كمپرسور هوای فشرده اسکرو از نوع Oil Free
کمپرسورها براساس مکانیزم عملکردی به دو دسته کلی کمپرسورهای جابجایی مثبت ( Positive Displacement ) نظیر پیستونی و روتاری و کمپرسورهای انرژی جنبشی ( Dynamic ) نظیر گریز از مرکز یا همان سانتریفیوژها و جریان محوری تقسیم می شوند.
کمپرسورهای اسکرو ( Screw Compressors) که مارپیچی یا حلزونی نیز نامیده می شوند رایجترین نوع کمپرسورهای روتاری مورد استفاده در صنایع می باشند و طراحی مناسب آنها موجب ایجاد قابلیت کار مداوم، خروجی پایدار و ظرفیت های متنوع میگردد.
ساختار این نوع کمپرسورها بیش از یک قرن پیش توسعه یافته و در اواسط قرن بیستم تجاری سازی گردیده و امروزه بطور گسترده در پروژه های نفت، گاز، پتروشیمی، فولاد، دارویی، غذایی، معدن و غیره بکار گرفته می شوند.
کمپرسور اسکرو از لحاظ عملکرد فشار و ظرفیت ناحیه مابین کمپرسورهای رفت و برگشتی و سانتریفوژ را پوشش می دهد، چون هم از نظر جابجایی مثبت سیال از طریق بالا بردن فشار آن با کاهش حجم، مانند کمپرسورهای رفت و برگشتی عمل کرده و هم خاصیت کمپرسورهای دینامیکی بخاطر تداوم در جابجایی جریان را دارا می باشد.
هسته مرکزی کمپرسورهای اسکرو( Air End/Core Unit ) متشکل از دو المنت حلزونی شکل متضاد (نر وماده) درون پوسته کمپرسور برای فرایند فشرده سازی سیال گاز (منجمله هوا) استفاده می شود، به این ترتیب که هوای مکش شده به درون هسته کمپرسور در فضای ایجاد شده ما بین دو مارپیچ محبوس شده، با دوران مارپیچ این فضا کاهش یافته و ضمن حرکت به جلو، گازهای محبوس شده با فشار بالاتر، از انتهای واحد هواساز خارج می گردند. میزان افزایش فشار بستگی به پروفایل طراحی و فضای بین روتورها و طول روتور دارد و محدودیت های فیزیکی و مکانیکی بر طراحی آن حاکم می باشد.
فرآیند فشرده سازی یک کمپرسور اسکرو یک حرکت پیوسته است، به همین دلیل پالس فشاری در خروجی آن در مقایسه با کمپرسورهای رفت و برگشتی بسیار کم می باشد.
با توجه به فرایند فشرده سازی گاز در هسته کمپرسور، دمای سیال خروجی به نسبت افزایش فشار خروجی افزایش یافته و لذا از مکانیسم های خنک کننده مناسبی برای کنترل شرایط دمایی هم در داخل و هم در خروجی سیستم استفاده میشود. سیستم های خنک کاری بسته به شرایط از طریق آب و یا هوا قابل انجام است.