ۴۰-۶۰٪ سیمان، ۲۰-۳۰٪ پرکنندهها ، ۸-۱۰٪ سلولز، ۱۰-۱۵٪ میکا ساخته میشود. سایر مواد افزودنی مانند استیم آلومینیوم و PVA فوق الذکر در مقادیر کمتر از ۱٪ استفاده میشوند.
مزایای سمنت برد
مهمترین مزیت سمنت برد این است که به عنوان پایه برای کاشی کاری استفاده میشود زیرا همانطور که بیان شد مقاومت نسبتا بالایی در برابر ضربه و رطوبت دارند. اما باید گفت همان طور که رطوبت را به خوبی جذب میکنند به سرعت نیز خشک میشوند و سبب کپک زدگی نخواهند شد. بنابراین سمنت برد در نواحی از ساختمان که رطوبت زیادی دارند همچون دستشویی، حمام و آشپزخانه، میتواند انتخاب بسیار خوبی باشد.
معایب سمنت برد
یکی از بارزترین معایب سمنت برد وزن آن است. جالب است بدانید وزن سمنت برد تقریبا دو برابر گچ برگ است. همچنین برخلاف گچ برگ ها نمیتوان سمنت بردها را با استفاده از یک کاتر تیز برش داد بلکه برای برش آن لازم است از ابزارهای مخصوص استفاده کرد. اما فراموش نکنید، مقاومت سمنت بردها در برابر رطوبت نسبت به گچ برگ ها بسیار بیشتر است.
نصب و راه اندازی سمنت برد
سمنت بردها با استفاده از ابزار نصب مخصوص همچون پیچهای مقاوم در برابر خوردگی یا میخهای مقاوم نصب میشوند. سمنت بردها با توجه به اینکه در برابر آتش و آب مقاومت بالایی دارند، معمولا با فاصله کم در نزدیکی دوش، وان و .... نصب میشوند. پس از نصب سمنت برد با استفاده از درزگیر سیلیکون و یا دیگر ترکیبات درزهای آن پر میشود. لازم به ذکر است میتوان از نوارهای فایبر گلاس نیز برای پوشش درزها استفاده نمود.
مقاومت بالای سمنت برد در برابر آب
سمنت بردها انواع مختلفی دارند، یکی از آنها به گونهای است که هسته آن از یک سیمان پرتلند ساخته شده است و هر دو طرف آن دارای فیبر شیشهای است. جالب است بدانید، اگر این سمنت برد را در یک استخر پر از آب بیاندازید، هیچ گونه آسیبی به آن وارد نمیشود. زیرا مقاومت بسیار بالایی در برابر آب دارد. این محصولات مبتنی بر سیمان پرتلند در مقایسه با محصولات مبتنی بر گچ برگ ها از نظر اندازه کوچکتر هستند.
اندازه سمنت بردها به طور معمول از ۳۰ تا ۴۸ اینچ (۷۶ × ۱۲۲ سانتی متر) تا ۳۶ در ۶۰ اینچ (۹۱ سانتی متر × ۱۵۲ سانتی متر) متغیر هستند. بهتر است توجه نمایید، به دلیل وزن زیاد پانل های سیمانی نسبت به پانل های گچی، سمنت بردها در سایزهای کوچک تولید میشوند تا حمل و نقل و نصب آن تا میزان قابل توجهی راحت و آسان گردد.
سمنت بردهای مبتنی بر سیمان پرتلند برای مکانهای مرطوب، گزینه بسیار مناسبی هستند. آنها همچنین برای نصب و راهاندازی کاشی و سنگ در زیر کف ساختمان ساختار ایدهآلی را ارائه میدهند.
جالب است بدانید، مقاومت سمنت بردها در برابر آب درجهبندی مختلفی دارد و مقاومت تمامی آنها به یک میزان نیست. با این حال برخی از آنها سبب بروز آب و بخار آب خواهند شد اما جایی برای نگرانی نیست زیرا قابلیت خشک پذیری بالایی نیز دارند.
امروزه سمنت بردهای ضد آب نیز تولید میشوند که از یک ماده ضد آب بر روی سطح غشایی آن استفاده شده است تا از نفوذ آب جلوگیری شود. بنابراین شاید بتوان اینگونه بیان نمود که مزیت سمنت بردها نسبت به گچ برگ ها بیشتر است.
سمنت بردها برخی اوقات به منظور استفاده برای نمای بیرونی ساختمان نیز انتخاب میشوند، زیرا علاوه بر اینکه در برابر رطوبت و تغییرات دما مقاومت خوبی دارند، رنگ پذیر نیز هستند. بدان معنا است که به راحتی می توان سطح سمنت بردها را رنگ نمود و نمای ساختمان و یا دیوارهای داخلی ساختمان را زیباتر کرد.