مهمترین کاربرد کارت هوشمند الکترونیکی احراز هویت ورزشکاران برای ورود به باشگاه و استفاده از امکانات مجموعهی ورزشی است. کارت هوشمند میتواند با کمک یک شماره سریال، هویت ورزشکاران یک باشگاه را شناسایی کند. خدمات آن مشخص و تعریف شده است. برای مثال وقتی کارت هوشمند برای کنترل تردد ورزشکاران به داخل باشگاه تهیه میشود، ورود ورزشکاران را به داخل سالن ورزشی تسهیل و از ورود افراد غیرمجاز جلوگیری میکند.
این نوع کارت از جنس پلاستیک PVC است که حمل آن بسیار آسان است. در واقع مانند همان کارت مترو، اتوبوس و سایر کارتهای هوشمند می باشد که یکی دیگر از کاربردهای آن برای بهرهبردن از خدمات باشگاه است. از جمله کارکردهای کارت الکترونیکی برای باشگاه میتوان به کنترل تردد، ورود به استخر باشگاه، استفاده از کمدهای رختکن، خرید از بوفه و … اشاره کرد.
یکی از قابلیت های کارت هوشمند، امکان چاپ نام، لوگو، شمارهی تماس، آدرس و قوانین باشگاه است. براساس سفارش مدیر باشگاه، کارت هوشمند قابلیت چاپ هر نوع تصویری را دارد. یکی دیگر از قابلیت های کارت های هوشمند الکترونیکی امکان چاپ دوطرفه است. به طوری که میتوان در هر دو سمت کارت، سفارشات مدیر باشگاه را چاپ کرد.
همچنین میتوان بک گراند روی کارت را رنگی یا سیاه و سفید انتخاب کرد. حتی میتوان یک سمت کارت را رنگی و سمت دیگر را سیاه و سفید چاپ کرد. تمامی این موارد به سلیقه و سفارش مدیر باشگاه بستگی دارد.
فرکانس کارت های هوشمند الکترونیکی یا ۱۳.۵ مگاهرتز است که به آن کارت ۱۳۵ مایفر هم گفته میشود. نوع دیگر آن کارت دارای فرکانس ۱۲۵ کیلوهرتز است که با نام کارت ۱۲۵ و یا RO هم نامیده میشود.
انواع کارت هوشمند الکترونیکی براساس نحوهی عملکرد
کارت های هوشمند الکترونیکی براساس نحوهی عملکرد به دو نوع تماسی و غیرتماسی تقسیم میشوند. در ادامه هر یک را شرح میدهیم:
کارت های هوشمند الکترونیکی تماسی یا کانتکت (Contact)
کارت های هوشمند الکترونیکی تماسی باید بر روی دستگاه کارتخوان قرار داده شود. در این صورت شماره سریال روی کارت به دستگاه منتقل میشود. بعد از پردازش شمارهی سریال، اطلاعات جدید از طریق همان پورت بر روی کارت منتقل میشود. برای مثال کارت های مگنت از جمله کارت تلفن و کارت های بانکی در دستهی کارت تماسی قرار میگیرند. یکی از مشکلات کارت های تماسی خراب شدن آنهاست. به دلیل تماس های مکرر با دستگاه، به مرور زمان به آن ها آسیب وارد میشود. همچنین ممکن است در اثر ضربه، کارت شکسته شوند. کارت های کانتکت یا تماسی دارا یک نوار مگنت می باشد، که بعد از کشیدن کارت روی دستگاه مگنت خوان اطلاعات کارت جهت بررسی وارد سیستم می شود.
كارت هوشمند غیرتماسی یا کانتکت لس (Contact Less)
دومین نوع کارت هوشمند الکترونیکی به صورت غیرتماسی عمل میکند. به این شکل که بین کارت و دستگاه هیچ ارتباط فیزیکی و تماسی برقرار نمیشود. کارت های غیرتماسی از طریق میدان الکترومغناطیسی و یا امواج RFID عمل میکنند. در بین تراشهی کارت یک آنتن مخصوص قرار داده میشود. با وجود این آنتن، کارت قادر است بدون تماس با دستگاه و در فاصلهی چند سانتیمتری فرمان کاربر را اجرا کند.
این نوع کارت از نظر ایمنی، ضریب اطمینان بالاتری نسبت به کارت های تماسی دارد. همچنین به دلیل اینکه هیچ تماسی با دستگاه برقرار نمیشود، طول عمر کارت بالاتری دارند. در کارت های تماسی، تراشه به همراه آنتن، در میان لایههای تشکیلدهندهی کارت قرار داده میشود. کارت های کانتکت لس یا غیرتماسی به سه نوع بارکد، مایفر و RO تقسیم میشوند. کارت های مایفر و RO دقت و امنیت بالاتری دارند. در حال حاضر از کارت های مایفر و RO بیشتر از کارت های بارکد و مگنت استفاده میشود.