اهمیت صنعت آب بر کسی پوشیده نیست. مصرف آب در دو بخش صنعتی و آب شرب شهری همواره مد نظر بوده است. واما در صنایع اهمیت غیر قابل انکار آب برای پیشبرد و کارکرد بی عیب و نقص صنایع، را در نظر داشته باشید. بسیاری از صنایع به صنعت آب و فاضلاب بستگی دارند:
تهویه مطبوع
تولید محصولات (مانند پوشاک و مواد خوراکی)
آبکشی در صنایعی مانند نوشابه سازی و …
نقل و انتقال مواد اولیه (در ذوب آهن و کارخانجات نیشکر)
همینطور با توجه میزان متغیر مصرف آب در صنایع گوناگون، بسته به فناوری آن صنعت و … می توان عمده مصارف را به شرح ذیل دسته بندی نمود:
انتقال حرارت در صنعت
امور مکانیکی
سیستم های تولیدی و محصولی
تولید انرژی به واسطه بخار
و …
و اما همین مصرف آب، علاوه بر مزایا، در مواردی خاص مانند زمانیکه امولسیون تشکیل می شود، ممکن است مضراتی مانند الودگی ناشی از ذرات معلق و حل نشده نیز در پی داشته باشد. این آب خروجی از فرایندهای صنعتی دستخوش تحولاتی می شود که می تواند جنبه فیزیکی، شیمیایی و یا بیولوژیکی داشته باشد.اختلاط آب با روغن و گریس، معلق شدن انواع ذرات در آب، حل شدن فاز گازی در آب یا گرد و غبار و …
در بسیاری از مواقع مدیران کارخانجات مصرف کننده آب بر آنند تا این میزان مصرف را کاهش دهند که نتایجی از جمله صرفه جویی بیشتر آب برای در اختیار قرار دادن به بخش زراعت، پایین آمدن هزینه های تصفیه خانه و مواد شیمیایی مصرف شده، کاهش حجم فاضلاب تولیدی و غیره در بر خواهد داشت. سیرکوله شدن مجدد آبها از مواردی است که سالهاست مدنظر کارشناسان این حوزه برای صرفه جویی مصرف آب می باشد.
آب شرب شهری طی مراحلی تصفیه می گردد که شامل اختلاط آب با کلر با هدف گندزدایی می باشد و رشد جلبک قابل کنترل خواهد بود. در مرحله دوم، رساندن هوا به مایع است تا گازهای آلوده کننده از سیستم خارج شود و همینطور سطح اکسیژن نیز در آب بیشتر شود. در مرحله سوم، این آب بصورت راکد باقی می ماند تا بخش اعظمی از آلودگی ها ته نشین شوند. همین پساب باقیمانده نهایتاً برای مصارف زراعتی به محل دیگری ارسال می گردد. حال برای تکمیل اثربخشی همین فرایند ته نشینی بایستی از مش های با سوراخ ریز عبور کند و مواد گند زدا نیز به ان اضافه شود. در مرحله ۴، انعقاد محوریت فعالیت را تشکیل می دهد. حالا با استفاده از محصولاتی مانند کمک منعقد کننده، ذرات ریز باقیمانده را نیز سنگین تر نموده و از آب جدا می کنند. در نهایت فیلتر نمودن آب بسیار مهم است. فیلترهایی مانند فیلترهای شنی، ذرات ریز را جداسازی می کنند. توضیح آنکه همیشه با همین ترتیب و تعداد مراحل نمی توان اظهار داشت که تصفیه آب انجام می پذیرد.
تصفیه آب شامل انجام مراحل متعدد فیزیکی و شیمیایی است که در نهایت آب را برای مصرف شرب و یا مصرف در صنایع آماده سازی می کند. بنابراین هدف این است که پارامترهای فیزیکی، شیمیایی و میکربی در آب به حد تعیین شده در استانداردهای مصرف ارتقا یابند. بسته به ویژگی های منبع طبیعی آب و هدف نهایی از تصفیه، روش های متعددی مورد استفاده قرار می گیرند. در بسیاری از این روش ها از جمله فرایندهای ضدعفونی آب، انعقاد و لخته سازی، آهکزنی و … از مواد شیمیایی استفاده می گردد. برخی از این مواد شیمیایی، موادی با فرمول شیمیایی ساده و معین هستند و برخی دیگر مواد فرموله شده با قابلیت های خاص و ارتقا یافته.
همچنین از آب در کاربردهای صنعتی به عنوان محیط خنک کننده و نیز مواد بخار جهت گرمایش استفاده می گردد. در این فرایندها مشکلات متعددی از جمله رسوبگذاری، خوردگی، ایجاد کف و آلودگی میکربی رخ می دهد که مواد شیمیایی نقش بسیار مهمی را در کنترل این مشکلات ایفا می کنند.
یکی دیگر از فرایندهای رو به گسترش، فرایند نمک زدایی است. در این فرایند هدف جداسازی املاح محلول از آبهای شور و تولید آب شیرین برای مصارف شرب یا صنعتی است. چندین روش برای نمک زدایی از آب وجود دارد که در کلیه روش ها از مواد شیمیایی نیز استفاده می گردد.
و اما برای تصفیه آب های صنعتی و شهری محصولات گوناگونی توسط شرکت مهرتاش سپاهان در ۴ دسته تولید و عرضه می گردد.
مواد شیمیایی تصفیه آب سیستم های کولینگ
مواد شیمیایی سیستم های نمک زدایی
مواد شیمیایی بویلر
دسته اول شامل مواد شیمیایی تصفیه آب سیستم های کولینگ می باشد:
ضد رسوب – ضد خوردگی
ضد خوردگی
بایو سایدها
دیسپرسانت – بایو دیسپرسانت
آنتی فوم (ضد کف)
مواد شیمیایی سیستم های نمک زدایی شامل موارد زیر می باشد:
ضد رسوب (واحدهای نمک زدایی حرارتی و RO)
شوینده ممبران
بایوساید و ضد عفونی کننده RO
و دسته سوم که مختص بویلر است:
اکسیژن زدا
ضد خوردگی و ضد رسوب
افزایش دهنده قلیائیت
ضد خوردگی خطوط کندانسیت
ضد کف (آنتی فوم)