پاپاورین یک گشادکننده عروق می باشد که ماهیچه های صاف عروق را شل کرده و به گشاد شدن عروق کمک می کند.لذا فشار خون کاهش یافته و به سهولت جریان خون به داخل ورید و سرخرگ منجر می شود. پاپاورین بعنوان یک داروی ضد اسپاسم عضلات صاف شامل درد قفسه سینه، مشکلات گردش خون ،حمله قلبی یا اختلالات گوارشی یا کیسه صفرا استفاده می گردد.
داروی پاپاورین برای درمان اختلالات نعوذ مناسب نیست و نباید داخل آلت تناسلی تزریق شود زیرا ممکن است سبب نعوذ طولانی و دردناک نیازمند جراحی برای اصلاح شود.
پاپاورین
مکانیسم اثر
پاپاورین یک آلکالوئید تریاک است هرچند که شباهت شیمیایی یا فارماکولوژیک با سایر آلکالوئیدهای تریاک ندارد. داروی پاپاورین دارای اثر گشادکنندگی عروق خونی مغزی می باشد.پاپاورین جریان خون عروق مغزی را افزایش داده و مقاومت عروق مغزی را کاهش می دهد.مصرف اکسیژن بدون تغییر می باشد.این اثر می تواند توجیهی برای استفاده پاپاورین در انسفالوپاتی عروق مغزی باشد.
فارماکودینامیک
پاپاورین دارای اثرات شل کنندگی مستقیم بر روی عضلات صاف می باشد که بخشی از آن به توانایی پاپاورین برای مهار آنزیم فسفودی استراز مربوط می شود. اثر پاپاورین بر روی سیستم عروق و عضلات برونش و دستگاه گوارش و کیسه صفرا و دستگاه ادراری در مطالعات به اثبات رسیده است.
فارماکوکینتیک
مصرف پاپاورین از راههای مختلف (اعم از خوراکی و تزریقی ) موثر می باشد.بخش قابل توجهی در ذخایر چربی و کبد تجمع می یابد و مابقی دفع می گردد.پاپاورین در کبد متابولیزه می گردد.حدود ۹۰% دارو به پروتئین های پلاسما پیوند می یابد.نیمه عمر بیولوژیکی آن خیلی متغیر است و بنا بر مستندات سطح پایدار پلاسما با مصرف خوراکی هر ۶ ساعت بدست می آید.پاپاورین بصورت فرم غیرفعال از طریق ادرار دفع می گردد.
موارد مصرف پاپاورین
ضد اسپاسم عروق کرونر،محیطی مغزی
مقدار مصرف پاپاورین
برای بزرگسالان از راه تزریق آهسته (عضلانی یا وریدی) با مقدار ۳۰-۱۲۰ mg مصرف می شود.
مصرف تزریقی پاپاورین هیدروکلراید در دوزهای ۱ تا ۴ mL با تکرار هر ۳ ساعت موثر شناخته شده است. در درمان اکستراسیستول قلبی ، ۲ دوز با فاصله زمانی ۱۰ دقیقه می تواند تجویز شود.
موارد منع مصرف
انسداد کامل دهلیزی-بطنی
عوارض جانبی پاپاورین
تهوع ، سردرد ، یبوست ، افزایش تعداد ضربان قلب ، دردشکمی ، بثورات جلدی ، گرگرفتگی ، سرگیجه ، اسهال، افزایش فشارخون، بی اشتهایی ، احساس ناخوشی، التهاب کبد ، ناراحتی عمومی ، آرامبخشی مفرط ، سیروز کبدی
تداخلات دارویی
دولوکستین , لوودوپا/کربی دوپا , نیکوراندیل , والسارتان , سووفلوران , آناگریلید , گوسرلین , پنتامیدین , ترفنادین , سدیم اکسی بات , وندتانیب , پالونوسترون , دولاسترون , هیسترلین , دوفتیلید , بپریدیل , آلفوزوسین , داساتینیب , آسناپین , آپالوتامید , وازوپرسین , گرپافلوکساسین , هالوفانترین , بداکیلین , آبارلیکس , گیلتریتینیب , گلاسدگیب , پرفلوترن , پیتولیسانت
هشدارها
۱-مصرف پاپاورین باید توسط پزشک یا تحت نظر پزشک صورت پذیرد.
۲- پاپاورین برای درمان اختلالات نعوذ مناسب نیست و نباید داخل آلت تناسلی تزریق شود زیرا ممکن است سبب نعوذ طولانی و دردناک نیازمند جراحی برای اصلاح شود.
۳- داروی پاپاورین در بیماران دارای گلوکوم با احتیاط فراوان مصرف شود.
نکات قابل توصیه
در صورت بروز ازدیاد حساسیت کبدی با علائم گوارشی، زردی، ائوزینوفیلی یا تغییر درمقادیر آزمون عملکرد کبد باید مصرف داروی پاپاورین قطع گردد.
مصرف در بارداری
C ( داروهای گروه C فقط باید با تجویز پزشک مورد مصرف قرار بگیرد. خطرات ناشی از مصرف این گروه از داروها هنوز رد نشده است و یا اینکه مطالعات انسانی انجام نشده است و پزشک زمانی که احساس کند فواید مصرف این گروه از داروها از مضرات احتمالی آن بسیار بیشتر است و مصرف آن برای بیمار ضروری است تجویز انجام میدهد. )