سیر تحول ساخت پل، بیانگر فراوانی تاثیر تغییرات تکنولوژیکی بر روند پیدایش و رشد این سازه از دوران قبل از رومی ها تا شروع قرن بیستم است که استفاده از پل های فلزی و سپس بتنی مسلح رواج پیدا کرد.برای اینکه قطعات بتنی پیش ساخته صندوقه ای بعنوان یکی از ارکان اصلی تکمیل کننده عرشه پل صندوقه ای کابلی تولید شوند نیازمند ساخت و تولید قالب تابلیه (عرشه پل) هستیم.
معرفی
این قالب با استفاده از برترین تکنولوژی های روز دنیا و به صورت کاملا تخصصی در مجتمع کارخانه های گروه تولیدی ، صنعتی و بازرگانی پارسیان قالب طراحی و ساخته می شود. کارکرد قالب کاملا به صورت اتوماتیک بوده و باز و بسته شدن قالب و جابجایی قطعات به کمک سیستم هیدرولیک صورت می گیرد. این سیستم با داشتن امکانات خاص قابلیت اجرای قطعات مربوط به رمپ ها و مسیر های قوس دار را نیزز دارا می باشد.
ساختار قالب
ماسک، قسمت اصلی و ثابت قالب ، ماسک است که بر مبنای مقطع عرضی عرشه پل ساخته شده و محل عبور کابل ها به صورت :
شاسی کف، این قالب متشکل از دو شاسی کف بزرگتر هر یک به طول مشخص
حفره هایی بر روی آن تعبیه شده است بر اساس ابعاد طرح و یک شاسی کوچک به طول معین می باشد.
قالب دیواره شامل دو عدد قالب دیواره چپ و راست است که به کمک جک های هیدرولیکی باز و بسته شده و توسط جک های مکانیکی ثابت نگه داشته می شود.
قالب داخلی برای ایجاد مقطع داخلی قطعه از این قسمت استفاده می گردد.
ارابه حمل داخلی ارابه ای یو شکل می باشد که مجهز به سیستم ارابه حمل جهت حمل شاسی کف و قطعه.
هیدرو موتور بوده و جهت نگهداری و تنظیم قالب داخلی از آن استفاده می گردد.سیستم بتنی از ارابه مذکور استفاده می گردد که شامل سه طبقه بوده و قابلیت حرکت افقی، عرضی، عمودی، و دورانی دارد.
هیدرولیک کلیه قسمت های قالب تابلیه توسط جک های هیدرولیک بازو بسته می شوند.
شبکه برق.
سامانه لرزاننده.
کاربرد
در واقع با اتکا به تولیدات قطعات بتنی عرشه وستون پل، اجرای تقاطعات غیر هم سطح به این روش بیشتر در دستور کار مجریان طرح های عمرانی شهر تهران قرار گرفته و پروژه هایی چون کاروانسرای سنگی ۲ و تقاطع بزرگراه های شیخ فضل الله- جناح و پل های رمپی پروژه افزایش ظرفیت بزرگراه صدر نیز به جرگه طرح های در دست اجرا به روش پل های صندوقه ای پیوست. این تکنیک یعنی اجرای پل ها با استفاده از قطعات پیش ساخته صندوقه ای بتنی یکی از مناسب ترین و سریع ترین و اقتصادی ترین روش های اجرای پل تقاطع های غیر هم سطح شهری است
مزایا
اگر تعریفی که از پیش ساختگی ارائه می دهیم عبارت باشد از ساخت اعضاء سازه ای در کارخانه به صورت انبوه و سپس نصب و اجرا به صورتی که بتوانند عملکرد مورد انتظار را برآورده سازد. آنگاه مزایایی را نیز بر آن مترتب یکپارچه نمودن آنان در مرحله می بینیم که عبارتند از: کوتاه نمودن جدول زمان بندی پروژه بدلیل ساخت در کارخانه، مرغوب بودن جنس قطعات بدلیل دقت در تولید، ارزان بودن قیمت، رعایت کلیه مسائل اتلاف انرژی محدود نمودن دامنه خطا. به لحاظ اینکه قطعات تابلیه پل در کارخانه تولید می شود و در نتیجه وضعیت آب و هوا و شرایط جوی نقشی در پیشرفت فرایند بتن ریزی و عمل آوری آن نداشته و قطعات در شرایط دمایی استاندارد تولید و سپس به محل اجرای پروژه منتقل می شوند از مزایای بارز آن است. مطالعات نشان می دهد که بهره گیری از پل های صندوقه ای در دنیا سابقه طولانی ندارد. پیشینه این سازه های حمل و نقلی به زحمت به نیم قرن می رسد اما طی تمام این سال ها، پل های صندوقه ای به دلیل شرایط قابل کنترل تولید و نبود سعی و خطا در فرآیند اجرایشان سازه هایی بی رقیب به شمار می روند.
