برگهای تازه گزنه حاوی استیل کولین، سروتونین و هیستامین هستند و اثرات ضدالتهابی و مسکن دارند. Caffeoyl acid در in vitro موجب مهار سنتز لکوترین وابسته به ۵-لیپواکسیژناز میشود. در حیوانات یک اثر بیحسکننده و مسکن موضعی و در مطالعات مختلف یک اثر ضدروماتیسمی و ضدالتهاب مفاصل مشخص شده است. اندام هوایی گلدار و برگ تازه یا خشک گونههای مختلف گزنه ((Urticadioica ,Urticaurens))، هیبریدها یا ترکیبی از آنها برای درمان علامتی آرتریت روماتوئید یا اوستئوآرتریت و به منظور افزایش دیورز مثلاً در عفونتهای دستگاه ادراری توصیه شدهاند.
در یک مطالعه in vitro توانایی عصاره برگ گزنه و جزء فنلی اصلی آن به نام Caffeic malic acid در مهار بیوسنتز متابولیتهای آراشیدونیک اسید بررسی شده و عصاره برگ گزنه واکنشهای مشتق از سیکلواکسیژناز را به صورت وابسته به دوز و فنولیک اسید جداشده از عصاره سنتز لکوترین B۴ را به صورت وابسته به دوز مهار نموده است. این مطالعه نشان داد که ویژگیهای ضدالتهابی گزنه به علت اثر آنزیمی روی بیش از یک مسیر است.در یک مطالعه باز ۲ هفتهای روی ۴۰ بیمار مبتلا به درد حاد زانو ناشی از اوستئوآرتریت، آرتریت روماتوئید یا نقرس؛ عصاره برگ گزنه با دیکلوفناک اثر سینرژیستی داشته است.
در دیگر مطالعه باز ۳ هفتهای روی ۱۵۲۸ بیمار مبتلا به آرتروز (اکثر بیماران) یا آرتریت روماتوئید، استفاده از عصاره برگ گزنه موجب بهبود قابل توجه علائم بیماران گروه رژیم تک دارویی و گروه رژیم چند دارویی با سایر داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) شد. پارامترهای مورد بررسی برای ارزیابی اثربخشی درمان عبارت بودند از: درد هنگام استراحت، درد حین حرکت و محدودیت حرکت. پس از ۳ هفته مصرف۷۷۰ میلیگرم عصاره برگ گزنه به صورت ۲ بار در روز، ۵۰% کاهش استفاده از NSAID در رژیم چند دارویی گزارش شد. ۲۹% از بیماران این گروه نتوانستند مصرف همزمان دوز NSAIDرا کاهش دهند. متوسط کاهش نمره علائم در گروه رژیم تک دارویی ۴۵% و در گروه رژیم چند دارویی۴۲% بود. از نظر اثربخشی تفاوت معنیداری بین دو گروه درمانی مشاهده نشد. به طور کلی درد هنگام استراحت ۵۲%و درد حین حرکت ۴۴% کاهش یافت و محدودیت حرکت در ۳۷% بیماران بهبود یافت. ۷۵% از پزشکان و بیماران نتایج خیلی خوب و / یا خوب را با درمان گزنه گزارش کردند. ۵ بیمار در گروه رژیم تک دارویی و ۵ بیمار در گروه رژیم چند دارویی ناراحتی گوارشی را گزارش کردند. همچنین ۶ بیمار واکنشهای آلرژیک (عمدتاً با ماهیت درماتولوژیک) و ۳ بیمار افزایش دیورز را گزارش نمودند.
به علت وجود غلظت نسبتاً زیادی از فلاونوئیدها و مشتقات کافئیک اسید که به وفور در جز لیپوفیلیک گیاه گزنه یافت میشود، طی مطالعات فارماکولوژیک in vitro ، بررسی در حیوانات و در مقایسه با دیکلوفناک؛ عمدتاً اثرات ضدالتهابی، آنتیاکسیدان و مسکن این گیاه مشخص شده است. وجود نسبت بالای پتاسیم – سدیم در عصاره گیاه گزنه ممکن است اثر دیورتیک گیاه را توضیح دهد.