رنگ روغنی در سالهای دور از آمیختن رنگدانه ها(پیگمنت) به روغن های گیاهی (مانند بزرک, سویا, پنبه و …) به عنوان مایع چسبنده و پیوند دهنده بدست می آمد. روغن بزرک روغنی متمایل به زرد با بویی مخصوص است این روغن در مجاورت هوا تبخیر نمی شود بلکه با اکسیژن هوا ترکیب شده و به صورت ژله ای در می آید. به همین دلیل در نقاشی رنگ روغن پودر رنگ را با آن مخلوط می کنند و از آن رنگ درست می کنند. فرآیند اکسیداسیون, یک فیلم رنگ با استقامت و انعطاف پذیر خلق می کند. برای اینکه سرعت خشک شدن رنگ روغنی را بالا ببرند از افزودنیهای خشک شونده (روغن اسکاتیف و تربانتین) استفاده می کنند.
پایه رنگ های روغنی نانو فام چیست؟
واژه “آلکید”, اصلاح شده نام “آلسید (alcid)” می باشد که مشخص می کند آنها از ترکیب الکل ها و اسیدها مشتق می شوند. بکارگیری اسید چرب در این ترکیب ها باعث ایجاد پوشش انعطاف پذیر می گردد. که در رنگهای آلکیدی و قالبهای ریخته گری مورد استفاده قرار می گیرند. دو نوع رزین آلکیدی “خشک شونده” و “غیر خشک شونده” وجود دارد. رزین آلکیدی خشک شونده را از اسیدهای چرب اشباع نشده نظیر “روغن بزرک” بدست می آورند. این آلکیدها در مجاورت هوا خشک می شوند که سرعت خشک شدن به میزان و نوع روغن خشک شونده (روغن اسیدهای چرب اشباع نشده باعث واکنش سریع در هوا است) و نمکهای فلزی که نقش کاتالیزور را در آلکیدها ایفا می کنند, بستگی دارد. این رنگها امکان تولید در سه نوع مات, نیم براق و براق را دارند. نوع براق این رنگها بهترین شستشو را به فیلم رنگ می دهد.
انواع رنگ های روغنی نانو فام
رنگهای آلکیدی بر پایه رزین های آلکیدی ساخته می شوند. این رنگها را که در سه نوع مات، نیم براق و براق تولید می گردند میتوان توسط قلم, غلطک و ایرلسبر روی سطوح چوبی, نرده ها آهنی, درب های آهنی و چهارچوب دربها اجرا نمود.
مات: معمولا از رنگ مات برای رنگآمیزی سطوحی استفاده میشود که نمیخواهیم جزئیات (نواقص) آن سطح به خوبی دیده شود. مثل سقف و دیوارهایی که زیاد موج دارند. امروزه رنگهای روغنی نیز از رنگهای سنتی و قدیمی محسوب میشوند که به علت اثرات زیست محیطی زیانآور و زمان خشک شدن طولانی و بوی نامطبوع، استفاده از آنها رو به کاهش است . ولی همچنان برای رنگآمیزی درب و پنجرههای فلزی به عنوان یکی از بهترین گزینهها محسوب میشود و حتی برای مواردی که به خاطر زیبایی بیشتر قرار است که دربهای فلزی با رنگهای مولتی کالر رنگ شوند، رنگ روغنی به عنوان عایقی در برابر خوردگی و زنگزدگی در آسترکاری آن ها استفاده میشود.
براق: اصولا از رنگ روغنی براق که از شفافیت بالایی برخوردار است برای رنگ آمیزی فلزاتی نظیر نرده، فرفورژه، درب و پنجره و … استفاده میشود. همچنین برای رنگ درب و پنجره چوبی نیز کاربرد دارد.
نیمه براق: در نقاشی ساختمان با رنگ روغنی، رنگ نیمه مات یا نیمه براق که از مخلوط رنگ مات و براق بدست میآید، بیشتر برای نقاشی دیوارهای ساختمان استفاده میشود که علت آن است که هم موج دیوار را نشان نمیدهد و هم به اندازه کافی براق است که دیواری که رنگ شده خوب جلوه نماید.