استايرن Styrene HSCode:۲۹۰۲۵۰۰۰ - حلال تجارت | فروش حلال هاي آلي
کدتعرفه گمرکی : ۲۹۰۲۵۰۰۰
کد آیسیک : ۲۴۱۱۴۱۲۵۶۵
فرمول مولکولی : C۸H۸ یا C۶H۵CHCH۲
Cas number : ۵- ۴۲ – ۱۰۰
نامهای متداول دیگر:
سینامن Cinnamene، اتنیل بنزن ethenylbenzene، فنیل اتیلن phenylethylene، استایرول styrol، وینیلبنزن vinylbenzene، استایرون Styron، استایرولن styrolene ، استایروپول styropol، فنیل اتن phenylethene، هاستایرن Hostyren، ادیستیر Edistir، منومراستایرن Styrene Monomer
کاربرد بصورت خلاصه:
از استایرن بهطور ویژه (حدودا ۶۵% از کل تولید آن)در تولید رزین ها و پلاستیک های پلی استایرن استفاده می شود. علاوه بر این محصولات فایبرگلاس مورد استفاده در صنعت قایق سازی نیز از رزین های پلیاستر محلول در استایرن تولید می شوند. این حلال به عنوان یک عامل واسطه در سنتز مواد مورد استفاده در رزینهای تبادل یونی و تولید کوپلیمرهایی مانند استایرن آکریلونیتریل[۱](SAN)، آکریلونیتریل بوتادین استایرن[۲] (ABS) و استایرن بوتادین رابر[۳] (SBR) نقش دارد. استایرنبوتادینرابر در تولید تایر ماشین، شلنگ های صنعتی وکفش کاربرد دارد. رنگ های لاتکس،کف پوش ها و روکش های کاغذ از استایرن بوتادین لاتکس[۴] برگرفته میشوند. از کاربردهای استایرن آکریلونیتریل و آکریلونیتریل بوتادین استایرن می توان به تولید لوله، اجزای اتومبیل، لیوانهای پلاستیکی نوشیدنی ها، خطوط خنک کننده و دیواره ی باتری اتومبیل اشاره کرد. رزین های پلی استر غیراشباع[۵] تولید شده از استایرن، در تولید بدنهی کشتی ها (به عنوان یک مادهی تقویت کنندهی فایبرگلاس) مورد استفاده هستند. مقادیر ناچیزی از استایرن در تولید گروهی از ترموپلاستیکها، رزین های تبادل یونی تصفیهکنندهی آب و چسب ها و آب بندها کاربرد دارد. استایرن کوپلیمرها غالبا در تولید تونرهای مایع مورد استفاده در صنعت چاپ نیز مورد استفاده هستند. همچنین از آن به عنوان یک منومر برای پلیمریزاسیون کاتیون ها و آنیون ها استفاده می شود.
سازمان غذا و دارو[۶] اجازه ی استفاده از استایرن به عنوان یک افزودنی مستقیم در چاشنی ها، یک افزودنی غیر مستقیم در رزین های پلی استر، غشاهای تبادل یونی، کالاهای پلاستیکی (حداکثر ۵% وزنی) را صادر کرده است. (agency for toxic substances and disease registry) استایرن به صورت طبیعی توسط قارچ ها، گیاهان و باکتری ها تولید می شود.
خصوصیات فیزیکی شیمیایی ماده
رنگ، بو، حالت فیزیکی و خصوصیات فیزیکی معروف:
استایرن یکی از مهمترین منومرهایی است که امروزه در صنعت مواد شیمیایی تولید می شود. منواستایرن مایعی ویسکوز، فرار، سمی، بی رنگ و گاها زرد رنگ، شفاف و با بویی شیرین و تند است که غلظت های بالاتر بوی شدیدتری آزاد می کنند. ساختار شیمیایی آن شامل اتصال یک گروه وینیل به حلقه بنزنی است.
به طور طبیعی در موادی مانند دارچین، گوشت گاو، دانه های قهوه، بادام زمینی، گندم، جو دوسر، توت فرنگی و هلو یافت می شود. در نوشیدنی های غیر الکلی، کران بری، بلو بری، مویز، انگور، سرکه، جعفری، شیر، چای و فندق بوداده شده نیز وجود دارد. (pubchem)
تماس با استایرن بر روی سیستم گوارشی و غشاهای مخاطی تاثیر گذاشته و سبب سوزش چشم ها می شود. ولی تماس طولانی مدت با آن به سیستم مرکزی اعصاب آسیب زده و سبب سر درد، ضعف، خستگی و افسردگی، کاهش شنوایی و بیماری های عصبی می شود. آژانس بین المللی تحقیق و بررسی سرطان[۷] استایرن را جزء مواد سرطان زا اعلام کرده است.