واکسن طاعون نشخوارکنندگان کوچک (PPR)
بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک (PPR) که با عنوان "طاعون بزی" نیز شناخته می شود، یک بیماری کشنده حاد با واگیر بسیار بالا می باشد که نشخوار کنندگان کوچک و شترها را درگیر می کند. علائم این بیماری تب، ترشحات چشم و بینی، تورم دهان، اسهال، ذات الریه همراه با سختی تنفس بوده که گاهی منجر به مرگ نیز می گردد. عامل بیماری موربیلی ویروس از خانواده پارامیکسوویریده می باشد. بیماری PPR جزء فهرست بیماری های مهم در سازمان جهانی دام (OIE) می باشد و کشورها موظف هستند که در صورت وقوع، بیماری را به این سازمان گزارش نمایند.
ترشحات مختلف بدن دام مانند ترشحات چشم، بینی، دهان و مدفوع آبکی حاوی مقدار زیادی موربیلی ویروس هستند. انتقال ویروس به شکل ریزقطره های عفونی در هنگام عطسه، سرفه و استنشناق هوای آلوده توسط دام های سالم و همچنین تماس بین دام بیمار و سالم مهمترین راه انتقال این بیماری است. وجود ترشحات و تراوشات عفونی در محل زندگی دام مانند آبشخورها، آخورها و بستر نیز میتواند یکی از راههای انتقال بیماری باشد اما موربیلی ویروس ها به مدت طولانی نمی تواند در بیرون از بدن میزبان زنده بمانند. همه گیری PPR بر اساس کنترل جابه جایی حیوانات، دفع صحیح لاشه و استفاده از واکسن قابل کنترل می باشد. موثرترین روش برای کنترل بیماری واکسیناسیون می باشد که باید در مناطق اندمیک قبل از شروع فصول بارانی به صورت سالیانه تکرار شود.
واکسن ویرا پست®
با ورود شرکت ویرا واکسن شایا به عرصه تولید واکسن های دامی و اتکاء به نیروی جوان و متخصص داخلی و همچنین با استفاده از امکانات موجود در داخل کشور، این شرکت توانسته است مطابق با نیاز کشور در سال ۱۳۹۸ تولید واکسن PPR با نام تجاری "ویراپست" را آغاز کرده و کشور را از واردات این واکسن بی نیاز سازد.
واکسن "ویرا پست" شرکت ویرا واکسن شایا حاوی سویه واکسینال Nigeria۷۵/۱ محصول شرکت CIRAD فرانسه می باشد که از طریق ۷۵ پاساژ موفقیت آمیز تخفیف حدت یافته است. واکسن به صورت لیوفیلیزه و در جعبه های ۱۵ ویالی ارائه می گردد. هر ویال رقیق شده با یک میلی لیتر حلال برابر با ۱۰۰ دوز واکسن می باشد.
نحوه انتشار و انتقال بیماری طاعون نشخوار کنندگان کوچک:
ترشحات مختلف بدن دام مانند ترشحات چشم، بینی، دهان و مدفوع آبکی حاوی مقدار زیادی از ویروس این بیماری هستند. انتقال ویروس به شکل ریزقطره های عفونی در هنگام عطسه، سرفه و استنشناق هوای آلوده توسط دام های سالم و همچنین تماس بین دام بیمار و سالم مهمترین راه انتقال این بیماری است. وجود ترشحات و تراوشات عفونی در محل زندگی دام مانند آبشخورها، آخورها و بستر نیز میتواند یکی از راههای انتقال بیماری باشد اما ذکر این نکته ضروری است که این ویروس به مدت طولانی نمی تواند در بیرون از بدن میزبان زنده بماند.
در مکان هایی که امکان تماس نزدیک دام های آلوده با دام های سالم وجود دارد مانند میادین دامی که دامها از مناطق مختلف برای فروش به آنجا آورده میشوند. در مکان های دیگری چون محل پرواربندی دام نیز امکان انتقال و انتشار بیماری وجود دارد. کنترل و پیشگیری بیماری وابسته به قرنطینه و واکسیناسیون دامها در جمعیت های با خطر ابتلای بالا انجام می شود.
با ورود شرکت ویرا واکسن شایا به عرصه تولید واکسن های دامی و اتکاء به نیروی جوان و متخصص داخلی و همچنین با استفاده از امکانات موجود در داخل کشور، این شرکت توانسته است مطابق با نیاز کشور در سال ۱۳۹۸ تواید واکسن PPR را آغاز کرده و کشور را از واردات این واکسن بی نیاز سازد.