نیترن دیپین یک داروی قلبی عروقی متعلق به گروه داروهای بتا ، مسدود کننده انتخابی است. (یعنی با یک عمل انتخابی بر روی سیستم قلبی عروقی تاثیر میگذارد).
از افزایش ضربان قلب جلوگیری می کند ، قدرت پمپاژ قلب را کنترل می کند. این ماده همچنین یک عمل آرامش بخش روی رگ های خونی انجام می دهد ، که به کاهش فشار خون نیز کمک می کند.
برای درمان فشار خون بالا استفاده می شود.
این دارو همچنین برای درمان نارسایی مزمن خفیف و متوسط در بیماران ۷۰ سال یا بالاتر نیز استفاده می شود.
نیترن دیپین
مکانیسم اثر
با مسدود کردن هجوم یون های +Ca۲ از طریق کانال های ,وابسته به ولتاژ در نوع L ، Ca به سلولهای عضله صاف عروق محیطی ، سلولهای عضلانی صاف کرونر و سلولهای میوکارد اعمال می کند. بنابراین باعث اتساع اندوتلیوم عروقی ، کاهش مقاومت محیطی و کاهش تقاضای اکسیژن میوکارد می شود .با آزاد کردن اکسید نیتریک از اندوتلیوم ، عمل شل کننده عضلات صاف ایجاد می شود و در نتیجه آنزیم AMP-phosphodiesterase حلقوی را مهار می کند و منجر به افزایش AMP حلقوی در عضله صاف می شود. اکسید نیتریک عملکرد ضد آترواسکلروتیک را انجام می دهد.
فارماکوکینتیک
داروی نیتردیپین بعد از تجویز خوراکی به خوبی جذب می گردد ولی تحت متابولیسم وسیع مسیر اول متابولیسمی قرار می گیرد و میزان فراهمی زیستی خوراکی آن بین ۱۰ تا ۲۰% می باشد و حدود ۹۸% به پروتئین های پلاسما اتصال دارد و به طور وسیع در کبد متابولیزه می شود و عمدتاً در ادرار به صورت متابولیت هایش دفع می گردد البته مقدار کمی نیز در مدفوع وجود دارد. طبق مطالعات اولیه نیمه عمر حذف نهایی آن حدود ۲ تا ۴ ساعت می باشد ولی مطالعات اخیر که با روش های حساس تری صورت گرفته اند آن را بین ۱۰ تا ۲۲ ساعت اعلام کرده اند.
موارد مصرف نیترن دیپین
از افزایش ضربان قلب جلوگیری می کند ، قدرت پمپاژ قلب را کنترل می کند. این ماده همچنین یک عمل آرامش بخش روی رگ های خونی انجام می دهد ، که به کاهش فشار خون نیز کمک می کند.
برای درمان فشار خون بالا استفاده می شود.
این دارو همچنین برای درمان نارسایی مزمن خفیف و متوسط در بیماران ۷۰ سال یا بالاتر نیز استفاده می شود.
مقدار مصرف نیترن دیپین
داروی نیترن دیپین یک بلوکر کانال کلسیمی دی هیدرو پریدینی می باشد با فعالیت های مشابه با نیفدیپین و در درمان بیماری فشار خون کاربرد دارد دوز معمول آن۲۰میلی گرم و به صورت یک دوز منفرد خوراکی یا دو دوز تقسم شده می باشد. جهت کنترل فشار خون مقاوم در صورت لزوم می توان دوز تجویزی را تا mg۲۰، ۲ بار در روز افزایش داد.
در گذشته دوز آغازین ۱۰میلی گرم مورد استفاده واقع می شد. در بیماران کبدی میزان دوز تجویزی می بایست کاهش یابد.
