چوب ترمو یا همان ترمووود، چوبیست که با روشهای استاندارد و اصولی و در طی مراحل مختلف حرارت میبیند که دمای این حرارت چیزی بین ۱۰۰ تا بیش از ۲۰۰ درجه سانتیگراد است.
فرآیند حرارتدهی چوب معمولا در فضایی با کمترین میزان اکسیژن انجام میشود و در نتیجه دیوارههای سلولی چوب، اصلاح حرارتی میگردد. حرارت دادن چوب به منظور خشک شدن چوب و کاهش میزان رطوبت درون آن است که این امر موجب تخریب دیواره سلولی میشود و در نتیجه این واکنش، "واکشیدگی چوب" تا پنجاه درصد کاهش پیدا میکند.
بدین ترتیب تمام صمغ و رطوبت موجود در چوب بر اثر حرارت از بین میرود و در نتیجه این فرآیند، استقامت چوب مقابل قارچهای چوبخوار زیاد میشود.
رفته رفته این چوب برای تبدیل به ترمووود آماده میگردد. لازم به ذکر است که با حرارت دیدن چوب برخی ویژگیهای مکانیکی ترمووود به دلیل تصعید شدن مواد چوبی ضعیف شده و یا حتی از بین میرود. بنابراین بایستی هنگام استفاده از ترمووود این نقص را در نظر بگیریم. به طور کلی ترمووود در برابر تغییر دمایی گرما و سرما، بارندگی، حشرات و موریانهها، رطوبت، تغییر شکلهایی در محیط بیرونی یا محیط داخلی و... مقاوم است. این مقاومت باعث میشود تا ترموودها گزینه بسیار خوبی برای استفاده به عنوان پوشش برای دیوارهای پیش ساخته و همچنین پانل وال اسپید باشند.
ترمو وود
چوب اولین مادهای بود که به صورت طبیعی و نامحدود در اختیار انسان قرار داشت. در زمانهای قدیم چوب و سنگ به عنوان اولین مصالح ساختمانی مورد استفاده قرار میگرفتند. علیرغم این که انسانهای اولیه در غار زندگی میکردند، اما از چوب در ساخت بعضی پناهگاهها و موارد دیگر استفاده میکردند. با این حال کاربرد چوب در فضای باز محدودیتهایی را ایجاد میکند. مثلا عواملی مانند رطوبت، کپک، قارچهای چوبخوار، موریانهها، قابلیت اشتعال آن میزان مقاومت چوب و کاربرد آن را کاهش میدهد. لذا فرآیند حرارتدهی چوب و تبدیل آن به ترمووود این محدودیتها را برطرف میسازد.
با گذر زمان بشر به این نتیجه رسید که با حرارت دادن به چوب تحت شرایط و ضوابط خاص، میزان استقامت چوب در برابر بعضی عوامل افزایش مییابد. سپس انسان ثابت کرد که با سوزاندن سطح تخته چوب میتواند آن را مقاوم ساخته و در نمای بیرونی و داخلی ساختمان به عنوان اسکلت استفاده کند. اساس ساخت ترمووود بر مبنای گرما دادن، حرارتدهی و سوختن سطح چوب در شرایط خاص است.
روش تولید ترمووود
برای تولید ترمووود در مرحله نخست به وسیله گرما و بخار آب در کورهای به دمای ۱۰۰ درجه سانتیگراد، دمای چوب را افزایش داده و سپس به تدریج میزان دمای کوره را تا ۱۳۰ درجه سانتیگراد افزایش میدهیم.
در مرحله دوم میزان حرارت کوره را از ۱۸۰ تا ۲۲۵ درجه سانتیگراد به صورت تدریجی افزایش میدهیم. توجه داشته باشید که بخار آب موجود در کوره از آتش گرفتن چوب جلوگیری میکند.
و در نهایت در مرحله سوم، با پاشیدن آب روی سطح چوب، دمای آن را تا ۹۰ درجه کاهش میدهیم و همچنین با پاشیدن آب، میزان رطوبت چوب را به حدود متعادل ۴ الی ۷ درصد میرسانیم.
انوع ترمووود
ترمووودها به دو دسته نرم چوبها و سخت چوبها تقسیم میشوند:
نرم چوبها چگالی یا فاصله مولکولی کمتری دارند و همچنین عدم وجود گرههای مرکزی در بافت چوب، زیبایی آن را دو چندان کرده است. نرم چوبها سبک و ارزان هستند و بافتی بسیار زیبا دارند. این چوبها اگر ترمو شده باشند و به مقاومت استاندارد رسیده باشند، برای نمای ساختمانها مناسب و کاربردی هستند.
سخت چوبها همان چوب درختان با برگهای پهن هستند. چوب ون (ash) بهترین چوب سخت است. سایر چوبها از جمله چوب گردو، صنوبر، ماهون، بلوط، گیلاس، افرا، زبان گنجشک، سپیدار و... از نوع سخت چوب هستند که امروزه در تولید انواع کالاها و در نمای داخلی و خارجی ساختمان به صورت طبیعی و ترمو شده، از آنها استفاده میشود. از ترمووود میتوان به عنوان پوشش برای پانل پیش ساخته وال اسپید استفاده کرد.
فواید ترمو وود
فرآیند ترموسازی چوب علاوه بر افزایش میزان استقامت چوب، خواص دیگر چوب از جمله زیبایی آن را دو چندان میکند. لذا ترمووود جزو بهترین مصالح کاربردی برای استفاده به عنوان پوشش دیوارهای پیش ساخته در ساخت و ساز خشک به شمار میرود و استفاده از آن در حال افزایش است. همچنین به دلیل رطوبت متعادل آن، در مقابل نوسانات دمایی و شرایط جوی و حشرات و عوامل پوسیدگی چوب بسیار مقاوم است. ترمووودها رطوبت و حرارت محیط اطراف را جذب نمیکنند و این مسئله سبب میشود تا میزان تغییرات ابعادی آنها به حداقل برسد. ترمووودها همچنین عایق حرارتی خوبی هستند.