پمپ های پره ای از نظر ساختاری متشکل از یک عدد روتور و تعدادی هم پره هستند . این پره ها به صورت شعاعی داخل روتور حرکت می کنند . روتور و پره ها داخل یک رینگ بادامکی شکل به نام استاتور گردش می کنند .
قابل ذکر است که بصورت کلی از پمپ های پره ای بعنوان پمپ های فشار متوسط در انواع صنایع استفاده می شوند .
پمپ های پره ای چند نوع هستند:
۱- پمپ های پره ای با جابجائی ثابت و متغیر ( نا متقارن )
نامتقارن بودن فشار در پمپ های پره ای درست مثل پمپ های دنده خارجیی بر یاتاقان ها نیرویی جانبی وارد می آورد . و سبب سایش سطح رینگ بادامکی شکل در ناحیه مکش پمپ می شود .
۲- پمپ های پره ای با جابجایی ثابت (متقارن )
پمپ پره ای متقارن پوسته بیضی شکل آن سبب می شود که مجاری ورودی و خروجی روغن نظیر به نظیر در مقابل هم قرار گرفته وکه باعث ایجاد تعادل هیدرولیکی می شود . داخل روتور پمپ دنده ای شیارهای شعاعی وجود دارد که با اتصال به محور محرک در داخل یک رینگ بادامی شکل چرخش می نماید . نیروی گریز از مرکز به وجود آمده از دوران محور، تیغه هایی که در شیارهای روتور وجود دارد را به سمت بیرون هدایت می کند و در ارتباط با سطح رینگ ، محفوظ می دارد .
فضای ما بین روتور و رینگ بادامی شکل در نیم دور اول چرخش محور ، بیشتر می شود و انبساط حجمی بوجود آمده ، سبب کم شدن فشار و ایجاد مکش می شود که در آخر ، سیال بسمت مجرای ورودی پمپ جاری می شود .
حال در نیم دور بعدی ، تیغه ها کم کم پیرو سطح رینگ بادامی شکل به داخل شیار ها برگرداننده شده و بدلیل کم شدن حجم ، سیال به سمت مجرای خروجی جاری می شود .
در مواقعی که خروج از مرکز یا همان فاصله بین رینگ بادامی شکل و محورهای روتورصفر شود ، آنوقت در خروجی جریانی نخواهیم داشت . انواعی از پمپ های پره ای که خروج از مرکز آنها بوسیله مکانیزم قابل تنطیم است ، با نام پمپ های جابجایی متغیر شناخته شده هستند . در اینگونه پمپ ها با حرکات رینگ بادامی شکل به وسیله تنظیم یدی یا مکانیزم جبران کننده فشار، میزان خروج از مرکز قابل تنظیم می باشد.