یخوابی یا کمخوابی از شایعترین بیماریهای اختلالات خواب میباشد. مشکل در به خواب رفتن ، بیدار شدن مکرر در طول شب، بیدار شدن خیلی زود در صبح و خوابی که باعث تجدید قوا نشود را بیخوابی گویند. بی خوابی معمولاً ناشی از اضطراب و تنش هیجانی است. از دیگر علل بیخوابی میتوان افسردگی، ترس از تنهائی و مصرف کافئین را نام برد.
سنبل الطیب یا (Valleriana offficinalis (گیاهی است که از قدیم بعنوان خوابآور، ضد اضطراب و ضد اسپاسم استفاده میشده است( ۱) مطالعات آزمایشگاهی برروی حیوانات نشان داده است که گیاه سنبل الطیب دارای اثر آرامبخش بوده واین اثر مربوط به روغن فرار وترکیبات والپوتریات است.والرنال والرنیک اسید موجود در این گیاه شبیه بنزودیازپینها عمل نموده و بر سیستم گابا ارژیک اثر میگذارد ، به گونهای که به رسیتورهای GABA نوع A اتصال مییابد. مطالعات بیوشیمیائی مستند نشان دادهاند که اسید والرنیک ، سیستم آنزیمی مسئول کاتابولیسم گابا را مهار میسازد و افزایش غلظت گابا در مغز موجب اثرات آرامبخش آن میشود. (۲)در یک مطالعه دوسوکور که بر ۱۰۰ بیمار به مدت دو هفته انجام گرفته است ، نشان داده شده است که اثر سنبل الطیب در برطرف نمودن علائم اضطراب موثرتر از دیازپام بوده است.
بادرنجبویه یا (Melissa officinalis) نیز گیاهی است که به عنوان ضد اضطراب ، آرامبخش وکاهنده طپش قلب ناشی از اضطراب شناخته شده است(۱)
طی مطالعهای اثر درمانی بادرنجبویه بر افرادیکه اضطراب ملایم تا متوسط داشتند مورد بررسی قرار گرفت. رزمارینیک اسید، تری ترپنوئیدها ، اورزولیک اسید والئونولیک اسید موجود در این گیاه سبب مهار کاتابولیسم گاما آمینوبوتیریک اسید میشود و از این طریق سبب بهبود اضطراب و بیخوابی ناشی از آن میشود. (۳)
مشکل بیخوابی در بیماران مبتلا به نارسائی مزمن قلب (CHF)شایع میباشد. طی مطالعهای بر ۸۰ بیمار مبتلا بهCHF) که از بیخوابی رنج میبردند، آنها را به دو گروه ۴۰ نفره تقسیم نموده ،گروه اول با مصرف ۱۲ سیسی از شربت بادرنجبویه ۱ ساعت قبل از خواب به مدت ۴ هفته در مقایسه با گروه پلاسبو قرار گرفتند. زمان انتظار به خواب رفتن در گروه شاهد بطور با اهمیتی کمتر از گروه کنترل P = ۰.۰۰۱) (و مدت زمان خواب نیز بیشتر از گروه کنترل بوده است( P < ۰.۰۵ (۴)
طی مطالعه ای دیگر مصرف ۳ گرم مکمل بادرنجبویه به مدت ۸ هفته در بیماران مبتلا به آنژین قلبی پایدار سبب کاهش قابل ملاحظه افسردگی، اضطراب و اختلال خواب آنها در مقایسه با پلاسبو شد. (P < ۰.۰۵) (۵)
اثرات توام سنبل الطیب و بادرنجبویه موجود در قرص نوراگل موجب ظهور آثار آرامبخش پایا و بادوامی میشود که بیماران تحت شرایط استرس روحی را آرام ساخته و خواب مطبوعی برای آنها بوجود میآورد.