کفپوش آنتی استاتیک یا کفپوش آنتی الکترواستاتیک به کفپوش هایی اطلاق می گردد که الکتریسیته ساکن بر روی آنها جمع نمی شود و با روشی مخصوص الکتریسیته را به چاه ارت هدایت می کند.
در مواردی که می خواهیم الکتریسیته ساکن بر روی سطح نماند و تخلیه گردد از کفپوش آنتی استاتیک استفاده می کنیم.
کاربرد کفپوش آنتی استاتیک
در مواردی که می خواهیم الکتریسیته ساکن بر روی سطح نماند و تخلیه گردد از کفپوش آنتی استاتیک استفاده می کنیم. این موارد شامل مثال های زیر می تواند باشد.
۱) در قدیم بیماران را با اتر بیهوش می کردند. وجود بخارات اتر در فضا خطرناک بوده که در اثر تولید جرقه به واسطه وجود الکتریسیته ساکن امکان انفجار بوده است. ضمن اینکه در اتاق عمل پزشک جراح مشغول عمل جراحی ظریف و دقیق مانند جراحی چشم، مغز و عصب و غیره است که تخلیه الکتریسیته ساکن در قالب جرقه ممکن است تمرکز پزشک جراح را بر هم زده و احتمال ایجاد ضایعه ناخواسته بالا می رود. بنابراین در اتاق های عمل در بیمارستان ها می بایست از کفپوش انتی استاتیک استفاده شود تا الکتریسیته ساکن روی سطح باقی نمانده و تخلیه گردد.
۲) در اتاق های اختلاط رنگ مانند اتاق رنگ آمیزی بدنه خودرو یا هر قسمت از سالن های رنگ که بخارات حلال وجود دارد می بایست از تولید جرقه جلوگیری نمود. به همین منظور از کفپوش آنتی استاتیک استفاده می گردد.
در اتاق های ابزار دقیق در نیروگاه ها و مراکز کنترل نیز وجود الکتریسیته ساکن و عدم تخلیه آن باعث ایجاد اخلال در کارکرد ابزار دقیق می شود بنابراین می بایست از کفپوش آنتی الکترواستاتیک جهت تخلیه و عدم تجمع الکتریسیته ساکن استفاده نمود.
۳) در اماکنی که تابلو برق های با ولتاژ بالا نصب هستند عموماً بدنه تابلو برق به چاه ارت وصل است که بهتر است زیر تابلوها هم کفپوش انتی استاتیک باشد.
۴) در صنایع نظامی و تسلیحات شرکت های بزرگ دنیا از این مدل کفپوش ها استفاده می گردد چرا که احتمال تولید جرقه و انفجار مهمات به حداقل برسد.
۵) در سالن های ساخت و مونتاژ قطعات حساس الکترونیک مانند کارخانه ساحت گوشی تلفن همراه و یا ساخت کامپیوترهای حساس از کفپوش آنتی استاتیک استفاده می گردد.
۶) اتاقهای سرور و اتاقهایی که حجم زیادی از دیتا در آن مبادله می گردد و اخلال در انتقال دیتا باعث تولید خسارت هنگفت می گردد مانند دیتا سنتربانک.
ساختار کفپوش انتی الکترواستاتیک به نوعی است که در آن از موادی استفاده می گردد که رسانای جریان الکتریسیته هستند و عملیات هدایت الکتریسیته را (هادی بودن) به راحتی انجام می دهند.
انواع کفپوش آنتی استاتیک
کفپوش های آنتی استاتیک از جنس PVC بصورت تایل یا کاشی.
کفپوش آنتی استاتیک از جنس PVC بصورت رول.
کفپوش اپوکسی انتی استاتیک
بسته به شرایط پروژه و هزینه های آن می توان از انواع کفپوش آنتی استاتیک فوق الذکر استفاده کرد.
معمولاً کقپوش انتی استاتیک بصورت کاشی یا تایل بصورت کف کاذب اجرا می شود بنابراین نیازمند به برپایی سازه های به خصوصی برای نصب کاشی درون آن است. کفپوشهای آنتی استاتیک بصورت رول هم معمولاً درز داشته که در اتاقهای عمل باعث تجمیع باکتری در درزها شده و اگر درز آن به درستی پر شود اتاق عمل از استریل خارج می شود ضمن اینکه اصولاً این مدل کفپوشها برای اماکن با ترافیک سنگین و زیاد تحمل بالایی نداشته و زود از بین می رود.
این روکش بر پایه رزین اپوکسی و سخت کننده ویژه به همراه افزودنی های خاص فرموله می شود.قابلیت انتقال جریان الکتریسیته ساکن را دارا می باشد و به همین دلیل به روکش ضد جرقه نیز معروف می باشد.