سولفات جیوه(II) (به انگلیسی: Mercury(II) sulfate) با فرمول شیمیایی HgSO۴ یک ترکیب شیمیایی است که جرم مولی آن ۲۹۶.۶۵ g/mol میباشد. شکل ظاهری این ترکیب، دستگاه بلوری مونوکلینیک سفید است.
سولفات جیوه(I) (به انگلیسی: Mercury(I) sulfate) با فرمول شیمیایی Hg۲SO۴ یک ترکیب شیمیایی است. که جرم مولی آن ۴۹۷٫۲۴ g/mol میباشد. شکل ظاهری این ترکیب، بلورهای زرد مایل به سفید است.
یک محلول اسیدی از سولفات جیوه به نام معرف Denigés شناخته می شود . از آن به شکل متداولی در سراسر قرن بیستم به عنوان یک معرف تحلیلی کمی استفاده می شده است . اگر این معرف به یک محلول حاوی ترکیباتی که الکل های ثالث را دارند اضافه شود ، یک رسوب زرد یا قرمز رنگ شکل خواهد گرفت .
کاربرد سولفات جیوه
سولفات جیوه ( I ) اغلب اوقات در سلول های الکتروشیمیایی استفاده می شود ، ابتدا در سال ۱۸۷۲ آقای لاتیمر کلارک در سلول های الکتروشیمیایی آن را به کار گرفت ، سپس در سلول های وستون ساخته شده توسط جورج آگوستوس هولت در سال ۱۹۱۱ به کار گرفته شد . مشخص شده که به همراه سولفات نقره در دما های بالای ۱۰۰ درجه ی سانتی گراد یک الکترود خوب است . سولفات جیوه ( I ) مشخص شده که در دما های بالا تجزیه می شود . فرآیند تجزیه گرما گیر است و بین ۳۳۵ تا ۵۰۰ درجه ی سانتی گراد رخ می دهد . سولفات جیوه ( I ) دارای ویژگی های بی همتایی است که امکان ساخت سلول های استاندارد را فراهم می کند . حلالیت آن نسبتا کم است ( در حدود ۱ گرم در هر لیتر ) که انتشار از سیستم کاتدی بیش از اندازه نیست و برای فراهم سازی یک پتانسیل بزرگ در یک الکترود جیوه کافی است
در بازار فروش مواد شیمیایی آزمایشگاهی سولفات جیوه مرک کد ۱۰۴۴۸۰ از کمپانی merck آلمان و نیز سولفات جیوه سیگما آلدریچ با کد CAS Number ۷۷۸۳-۳۵-۹ موجودند