آهک شکفته همان آهک زنده CaO است که در اثر ترکیب شدن با آب تبدیل به آهک شکفته یا آهک مرده و یا آهک آب دیده میگردد. نام شیمیایی ترکیب آن کلسیم هیدروکسید است.
آهک زنده میل ترکیبی شدیدی با آب دارد.
کربنات کلسیم ترکیبی شیمیایی و سنتز با فرمول CaCO۳ است از نظر شیمیایی دارای ترکیب هیدروکسید کلسیم بوده.که به ندرت به شکل آهک خالص در طبیعت یافت می گردد. آن سنگ بیشتر به شکل آهک رسی ،آهک ماسه ای و دولومیت یافت می گردد.ساختار آن از بلور های بی رنگ تشکیل شده است.
آهک هیدراته Slaked Lime از طریق ترکیب آهک زنده با آب به دست می آید
آهک شکفته دارای فرمول شیمیایی Ca(OH)۲ بوده و به صورت پودری سفید رنگ و یک دست می باشد
به آهک هیدراته ،آهک شکفته نیز می گویند.آهک زنده در برابر هوا و رطوبت نا پایدار است .وجهت تهیه آهک زنده می بایست سنگ آهک را در کوره های افقی حرارت داد
آهک زنده میل ترکیبی شدیدی با فلزات دارد، از اینرو با فلزات مصرف شده در ساختمان مانند لولههای آب و لولههای شوفاژ ترکیب شده و در آنها خوردگی ایجاد کرده و موجب پوسیدگی میشود. به همین علت رفته رفته از میزان مصرف آهک در ساختمان کاسته شده و با توسعه کارخانههای سیمان پزی در ایران و سراسر دنیا رفته رفته سیمان جای آهک را در صنعت ساختمان سازی گرفته به طوری که امروزه در کمتر ساختمانی از آهک به عنوان ملات استفاده میشود.
شدت حرارت آزاد شده به قدری است که مقداری از آب مصرفی را تبخیر میکند و مقداری از سنگ آهک را که کاملا پخته نشده باشد تبدیل به آهک زنده مینماید.
سنگ آهک خالص در دمای ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد وسنگ آهک رسی و دولومیتی در دمای حدود ۱۳۰۰ درجه سانتیگراد کلسینه می گردد .کلسینه شدن یعنی در اثر حرارت کوره ناخالصی های ماده از آن جدا شود.کربنات کلسیم در اثر حرارت با از دست دادن Co۲ به آهک تبدیل می گردد
برخی از مصارف آهک هیدراته
- صنایع نفت و گاز و پترو شیمی
- صنایع ساختمان
- استخراج مواد معدنی
- صنایع شیمیایی
تصفیه آب : آهک مرده قادر به جذب ذرات معلق در آب می باشد به همین دلیل از آن برای ته نشین نمودن این ذرات در تصفیه آب استفاده می شود.
• تولید کاغذ : سالیانه میلیون ها تن آهک شکفته در تولید خمیر کاغذ مورد استفاده قرار می گیرد تا خاصیت سوزانندگی سود کاستیک استفاده شده در ترکیب کاغذ را خنثی سازی نماید.
• صنایع نفت و گاز و پترو شیمی وصنایع شیمیایی و صنایع معدنی
• در گاوداری ها و مرغداری ها از این ماده به منظور ضدعفونی و میکروب کشی محیط دامداری استفاده می گردد
• از اهک هیدراته به صورت گسترده ای در صنعت تصفیه آب و فاضلاب استفاده می شود. اهک قادر است تا ذرات ریز معلق در آب را به صورت لخته دراورده و ته نشین نماید. همچنین امکان تنظیم pH آب های اسیدی را نیز دارد