هادیهای مورد استفاده در ساختار کابلهای آبگرد کورههای الکتریکی ذوب فلزات، از رشتههای تابیدهشده مسی تشکیل شدهاند. جنس(گرید) مورداستفاده، ضخامت و میزان انعطافپذیری تکرشتههای مورد استفاده در ساختار کابلها، نوع پوشش و سطح مقطع آنها پارامترهای اساسی کابلها میباشد که در زیر بهتفکیک و بطور مشروح به توضیح هر یک از این مسائل میپردازیم.
جنس (گرید) کابلها
تککابلهای مورد استفاده برای ساخت کابلهای آبگرد از جنس مس گرید ETP۲ تحت استاندارد ASTM-C۱۱۰۰۰ میباشد. مطابق استاندارد مذکور خلوص این گرید از مس حداقل ۹۹.۹۵% و میزان رسانایی آن حداقل معادل ۱۰۰% مقدار تعریف شده پایه توسط IACS۳ (استاندارد جهانی مس آنیلشده) برابر با ۵۸ مگازیمنس بر متر میباشد.
ضخامت تکرشتهها۴
برخلاف رشتههای بکاررفته در ساختار کابلهای افشان روکشدار که در ضخامت(قطر)های زیر ۰.۲۰ میلیمتر مورد استفاده قرار میگیرند، ضخامت تکرشتههای مورد استفاده در کابلهای آبگرد مقدار بیشتری باید داشته باشد. در غیر اینصورت، برخی از تکرشتههای موجود در پیچهها بمرور زمان بر اثر فشارهای کششی ناشی از تحرک کابلها و ضربات الکترومکانیکی وارده بر آنها کندهشده و مقاومت الکتریکی کابل بدون آنکه در ظاهر امر بنظر برسد، بمرور زمان بیشتر خواهد شد. جدول زیر ضخامت پیشنهادی برای تکرشتههای مورد استفاده در ساخت کابلهای آبگرد را بر حسب نوع کابلآبگرد موردنظر نشان میدهد:
نوع کابل آبگرد مورد استفاده ضخامت (قطر) تکرشتهها
کابلهای سکوندر۵ ۰.۲۵ میلیمتر
کابل های آبگرد مورد استفاده در کورههای القایی ۰.۴۰-۰.۴۵ میلیمتر
کابل های آبگرد مورد استفاده در کورههای قوس الکتریکی و پاتیلی ۰.۵۰-۰.۶۰ میلیمتر
انعطافپذیری
میزان انعطافپذیری کابلهای دورنی مورد استفاده درساختار کابلهای آبگرد از اهمیت بسزایی برخوردار است. در صورتیکه میزان سختی کابلهای مورداستفاده بالا باشد، احتمال گسستگی و پارهشدن آنها بر اثر فشارهای کششی ناشی از تحرک کابلها و ضربات الکترومکانیکی وارده بر آنها بالا بوده و تاثیری مشابه نازک بودن تکرشتهها را خواهد داشت. از اینرو کابلهای موردنظر بایستی تا حد لازم در پروسه ساخت آنیل۶ شده باشند.
نوع پوشش
تکرشتههای موجود در ساختار پیچهها هم بصورت بدون پوشش (لخت۷) و هم بصورت قلعاندود۸ شده مورد استفاده قرار میگیرند، پیچههای قلعاندودشده مقاومت بیشتری در برابرخوردگیهای شیمیایی ناشی از تماس با آب در طول زمان خواهند داشت، بدیهی است که در صورتیکه کیفیت آب در حال جریان داخل کابلها به لحاظ شیمیایی مطلوب نباشد، در طول زمان باعث واکنشهای شیمیایی در سطح بیرونی تکرشتههایی که بر اثر عبور جریان گرمشدهاند، خواهند شد و سبب خوردگی و بهتبع آن تغییر رنگ و نهایتا از دست دادن ضخامت و پارگی خواهند شد. البته شایان ذکر است که پیچههای قلعاندود به لحاظ هزینه نسبت انواع بدون پوشش بطور محسوسی گرانتر بوده، فلذا در صورتی که کیفیت آب و شرایط محیطی کابل در حد بسیار نامطلوبی نباشد استفاده از پیچههای قلعاندود شده چندان مورد توصیه نمیباشد.