همانطور که میدانید آب به عنوان یک سیال با گرمای ویژه بالا قابلیت انتقال حرارت بسیار بالایی دارد. از این رو از این سیال جهت کنترل دما در کلیه دستگاه ها و تجهیزات از ماشین آلات صنعتی یا اتومبیل گرفته تا کندانسورهای آزمایشگاهی و تحقیقاتی استفاده میشود.
امروزه با توجه به اهمیت آب در سیستم های خنک کننده از یک سو و اهمیت مصرف بهینه آب و جلوگیری از هدر رفت این سیال ارزشمند از سوی دیگر باعث شده تا تولید کنندگان تجهیزات آزمایشگاهی و همچنین اوپراتورهای آزمایشگاه روش هایی را انتخاب کنند تا از هدر رفت آب در آزمایشگاه جلوگیری کنند. به عنوان مثال خنک شدن یک کندانسور در آزمون تقطیر کجلدال و یا سوکسله طی مدت ۱۰ دقیقه، بیش از ۳۰ لیتر آب شهری را هدر و به فاضلاب روانه میکند که این امر با توجه به شرایط محیط زیست در حال حاضر بسیار نگران کننده و غیر قابل چشم پوشی میباشد.
چیلر سیرکولاتور آزمایشگاهی، دستگاهی است که به منظور خنک سازی و پایین آوردن دمای آب مصرفی در سیستم های خنک کننده و کندانسورهای آزمایشگاهی در آزمایشگاه های علمی، تحقیقاتی و دانشگاهی مورد استفاده قرار میگیرد. این دستگاه یک سیستم بسته میباشد که مقدار مشخصی مایع خنک کننده در مخزن آن موجود میباشد که توسط پمپ به کندانسورها و یا هر جایی که لازم باشد پمپاژ میشود و پس از اتمام عملیات خنک کاری مجدداً به دستگاه بازگشته و توسط رادیاتور در حضور گاز R۱۳۴a مجدد به دمای اولیه خود میرسد و این چرخه آنقدر ادامه خواهد داشت تا نتیجه مورد نظر حاصل شود و نهایتا بدون مصرف حتی یک لیتر آب، عملیات مورد نظر انجام خواهد شد.
کاربرد چیلرهای آزمایشگاهی به صورت عمده به دو دسته تقسیم می شود:
دسته اول :
زمانی که یک دستگاه برای کارکرد خود نیازمند خنک سازی است که در این حالت مایع خنک کننده با دمای پایین وارد دستگاه میشود و از طرف دیگر با دمای بالا از دستگاه خارج میشود.
دسته دوم
چیلرهای آزمایشگاهی در دانشگاه ها ، مراکز تحفیقاتی و یا صنعتی به منظور خنک سازی نمونه های تحقیقاتی در سیکل بسته مورد استفاده قرار می گیرند.