از ویژگی های این گاز میتوان به بوی سوختن گوگرد اشاره نمود. اگر غلظت گاز گوگرد دی اکسید از حد ۱.۹PPM افزایش یابد ایجاد سوزش و ناراحتی در فرد مینماید. این گاز اگر تحت فشار قرار بگیرد و دما ۱۰- درجه سانتیگراد باشد به مایعی بی رنگ تبدیل میشود. گاز دی اکسید گوگرد در آب حل میشود و تولید اسید سولفورو میکند که در اینصورت خطرناک است. منابع اصلی گاز دی اکسید گوگرد سوختن ذغال سنگ، نیروگاه های برق و همچنین از صنایع ذوب مس میباشند در ضمن گفتنی است که در طبیعت گاز دی اکسید گوگرد از فعالیت های آتشفشانی نیز تولید میشود.
در صورت تنفس این گاز ممکن است باعث مرگ شود و میتواند به چشم ها و دستگاه تنفسی از جمله ریه آسیب جدی وارد کند. امکان دارد اثرات این گاز پس از مدتی در فرد ظاهر شوند.
تهیه گاز دی اکسید گوگرد
تولید گاز دی اکسید گوگرد با دو روش آزمایشگاهی و صنعتی انجام میشود. در روش آزمایشگاهی برای تولید دی اکسید گوگرد از معمول ترین روش استفاده میکنند یعنی اثر دادن یک اسید بر روی سولفید فلز قلیایی.
طبق واکنش زیر:
Na۲SO۳ + ۲HCl → ۲NaCl + SO۲ + H۲O
NaHSO۳ + HCl → NaCl + SO۲ + H۲O
Na۲S۲O۳ + ۲HCl → ۲NaCl + S + SO۲ + H۲O
روش دیگری برای تولید گاز گوگرد دی اکسید(SO۲) در آزمایشگاه وجود دارد، سولفوریک اسید گرم و غلیظ را بر روی عناصری مانند مس، نقره، گوگرد و کربن که عناصری کاهنده محسوب میشوند را واکنش میدهند.
طبق واکنش زیر:
Cu + ۲H۲SO۴ → CuSO۴ + SO۲ + ۲H۲O
۲Ag + ۲H۲SO۴ → Ag۲SO۴ + SO۲ + ۲H۲O
Hg + ۲H۲SO۴ → HgSO۴ + SO۲ + ۲H۲O
S + ۲H۲SO۴ → ۳SO۲ + ۲H۲O
C + ۲H۲SO۴ → CO۲ + ۲SO۲ + ۲H۲O
روش دیگر تولید دی اکسید گوگرد تهیه به روش صنعتی میباشد. در این روش گوگرد، سولفید و سولفید هیدروژن را میسوزانند.بسیاری از نیاز شرکت ها به گاز دی اکسید گوگرد از سوزاندن گوگرد برطرف میگردد.