بَسپار یا پلیمر (به انگلیسی: polymer) مادهای شامل مولکولهای بزرگی است که از به هم پیوستن واحدهای کوچک تکرار شونده که تکپار یا مونومر نامیده میشود، ساخته شده است.
رشته دانشگاهی پلیمر یکی از گرایشهای شیمی و مهندسی شیمی میباشد. این گرایش تا سال ۱۳۶۲ یکی از گرایشهای مهندسی شیمی بود اما در حال حاضر به عنوان یک رشته مستقل با دو گرایش صنایع پلیمر و تکنولوژی و علوم رنگ در دانشگاهها ومراکز اموزش عالی ارایه میشود، البته هنوز نیز در شماری از دانشگاههای کشور مهندسی پلیمر یکی از گرایشهای مهندسی شیمی است. واژهٔ بسپار فارسی است و از دو بخش بس (بسیار) و پار (پاره، قطعه) ساختهشدهاست.
بسپارها به دو دسته بسپارهای طبیعی و بسپارهای مصنوعی تقسیم میشوند. البته بسپارها را به روش های مختلف دیگری نیز دسته بندی نیز میکنند. دسته بندی زیر بر اساس ساختار بسپار انجام شده است.
بسپارها از نظر اثر پذیری در برابر حرارت به دو دسته گرمانرمها (ترموپلاستیکها ) و گرماسختها (ترموستها ) تقسیم میشوند. گرمانرم ها، پلیمرهایی هستند که در اثر گرم کردن ذوب میشوند در حالی که گرماسخت ها، بسپارهایی هستند که در اثر گرما ذوب نمیشوند بلکه در دماهای بسیار بالا به صورت برگشت ناپذیری تجزیه میشوند. بسپارها دارای خواص ویسکو الاستیک هستند و منشا این پدیده، در گرمانرم ها گره خوردگی زنجیرهها و در گرماسخت ها گره خوردگی زنجیرهها و اتصالات شبکه ای آن ها در هم است.
پلی اتیلن (PE)
پلی اتیلن سنگین
پلی اتیلن سبک
پلی اتیلن سبک خطی
پلی پروپیلن (PP)
پلی اتیلن ترفتالات(PET)
پلی اتیلن ترفتالات Bottle Grade
پلی اتیلن ترفتالات(Super Bright)
پلی اتیلن ترفتالات (Film Grade)
پیوریفاید ترفتالات اسید ( PTA)
پلی استایرن (PS)
پلی استایرن معمولی (GPPS)
پلی استایرن مقاوم (HIPS)
پلی استایرن انبساطی (EPS)
پلی بوتادین رابر (PBR)
لاستیک مصنوعی (SBR)
پلی وینیل کلراید (PVC)
اکریلو نیتریل استایرن بوتادین(ABS)
بیس فنل آ (BPA)
پلی استر
پلی کربنات
کریستال ملامین
اپوکسی رزین