موارد منع مصرف
حساسیت به نیفدیپین یا سایر مسدود کننده های کانال کلسیم
بیماری های قلبی عروقی
تجویز همزمان با محرکهای قوی CYP۳A۴ به عنوان مثال ، ریفامپین ، ریفابوتین ، فنوباربیتال ، فنیتوئین ، کاربامازپین که اثر نیفدیپین را کاهش می دهد
مصرف داروی فوری برای فشار خون بالا یا فوری (زیر زبانی یا خوراکی)
عوارض جانبی نیترن دیپین
سردرد ، قرمزی صورت ، سرفه و تورم پاها . سرگیجه ، تاکی کاردی ، بثورات اریتماتو ، حالت تهوع ، سوء هاضمه و افت فشار خون.
در موارد نادر: هیپوترمی ، تپش قلب ، ایسکمی محیطی ، خون در ادرار ، فارنژیت ، التهاب نای ، بزرگ شدن شکم تغییر تست های تحلیلی کبدی ، تغییر سطح پتاسیم خون ، خواب آلودگی ،احساس سوزن سوزن شدن ، لرزش و گرگرفتگی.
تداخلات دارویی
سدیم بیکربنات , آلومینیوم ام جی , آلومینیوم هیدروکسید و منیزیم هیدروکسید , آملودیپین , اریترومایسین , اورولیموس , پیموزاید , سیرولیموس , سیمواستاتین , آپالوتامید , پیرفنی دون , لوفکسیدین , ونتوکلاکس , وکسلوتور , افاتینیب , پومالیدوماید , سیلودوسین , تولواپتان , اریترومایسین لاکتوبیونات , اریترومایسین استئارات , فنی توئین , لوواستاتین , ارگوتامین , رانولازین , نفازودون , ایدلالیزیب
دی هیدروژروتامین ، دی هیدروژروتامین داخل بینی، اتیلروسایسین اتیلروسایسین ، توکاتینب ، ادمپاس ، ایوزیدنیب
نکات قابل توصیه
نارسایی قلبی : بیماران مبتلا به نارسایی قلبی جبران نشده باید با احتیاط درمان شوند.
اختلالات کبدی : در بیماران مبتلا به اختلال شدید عملکرد کبدی ، اثرات نیتراندیپین می تواند باشد
پتانسیل و طولانی مدت. در این موارد ، بیمار باید با دقت کنترل شود کنترل مکرر فشار خون در طول درمان
آنژین: مانند سایر مواد وازواکتیو ، آنژین ممکن است به ندرت رخ دهد و با آزاد شدن فوری نیترا اندیپین ، خصوصاً در شروع درمان
سیستم CYP ۳A۴: Nitrendipine از طریق سیستم CYP ۳A۴ متابولیزه می شود از این رو داروهایی که به دلیل مهار یا القاء این سیستم آنزیمی شناخته می شوند ، ممکن است اولین عبور یا ترشح نیترندیپین را تغییر دهند.
داروهایی که مهار کننده سیستم CYP ۳A۴ هستند و بنابراین ممکن است منجر به افزایش شوند
غلظت پلاسمایی نیترندیپین ، به عنوان مثال
آنتی بیوتیک های ماکرولید (به عنوان مثال ، اریترومایسین) ،
مهارکننده های پروتئاز ضد HIV (به عنوان مثال ، ریتونوویر) ،
آنتی بیوتیک های آزول (به عنوان مثال ، کتوکونازول) ،
داروهای ضد افسردگی نفازودون و فلوکستین ،
کینوپریستین / دالوپریستین ،
اسید والپروئیک ،
سایمتیدین و رانیتیدین
مصرف در بارداری
X ( مصرف در بارداری ممنوع است)
این دارو در گروه ایکس قرار دارد .
اگر فکر می کنید باردار هستید (یا ممکن است باردار شوید) باید به پزشک خود بگویید. پزشک شما
به شما توصیه می شود قبل از بارداری یا به محض دانستن این دارو را متوقف کنید و به جای این دارو داروی دیگری مصرف کنید. ا ین دارو در اوایل بارداری توصیه نمی شود و نباید بیش از ۳ ماه مصرف شود زیرا ممکن است در صورت استفاده از ماه سوم بارداری ، به کودک شما آسیب جدی وارد کند.
مصرف در شیردهی
توصیه نمیشود
دارو های مشابه
آملودیپین , نیفدیپین , نیمودیپین