الک آزمايشگاهي چيست :
الک يا سرند آزمايشگاهي وسيله ايست جهت دانه بندي و يا اندازه گيري مواد ميباشد که نيز خود يکي از بهينه و بصرفه ترين روشهاي اندازه گيري مواد ميباشند .جنس توري و فريم الک هاي آزمايشگاهي از استيل ضد زنگ يا همان استنلس استيل ساخته شده است. توري الک هاي آزمايشگاهي با توجه به استاندارد از اندازه ۲۵ ميکرون تا ۱۰۱ ميلي متر ساخته شده است که هر الک (در صورت سفارش) داراي گواهي کاليبراسيون منحصر به فرد جهت ارائه به اداره استاندارد مي باشد .
چگونه الک آزمايشگاهي خوب را تشخيص دهيم :
اگر شما بخواهيد الک آزمايشگاهي تهيه کنيد حتما به اين فکر مي افتيد که الک هاي آزمايشگاهي خوب چه ويژگي دارند. هنگامي که شما دو يا چند نوع الک آزمايشگاهي کنار هم داشته باشيد خيلي سريعتر و آسانتر ميتوانيد تشخيص دهيد که کدام الک بهتر از ديگري ميباشد ولي اين مطلب را نيز در نظر داشته باشيد براي تشخيص الک آزمايشگاهي خوب فقط کيفيت ظاهري اهميت ندارد. من در اينجا با توجه به تجربه و دانش خود به چند مورد مهم اشاره ميکنم.
۱- کيفيت فريم الک آزمايشگاهي :
ورق دوري الک آزمايشگاهي را فريم آن ميناميم . ضخامت و نوع جنس و همچنين خمکاري فريم بايد مناسب باشد. در بعضي از فريم ها جهت ارزانتر شدن الک از ضخامت ورق آن کم ميکنند . که اين خود در عمر مفيد الک آزمايشگاهي بسيار موثر ميباشد. در صورت کوچکترين ضربه فريم الک از شکل خود خارج ميشود. رعايت ضخامت مناسب فريم يکي از عوامل طول عمر مفيد الک آزمايشگاهي ميباشد.
۲- جوشکاري يا لحيم کاري توري الک به فريم :
در صورتي که توري الک بخوبي به فريم جوشکاري نشود در زمان کمي توري در اثر بار مواد، توري از فريم جدا ميشود که قابل تعمير نميباشد. در هنگام تهيه الک آزمايشگاهي در نظر داشته باشيد که چوشکاري با کيفيت خوب و مناسب انجام شده باشد
۳-کيفيت بافت توري الک آزمايشگاهي :
يکي از مهمترين شاخصه هاي الک کيفيت توري و نيز مشخصات ابعادي آن ميباشد. به جرات بگويم اين مشخصه را با چشم غير مسلح نميتوان تشخيص داد. براي تشخيص اين مهم بهتر است الک را به شرکت هاي که صلاحيت کاليبراسيون الک آزمايشگاهي را دارند، سپرد تا با دستگاههاي پيشرفته از سلامت و دقت الک نيز مطمين شويد
در هنگام خريد الک آزمايشگاهي در صورت نياز شيکر الک مورد نياز خود را نيز سفارش دهيد.
جهت مشاهده شيکر الک اينجــــا کليک کنيد
الکهاي آزمايشگاهي استاندارد در ايران در سه اندازه فريم ساخته ميشود:
فريم ۸ اينچ = معادل ۲۰۳ ميلي متر
فريم ۱۲ اينچ = معادل ۳۰۴ ميلي متر
فريم ۱۸ اينچ = معادل ۴۵۷ ميلي متر
الک آزمايشگاهي در کاربرد آزمايشگاه مکانيک خاک با سري ۱۵ تايي به شماره هاي ذيل ارائه ميگردد :
شماره مش ۲۰۰ سايز ۷۵ ميکرون
شماره مش ۱۰۰ سايز ۱۵۰ ميکرون
شماره مش ۵۰ سايز ۳۰۰ ميکرون
-شماره مش ۴۰ سايز ۴۲۰ ميکرون
شماره مش ۳۰ سايز ۶۰۰ ميکرون
شماره مش ۱۶ سايز ۱.۲۰ ميلي متر
شماره مش ۱۰ سايز ۲.۰۰ ميلي متر
شماره مش ۸ سايز ۲.۳۶ ميلي متر
شماره مش ۴ سايز ۴.۷۵ ميلي متر
شماره مش "۳/۸ سايز ۹.۵۱ ميلي متر
شماره مش "۱/۲ سايز ۱۲.۷۰ ميلي متر
شماره مش "۳/۴ سايز ۱۹.۰۰ ميلي متر
شماره مش "۱ سايز ۲۵.۴۰ ميلي متر
شماره مش "۱.۱/۲ سايز ۳۸.۱۰ ميلي متر
شماره مش "۲ سايز ۵۰.۸۰ ميلي متر
درب و کفي الک آزمايشگاهي
هدف از آزمايش دانه بندي و استفاده الک آزمايشگاهي
توزيع بزرگي دانهها معمولاً از اهميت ويژهاي برخوردار است و در رفتار مهندسي مواد دانهاي تاثيرگذار است . آزمايش الک را ميتوان بر روي تمام مواد آلي و غير آلي دانهاي شامل ماسه ، تکه سنگهاي خُرد شده ، رس ، گرانيت ، فلدسپار ، زغال سنگ ، بسياري مواد گردهاي و حتي دانههاي غلات نيز استفاده کرد .
براي اين آزمايش از الکهاي ويژهاي که شبکه ي کف آنها از سيم فولادي است استفاده ميکنيم ، سوراخهاي کف اين الکها همگي داراي اندازه دقيق و مشخصاند . بايد مجموعه الکها را بر روي هم قرار داد ، الکهاي با سوراخ بزرگتر در بالا و الکهاي ريزتر در پايين قرار ميگيرند . پس از آن نمونه خاک خشک را که تمام کلوخههاي آن شکسته شده ابتدا وزن ميکنند و بعد آن را بر روي الک بالايي ميريزند و مجموعه الکها را براي مدت معلومي ( استاندارد ) تکان ميدهند تا دانههاي خاک از آن عبور کند واضح است که دانههاي با اندازه کوچکتر از سوراخهاي الک عبور ميکنند و دانههاي بزرگتر بر روي سيمهاي فولادي باقي ميمانند . اين روش براي دانههاي درشتتر خاک منطقي است ولي براي دانههاي بسيار ريز مناسب نيست زيرا دانههاي بسيار ريز خاک به يکديگر ميچسبند و درنتيجه روش الک ديگر جوابهاي مناسبي نخواهد داد . اگر ميزان دانههاي ريز خاک زياد باشد ممکن است مجبور شويم اول از روي خاک و دانههاي خشن آن آب عبور دهيم و پس از شسته شدن ذرات بزرگتر و از بين رفتن کلوخهها ، شروع به الک کردن کنيم .