در سالهای اخیر روند مصرف انرژی در كشور با رشد فزایندهای همراه بوده است. تا آنجا كه در سال های گذشته ضمن هدفمند شدن یارانهها در ایران، دولت گامهای مؤثری برای ترغیب مصرف كنندگان انرژی در اصلاح الگوی مصرف برداشته است.از آنجا كه یكی از موارد مهم در اصلاح الگوی مصرف، اصلاح روشهای تأمین گرمایش میباشد.
متاسفانه میتوان گفت كه در حال حاضر به منظور تأمین گرمایش بسیاری از گلخانه های كشور، از روش های گرمایش همرفتی (جابجایی هوای گرم) نظیر هیترها و دمندههای هوای گرم،بخاری های كارگاهی ، كوره های هوای گرم ، چهار شاخ و انواع دستگاههای ابداعی استفاده میشود. همگی این روش ها با توجه به انتقال انرژی گرمایی به هوا و حركت هوای گرم به سمت بالا، عمده انرژی از طریق سقف و دیواره ها اتلاف می گردد.
استفاده از تجهیزات گرمایش تابشی (گرماتاب) برای گرمایش گلخانه ها میتواند مصرف بیرویه سوخت گرمایشی را كنترل نماید. سابقه سی سال استفاده از سامانههای گرمایش تابشی در دنیا و حدود ۱۸ سال در ایران، هیچگونه جای تردیدی در كارآمدی،مصرف کم انرژی و مقرون به صرفه بودن سیستم گرمایش تابشی (گرماتاب) باقی نگذاشته است.
واژه گرماتاب نام فارسی Radiant Heater است. در این دستگاه گاز طبیعی توسط مشعل مخصوص، درون لوله ای با ضریب تابش زیاد می سوزد. حرارت ایجاد شده به امواج مادون قرمز تبدیل شده و بوسیله سطوح منعكس كننده (Reflector) كه بشكل ذوزنقه در قسمت بالای دستگاه قرار گرفته، به نقاط مورد نظر می تابد. این امواج بنا بر خاصیت خود در اثر برخورد به گرما تبدیل شده و احساس بسیار مطلوبی نظیر حرارت خورشید در انسان ایجاد می كند. قسمتهای اصلی این دستگاه شامل مشعل مخصوص تابشی، لولههای تابشی، رفلكتور و فن میباشد. شركت ایران مشعل تحت لیسانس كمپانی اروپایی امبیراد در سالهای اخیر موفق به اجرای پروژههای متعددی در سطح كشور گردیده است. در دستگاههای تولیدی این شركت اكثر قطعات مشعل از كشور انگلیس و ایتالیا تأمین شده و با تكنولوژی اروپا مطابق با استاندارد اروپایی BS EN۴۱۶-۱:۱۹۹۹ تولید میگردد. همچنین لولههای تابشی از آلیاژ مخصوص استیل با رنگ مخصوص با ضریب تابشی بالا تولید میشود. رفلكتورهای دستگاه از جنس استنلس استیل بگیر ساخته میشود و فن دستگاه با الكتروموتور ایتالیایی و پروانه مخصوص تولید و فشار استاتیك و دبی مناسب جهت احتراق با راندمان بالا را فراهم میسازد.
با بکارگیری سیستم گرمایش تابشی در گلخانه ها، دمای خاک از دمای هوای محیط بیشتر خواهد بود که منجر به کاهش اتلافات حرارتی و مصرف سوخت برای گرمایش گلخانه خواهد شد. که این موضوع به تأیید انجمن سازندگان گلخانه آمریکا نیز رسیده است.