باریجه یکی از گیاهان دارویی مفید می باشد از خانواده چتریان محسوب می شود. این گیاه دارای ۲۸۵۰ گونه بوده و از ۲۷۵ جنس برخوردار است. گیاه باریجه از گیاهان علفی دو ساله می باشد که از ساقه های میان تهی برخوردار بوده و برگ های متناوب این گیاه تقسیم بندی شده است.
البته بهتر است بدانید که گیاه باریجه از گیاهان نوع بومی ایرانی می باشد و البته این محصول شیره ای دارد که از بوی بسیار خوبی برخوردار بوده و البته دارای خواص بیشماری می باشد.
باریجه از گیاهان چند ساله است که از ساقه های ضخیمی تشکیل شده و البته ارتفاع ساقه های آن به ۳ متر نیز می رسد و همچنین برگ های این گیاه سبز مایل به خاکستری است. این گیاه میوه می دهد و میوه آن به شکل بیضی بوده و از کناره ای باریک برخوردار می باشد. البته گیاه باریجه دارای گونه های مختلفی می باشد و در ارتفاعات ۲۰۰۰ متری از کشور ایران رشد می کند. از جمله مناطقی که در رشد و رویش گیاه باریجه سهیم می باشند، می توان به مواردی چون مازندران، دره هراز، دماوند، بین تهران، فیروزکوه، سمنان، دره لار، خراسان، فارس، اصفهان، سمیرم، دامنه کوه دنا و لرستان اشاره کرد.
استخراج صمغ گیاه باریجه
البته در کشور ایران دو نوع باریجه در بازار به فروش می رسد که می توان به اشکی، توده ای اشاره کرد. این دو باریجه به دو روش برداشت شده است. در مورد باریجه اشکی می توان گفت که به وسیله نیش حشرات یا ایجاد خراش در ناحیه ساقه و برگ، صمغ گیاه خارج می شود. گیاه باریجه توده ای که بیش ترین فروش را در بازار دارد و از نظر تجارت به صرفه تر می باشد، به وسیله شکاف و تیغ زدن گیاه باریجه از آن استخراج می شود.
البته استخراج صمغ گیاه باریجه در ماه خرداد تا مرداد صورت می گیرد و در ابتدا به تمیز کردن پای گیاه می کنند و تمامی خاک را کنار می زنند و بعد با تیغه هایی از آن تیکه برداری کرده و شیره سفید رنگی را از آن خارج می کنند.
خواص دارویی و درمان صمغ گیاه باریجه
کاربرد اصلی گیاه باریجه در صنایع غذایی به عنوان بهترین طعم دهنده معرفی شده است و البته این گیاه از خواص دارویی و درمانی زیادی برخوردار است که می توان به موارد زیر اشاره کرد.
ضد تشنج
درمان درد های معده و تقویت کننده آن ها
ترمیم کننده زخم های سطحی
افزایش شیر مادران
ضد عفونی کننده بدن
تقویت کننده رحم و ملین
درمان تنگی نفس و سرفه
نرم کردن سینه
درمان اختلالات عصبی