اسید فسفریک یک ماده شیمیایی است که به طور متداول در طیف گستردهای از کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد
این ماده برای اضافه کردن یک طعم ترش در غذاهای مختلف استفاده میشود، از جمله در برخی از نوشیدنیهای گاز دار نیز استفاده میشود. اسید فسفریک یک اسید غیر آلی و یا معدنی با فرمول شیمیایی H۳PO۴ است اسید فسفریکِ بدون آب و خالص، به شکل یک جامد سفید بلورین در شرایط طبیعی است.
اسید فسفریک علاوه بر کشاورزی ، مشتقات آن در شویندهها ، صنایع غذایی ، نساجی ، داروسازی و دندانپزشکی کاربرد دارد. از جمله صنایعی که مشتقات اسید فسفریک را مصرف میکند، صنایع الکتروشیمیایی و تصفیه آب است. اسید فسفریک به صورت مستقیم در محافظت از خوردگی آلیاژهای آهن و به عنوان کاتالیت در صنایع پتروشیمی کاربرد دارد.
اسید فسفریک تا غلظتهای ۷۵% کاملا مایع است، به این دلیل غلظت ۷۵% معمولا ماکزیمم غلظت برای محلولهای صنعتی است (۰-۳۰ درجه). اسید فسفریک با غلظتهای بالاتر از ۷۵% به صورت جامد است. اسید فسفریک جامد خالص با حرارت دادن ، اسید پلی فسفریک تولید میکند.
از اسید فسفریک میتوان مستقیماً برای زدودن زنگ آهن اکسید آهن III از ابزارهای آهنی یا فولادی و تبدیل آهن به فسفاتهای محلول در آب استفاده نمود.
بیشتر اسید فسفریک در تولید کود بکار میرود. فسفر یکی از عناصر ضروری برای رشد گیاهان محسوب میشود.
تاثیر فسفریک اسید بعنوان کاتالیزگر در پیشگیری افزایش دما و تخمیر پسماند های غذایی
استفاده از متد "پیشگیری از افزایش دما" در حضور فسفریک اسید بعنوان یک کاتالیزگز جهت پسماند های غذایی استفاده می گردد. درصد مواد محلول (مانند پروتئین و کربوهیدرات) در پسماندهای غذایی با استفاده از متد مذکور و پس از اضافه نمودن مقدار قلیلی فسفریک اسید ( کمتر از ۵%) به ۶۵%افزایش یافته می یابد. با اعمال شرایط دمایی ۱۶۰درجه ی سانتی گراد برای مدت ۱۰ دقیقه، حداقل ۴۰ درصد از انرژی لازم و ۶۰ درصد از زمان این واکنش جهت نیل به نتیجه مطلوب بهینه گردید. آزمون تخمیری بعدی نشان دهنده ی این موضوع است که میزان فسفریک بهینه سازی شده ( ۳% ) پس از بکار گرفتن متد VFA به ۰.۷۶۳ g/g VSremoval/ رسید، اما افزایش نمک ناشی از اضافه کردن فسفریک اسید می تواند تاثیری منفی روی این آزمایش بگذارد. با روند افزایشی میزان فسفریک اسید تحت متد VFAs، درصد پروپیونیک اسید کاهش یافته و در نتیجه ی آن مقدار بوتیریک اسید افزایش می یابد. تجزیه و تحلیل صورت پذیرفته تحت متد PCR-DGGE نشانگر این است که تنوع میکروبی می تواند با کاهش بیش از حد فسفریک اسید، منجر به عملکرد ضعیف متد VFA گردد.