واژه کانکس از اوایل دهه ۴۰ به زبان فارسی راه یافته و ریشه آن ترکیبی بر گرفته از حروف اول دو واژه container express بوده و سرپناهی پیش ساخته با کاربری های بسیار گوناگونی می باشد.
اولین کانکس هایی که در اروپای مرکزی ساخته شدند اتاقک های فلزی بدون عایقی بودند که بیشتر کاربری های انباری داشتند اما با گذشت زمان و احساس نیاز به فضاهای مسکونی که سریع قابل بهره برداری باشند، نسل اول کانکس ها با بهره گیری از دانش فنی همان روزها با دیوارهای عایق شده از آکاسیو (EPS) روانه بازار شدند.
ازآنجاییکه پایداری در برابر آتش سوزی، میزان عایق بودن، و عمر مفید دیوارهای عایق شده از پلاستوفوم (آکاسیو) در کانکس ها جوابگوی خواسته های دنیا صنعتی در حال پیشرفت نبود، تولید کنندگان کانکس بدنبال جایگزینی مناسب برای این دیوار ها بر آمدند. از اوایل دهه ۸۰ میلادی با به بازار آمدن ساندویچ پانل های پلی اورتان که عایقی بسیار خوب در برابر سرما و گرما بوده و دارای زیبایی چشمگیر و عمر مفید مطلوبی نیز هستند و از همه مهمتر در برابر آتش سوزی پایدار میباشند، تولید کنندگان کانکس های مدرن سقف و دیوارهای کانکس های تولیدی خود را با ساندویچ پانل های پلی اورتان پوشش دادند.
پارامترهای اثر گذار بر کیفیت کانکس ها:
سازه اسکلت:
سازه اسکلت کانکس ها معمولا از ورق های فولادی خمکاری شده تشکیل می شود که در قالب انواع گوناگون پروفیل طراحی و ساخته می شود. ضخامت ورق های مورد استفاده و طراحی پروفیل های مناسب برای نقاط مختلف و همچنین بهره گیری از دستگاههای مدرن جوشکاری با گاز محافظ CO۲ برای ایجاد اتصالات باکیفیت، نقش بسیار مهمی در استحکام و عمر کانکس ها دارد.
رنگ اسکلت:
استفاده از هر نوع رنگ بدون توجه به شرایط سطح زیرکار، در نهایت موجب ایجاد رنگی بی کیفیت و بی دوام می گردد. به همین منظور پیش از رنگ، جهت چربی زدایی و تمیز شدن کامل سطح زیرکار رنگ از سند بلاست (پاشش شن با فشار بسیار بالا) استفاده می شود و سپس گرد و غبار آن زدوده شده و با رنگ پودری کوره ای پوشش داده می شود.
این رنگ ضمن برخورداربودن از شفافیت و کیفیت بالا، فلز پایه را برای مدت زیادی در برابر زنگ زدن و پوسیدن حفظ می نماید.
تحمل بارگذاری روی کف کانکس:
شاسی شبکه بندی شده و استفاده از لایه های زیرسازی مختلف برای کف کانکس باعث ایجاد یک سطح محکم میشود که در هنگام راه رفتن بر روی آن بدون انعطاف و فرو رفتن حس یک زمین ثابت را القا می نماید.
دیوارها و سقف کانکس:
ساندویچ پانل ها بهترین نوع پوشش برای دیوارها و سقف کانکس ها می باشند که ضمن برخورداری از خاصیت عایق بودن و پایداری در برابر آتش و زلزله دارای وزنی سبک نیز می باشند.
در بهره گیری از ساندویچ پانل ها نوع عایق، ضخامت و ورق رویه و زیره آن میبایست مورد بررسی قرار گیرد.
درب و پنجره:
درب کانکس می بایست از جنسی انتخاب گردد که علاوه بر امنیت، عایق بوده و در هنگام بسته شدن آببند و هوا بند بودن داخل کانکس را حفظ نماید. از این رو استفاده از درب هایی که بصورت یکپارچه با فوم عایق تولید شده اند بهترین گزینه خواهد بود.
پنجره های آلومینیومی با طراحی خاص برای نصب روی ساندویچ و بدون نیاز به پیچ و پرچ و با شیشه های دوجداره که برای جلوگیریی از پرت فضا بصورت کشویی می باشند.
سیستم برق و روشنایی:
بهره گیری از سیم، کلید و پریز های با دوام و دارای نشان استاندارد و همچنین کلید محافظ جان بسیار ضروری و در کیفیت کانکس اثر گذار می باشد.
کنترل کیفیت، گارانتی و خدمات پس از فروش :
علاوه بر بازدیدهای گام به گام با تولید که توسط کارشناسان کنترل کیفی در تمام مراحل تولید انجام می شود، در پایان نیز میبایست تمامی قسمت های کانکس ها از جمله نحوه قرارگرفتن پانلها، اتصالات، تاسیسات، تست آببند بودن سقف و دیوارها، عملکرد درب و پنجره ها و ... مورد بررسی نهایی قرار گرفته و برچسب تایید کنترل کیفی بر آنها نصب گردد.
دوره گارانتی و خدمات پس از فروش نیز پارامتر بسیار مهمی است که در هنگام خرید محصولات کانکس باید به آن توجه نمود.