آب زرشک سرشار از ویتامین C بوده وحاوی مواد معدنی مورد نیازبدن انسان می باشد.همچنین میوه زرشک حاوی آنتی اکسیدان (آنتوسیانین) ،مواد قندی، اسید مالیک، مواد پکتیکی و سایرترکیباتی است که ارزش غذایی و خواص طبی منحصربه فردی را در آن ایجاد نموده است. سابقه استفاده از زرشک به سال های دور بر می گردد، ابوریحان بیرونی از دانشمندان مشهور ایرانی در کتاب خود از گیاهی به نام امبرباریس و خاصیت های آن یاد کرده است که همان درخت زرشک است. اولین دانشمندی که خاصیت های غذایی ودارویی زرشک را بررسی و بیان کرده، زکریای رازی، دانشمند بزرگ ایران در بیش از هزار سال پیش بوده است. همچنین گزارشهایی مبنی بر مصرف زرشک و فراورده های آن بعنوان غذا و دارو توسط مصریان باستان،روسها و سرخ پوستان آمریکا وجود دارد.محسن پویان، پژوهشگر گیاهان دارویی می گوید زرشک از مهم ترین گیاهان دارویی ایران است و زیستگاه زرشک بی دانه قاینات در خراسان جنوبی است.
آب زرشک تصفیه کننده خون است و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.این آب میوه پایین آورنده چربی خون و اوره می باشد.همچنین می تواند کبد و کلیه را شستشو داده و در درمان سنگ کیسه صفرا موثر باشد.آب میوه زرشک کاهش دهنده فشار و تنظیم کننده قند خون بوده وروشن کننده پوست صورت می باشد.عصاره میوه این گیاه بهبود دهنده گوارش و کوچک کننده شکم نیزمی باشد.
از ویتامینهای موجود در این میوه میتوان به ویتامینهای گروه B به خصوص ویتامین B۱ ,B۲ اشاره کرد که ویتامین B۱ یا تیامین میتواند عوارض عصبی خصوصا تحریکات عصبی را بهبود بخشد.
در مطالعات جدید ثابت شده است زرشک به علت داشتن آلکالوئیدی به نام بربرین دارای اثرات آنتیبیوتیکی است. همچنین سولفات موجود در این گیاه علیه سیستمهای توموری قابل استفاده است. شاید به همین دلیل است که بعضی زرشک را عامل ضد تومور یا سرطان میشناسند.