يكي از شايع ترين بيماريهاي پوستي انسان كه فرضيات زيادي در مورد علل پيدايش آن وجود دارد. آكنه يا جوش و غرور جواني مي باشد كه در اكثر موارد در سنين بلوغ پديد مي آيد. ظهور بيماري آكنه ناشي از يك علت خاص نيست بلكه عوامل متعددي در بروز آن نقش دارند از جمله: ژنتيك، مشكلات هورموني، ميكروب ها، نوع غذا، مشكلات عصبي و روحي، نوع پوست، برخي از بيماريها و مصرف برخي داروها. از مهمترين عوامل ايجاد كننده آكنه تغييرات هورموني مي باشد كه در هنگام بلوغ با افزايش هورمونها، تعادل هورموني بدن بهم ريخته و توليد چربي در پوسـت افزايـش مي يابد و زمينـه براي رشـد ميكروبـها و ايجـاد آكنـه فراهـم مي شود(۱). روغن درخت چاي (TTO) به عنوان يك جزء مؤثر در بسياري از فرمولاسيون هاي مورد استفاده در درمان عفونت هاي پوستي نيز وجود دارد و بطور گسترده اي در بسياري از كشورها از جمله استراليا، اروپا و آمريكاي شمالي به عنوان داروئي مؤثر به فروش ميرسد.(۴)
درخت چاي، با نام علمي Melaleuca alternifolia از خانواده Myrtaceae بـومي استراليـا مي باشد(۴و۵).TTO، از حدود ۱۰۰ سال پيش در استراليا به عنوان يك ماده ضد التهاب و ضد عفوني كننده كاربرد فراوان داشته ولي درسالهاي اخير مورد توجه جهاني قرار گرفته است. اين روغن حاوي تركيبات متعدد از جمله ترپن هيدروكربن ها، منوترپن ها، سزكوئي ترپن ها و الكل مي باشد(۴).در مطالعات علمي متعددي خواص ضد ميكروبي و ضد باكتريايي TTO به اثبات رسيده است(۶). و از سال ۱۹۹۰ تاكنون گزارشات متعددي خاصيت ضدميكروبي TTO را در مقالات علمي معتبر تأييد كرده اند(۶).
در تحقيـقات مشخـص شـده كه TTO برضد باكتـري هاي گرم منفـي،
اشرشياكلي، باكتريهاي گرم مثبت و استافيلوكوكوس مؤثر مي باشد(۶).
در مورد آكنه نيز مقالات متعددي وجود دارد كه نشان مي دهد TTO به صورت موضعي يك ضد عفوني كننده مؤثر در از بين بردن باكتري هاي ايجاد كننده آكنه مي باشد(۷،۶،۵).
در يك مطالعه يك سوكور كه بر روي ۱۲۴ بيمار انجام شد. اثر ژل روغن درخت چاي را با غلظت ۵% با بنزوئيل پراكسايد مقايسه نموده، هردو دارو اثر معني داري در بهبود بيماري با كاهش تعداد ضايعات ملتهب و غير ملتهب نشان دادند. اگرچه عملكرد TTO آهسته تر بود ولي اثرات جانبي كمتري در پي داشت(۵). در سال ۲۰۰۷ انشائي و همكاران در يك مطالعه دوسوكور تصادفي اثر درماني ژل ۵ درصد TTO را در بيماران مبتلا به آكنه خفيف و متوسط بررسي و نتيجه ثمربخشي آن را گزارش نمودند(۸).
در حال حاضر مطالعات به روشني طيف وسيعي از خواص TTO را به اثبات رسانيده اند، ازجمله اين خواص شامل: اثرات ضد باكتري، ضد قارچ، ضد ويروسي و ضد پروتوزوآ مي باشد(۹،۵،۴).
در تحقيقات انجام شده مكانيسم عمل TTO در از بين بردن باكتريها بررسي و مشخص شده است كه تركيبات TTO توسط اختلال در ساختار و عملكرد غشاء هاي باكتري و از بين بردن تماميت غشاء عمل مي كنند(۵ و۶).