خط تولید ترشی لیته شامل فرآیندهای عمومی تولید ترشیجات است که با استفاده از ماشین چرخگوشت صنعتی، مواد نهایی را بهصورت چرخشده ارائه میدهد. خط تولید ترشی لیته در ظرفیتهای پایین، متوسط و بالا و در اشکال کارگاهی، نیمهاتوماتیک و تماماتوماتیک قابل اجرا میباشد.
خط تولید ترشی لیته سیمرکو ، بسته به سفارش کارفرما با ماشینآلات نو و اورهالشده ، در ظرفیتهای کارگاهی و صنعتی عرضه میگردد. این خط، در ظرفیت کارگاهی، قابلیت دریافت ۲ تن مواد اولیه و در نوع صنعتی، ظرفیت دریافت ۷ تن مواد اولیه در روز را دارا میباشد، که به ترتیب ۳۰۰۰ عدد و ۱۲۰۰۰ عدد شیشه ۷۵۰ گرمی ترشی لیته را تولید مینماید.
تولید ترشی لیته در حالت کلی شامل فرآیندهای آمادهسازی، تولید و بستهبندی میباشد. فرآیند تولید ترشی لیته به روش صنعتی را درادامه مطالعه نمایید.
فرآیند تولید ترشی لیته بهروش صنعتی
تولید ترشی لیته به روش صنعتی شامل مراحل گوناگون است که در قالب ۳ بخش کلی زیر انجام میشود:
بخش آمادهسازی
بخش تولید
بخش بستهبندی
۱. بخش آمادهسازی
مواد لازم جهت تولید ترشی لیته شامل بادمجان، هویج، کلم و سیر در نخستین مرحله آمادهسازی، وارد کانال شستشو شده و در آنجا توسط مکانسیم فشار آب و حبابساز شسته میشوند. این مواد پس از شستشو بر روی میز کار گرفته و توسط پرسنل تولید، دستچین میشوند. بادمجان و هویج پس از انجام مراحل شستشو و جداسازی، وارد دستگاه پوستگیر میشوند. دستگاه پوستگیر با عملکرد سایشی، ضمن قرار دادن مواد در معرض بخار آب، فرآیند پوستگیری را انجام میدهد. بادمجان و هویج پس از طی مرحله پوستگیری، همراه با بقیه مواد و ادویه لازم، درون دستگاه اکسترودر ریخته میشوند. دستگاه اکسترودر یا میکسر دستگاهی است که عمل اختلاط و چرخ کردن مواد را انجام میدهد. موادی که در این مرحله چرخ میشوند، مخلوط یکنواختی را تشکیل میدهند که پس از پخت اولیه درون پاتیلگردان، آماده انتقال به بخش تولید میباشد.
کانال شستشو
میز کار
پوستگیر صنعتی
اکسترودر
پاتیلگردان
۲. بخش تولید
بخش تولید شامل مراحل پرکردن، پاستور کردن و درببندی میباشد. شیشههایی که جهت پرکردن محصول در نظر گرفته شدهاند، ابتدا گرما داده شده و سپس شسته و خشک میشوند. شیشههای آماده شده از یک سمت و مواد مخلوط شده از سمت دیگر به دستگاه پرکن هدایت میشوند تا عمل پرکردن صورت گیرد. فرآیند پرکردن در خط تولید ترشی لیته توسط دستگاه پرکن پیستونی انجام میشود. شیشههای پر شده از محصول، پس از خروج از پرکن به دستگاه درببند شیشه هدایت میشوند تا عمل پلمپ درب توسط این دستگاه انجام شود. پس از درببندی، شیشههای محصول با عبور از تونل پاستور به بخش بستهبندی هدایت میشوند.
دستگاه استریل شیشه
خشککن شیشه
پرکن پیستونی
درببند شیشه
تونل پاستور
۳. بخش بستهبندی
بخش بستهبندی شامل فرآیندهای غلافزنی، لیبلزنی و شیرینک است که توسط ماشینآلات مربوطه بهصورت اتوماتیک انجام میشود. شیشههای حاوی ترشی لیته پس از بستهبندی نهایی، بهشکل پکهای چندتایی قابل عرضه به بازار میباشند.
غلافزن
لیبلزن
شیرینکپک