دسته دارویی:
مكمل غذايي
فارماكوكينتيك:
كلسيم از دستگاه گوارش از طريق انتشار پاسيو و انتقال فعال جذب مي شود. ويتامين- د براي جذب كلسيم لازم است و باعث افزايش جذب كلسيم مي شود. دفع كلسيم عمدتاً از راه مدفوع صورت مي گيرد و مقدار كمي از آن دفع كليوي دارد. دفع ادراري كلسيم در فرد سالم با رژيم غذايي معمولي به حداكثر ۲۵۰-۳۰۰ ميلي گرم در روز مي رسد. همچنين ترشح ادراري با افزايش سن، در مراحل اوليه نارسايي كليوي و در دوران بارداري كاهش مي يابد. ويتامين – د نيز به خوبي از روده كوچك جذب مي شود. ويتامين- د عمدتا در صفرا ترشح مي شود و درصد كمي از آن از طريق ادرار دفع مي شود.
مكانيسم اثر:
كلسيم، از مهمترين مواد معدني در تشكيل استخوان و همچنين از مهمترين مواد معدني در عملكرد سلولي است. تقريباً ۹۸% از كل kg۲-۱ كلسيم بدن در استخوان ها، كه مخزن اصلي اين ماده معدني است، يافت مي شود. استخوان، اسكلت اصلي بدن را تشكيل مي دهد و فضاي لازم جهت خونسازي را فراهم مي سازد. كلسيم براي عملكرد طبيعي سيستم عصبي، ماهيچه اي و قلبي، نفوذپذيري سلولي و انعقاد خون الزامي است. همچنين نقش كوفاكتور آنزيمي را دارد و بر روي فعاليت ترشحي غدد درون ريز و برون ريز تاثير مي گذارد.
ويتامين د، يك ویتامین محلول در چربی است، مهمترین نقش آن کمک به جذب روده ای کلسیم، جلوگيري از دفع ادراري آن و افزايش سرعت رسوب و جذب كلسيم در استخوان مي باشد. درغیاب این ویتامین جذب کلسیم به درستی انجام نمی گیرد.
موارد مصرف:
به عنوان مكمل غذايي هنگامي كه دريافتي كلسيم كافي نباشد، مصرف مي شود. شرايطي كه ممكن است با كمبود كلسيم همراه باشد شامل: كمبود ويتامين د، حاملگي و شيردهي، آكلريديا، اسهال مزمن، هايپو پاراتيروئيديسم، استئاتوره، يائسگي، نارسايي كليوي، پانكراتيت، هايپرفسفاتمي و آلكالوز. بعضي مدرها و داروهاي ضد صرع، كاهش كلسيم خون را تسهيل مي كند.
كلسيم خوراكي در پوكي استخوان، استئومالاسي و ريكتز استفاده مي شود. مصرف روزانه كلسيم مي تواند در كاهش علائم سندروم پيش از قاعدگي (PMS) كمك كننده باشد.
مقدارو نحوه تجويز:
مقدار مصرف، بسته به نياز هر فرد مطابق دستور پزشك و يا داروساز مربوطه تعيين مي شود. در جدول زير جديدترين ميزان توصيه شده مصرف روزانه كلسيم و ويتامين- د بيان شده است:
موارد منع مصرف:
هايپركلسمي، فيبريلاسيون بطني، هايپوفسفاتمي، مسموميت با ويتامين د
موارد احتياط:
سابقه سنگ هاي كليوي
مصرف در بارداري و شيردهي:
ميزان مورد نياز كلسيم در دوران بارداري و شيردهي ۱۳۰۰-۱۰۰۰ ميلي گرم مي باشد.
عوارض جانبي:
ممكن است باعث عوارضي چون نفخ، يبوست و ناراحتي معده شود.
بسته بندي: قرص جوشان كلسيم- د در بسته بندي ۱۰ عددي