فرمول شیمیایی پتاسیم هیدروکسید: KOH
چگالی پتاسیم هیدروکسید: ۲.۱۲ g/cm³
شکل ظاهری پتاسیم هیدروکسید: جامدی بی بو، سفید و ناهموار است.
جزو قوی ترین بازه ها و با فرمول شیمیایی میباشد و از مهمترین کاربردهای آن خنثی سازی اسید ها میباشد.
نامهای مترادف هیدروکسید پتاسیم: پتاس، پتاسیم کاستیک، پتاس سوز آور، پتاسیم پرک.
از پتاسیم هیدروکسید به دلیل این که کلر ندارد در خنثی کردن محلولها و موادی که در نبود کلر خنثی میشوند استفاده میشوند.
خواص پتاسیم هیدرکسید
هیدروکسید پتاسیم، جامدی بی بو، سفید و ناهموار است که اغلب محلول در آب است و در ساخت صابون. در زمان حل شدن در آب محلول را بازی میکند و همچنین در این حلال گرما تولید میکند. دارای اثر خورندگی میباشد. نم گیر میباشد.
کاربرد هیدروکسید پتاسیم
تولید ترکیبات پتاسیم دار مانند: پرمنگنا پتاسیم، کربنات پتاسیم، دی فسفات تترا پتاسیم، برومات پتاسیم، یدات پتاسیم، سیانید پتاسیم.
تولید رنگدانه ، شیشه، صابون مایع، گازوئیل، خنی سازی اسیدها، کودهای شیمیایی و به عنوان الکترولیت در باتریها.
نکات ایمنی هیدروکسید پتاسیم
اشتعال: هیدروکسید پتاسیم غیر قابل اشتعال میباشد ولی در صورت تماس با آب یا رطوبت موجب اشتعال، مواد قابل اشتعال میشود. در صورت آتش سوزی از هر ماده خاموش کننده مجازی میتوان استفاده کرد.
انفجار: در صورت تماس هیدروکسید پتاسیم با فلزاتی چون آلومینیوم، روی و قلع گاز قابل اشتعال تولید میکند.
تماس با پوست: در صورت تماس با پوست باعث سوختگی شدید، زخم عمیق، نفوذ به لایه های عمقی؛ احتمال مرگ پوست و جراحات دائمی میشود. در صورت بروز این مشکل پوست مصدوم را با آب ولرم شسته و لباس های آلوده را در آورده و به پزشک مراجعه شود.
تماس با چشم: باعث سوزش، تحریک شدید و نا بینایی میشود. در این صورت به مدت ۱ ساعت چشم مصدوم را شسته و از سرم نمکین استفاده شود و به پزشم مراجعه شود.
گوارشی: باعث سوزش مری و معده، استفراغ و ترشح زیاد بزاق میشود.در این صورت دهان فرد را شستوشو داده، آب یا شیر خورنده شود به فرد و همچنین نباید وی را مجبور به استفراغ کنید.به پزشک مراجعه شود.
در صورت استنشاق: باعث تحریک شدید دستگاه تنفسی وریوی میشود در صورت بروز این اتفاق از تجهیزات تنفسی استفاده شود و مصدوم را به هوای تازه منتقل شود، در صورت توقف تنفس ، تنفس مصنوعی داده شود و یا دستگاه اکسیژن وصل شود و سپس پزشک مراجعه شود.
ضایعات هیدروکسید پتاسیم
مواد قابل اشتعال از مجاورت با نشتی دور شود. این مواد را نباید داخل فاضلاب ریخته شوند. و باید با مواد خنثی مانند شن یا خاک مخلوط شوند.
هیدروکسید پتاسیم باید در محلی خشک و خنک با تهویه و دور از حرارت نگهداری شود و از ضربه خوردن طروف نگه داری آن جلو گیری شود.