ما نیز در گروه صنعتی پارسیان قالب همگام با رشد و توسعه فضاهای شهری ، جهت سهولت دسترسی وسائط نقلیه سبک و سنگین در تقاطع های غیر هم سطح شهری با استفاده از تکنولوژی پل های بتنی صندوقه ای و تکنولوژی پل های بتنی صندوقه ای و تکنولوژی پیش تنیدگی با طراحی و ساخت قالب عرشه و ستون پل، گام در عرصه پل سازی با هدف روانسازس ترافیک و رفع مشکلات حمل و نقل در راههای مواسلاتی نهادیم.
اجزاء و عملکرد قالب تابلیه (عرشه)
ماسک
قسمت اصلی و ثابت قالب ، ماسک است که بر مبنای مقطع عرضی عرشه پل ساخته شده و محل عبور کابل ها به صورت حفره هایی بر روی آن تعبیه شده است.کلیدهای برشی به وسیله پیچ و مهره بر روی ماسک نصب می گردند. با توجه به نوع طراحی قالب سانتیمتر ( با توجه به ابعاد طرح قطعه پیش ساخته) متغییر باشد. جهت تغییر a-+ طول قطعه تولید شده می تواند به میزان ضخامت قطعات تولیدی، ماسک مجهز به فیلرهایی با ابعاد مختلف می باشد که در قسمت داخل ماسک با توجه به ضخامت مورد نظر نصب می شوند.
شاسی کف
این قالب متشکل از دو شاسی کف بزرگتر هر یک به طول مشخص بر اساس ابعاد طرح و یک شاسی کوچک به طول معین می باشد که شاسی کوچک بر روی ماسک به صورت لولایی قرار گرفته است و توسط جک های مکانیکی به سطح زمین متصل می گردد. یکی از شاسی های بزرگ به شاسی کوچک متصل شده وبعنوان کف قالب مورد استفاده قرار می گیرد.شاسی بزرگ دیگر جهت نگهداشتن قطعه کناری و قراردادن آن در وضعیت مناسب استفاده می شود. هر شاسی بزرگ دارای چهار عدد پیچ مکانیکی می باشد که با تغییر اندازه پیچ ها تولید قطعات رمپ امکان پذیر می شود. هر شاسی بزرگ مجهز به قطعات فیلر است که جهت همپوشانی با قطعه قبل مورد استفاده قرار می گیرند.
قالب دیواره
شامل دو عدد قالب دیواره چپ و راست است که به کمک جک های هیدرولیکی باز وبسته شده و توسط جک های مکانیکی ثابت نگهداشته می شود. بعد از تنظیم اولیه قالب ها دیگر نیازی به جابجا کردن جک های مکانیکی نبوده و تنها با استفاده از جک های هیدرولیکی دیواره ها باز و بسته می شوند و به کمک پین های سیستم نگهدارنده قالب برای وضعیت بتن ریزی ثابت نگه داشته می شود.
قالب داخلی
برای ایجاد مقطع داخلی قطعه از این قسمت استفاده می گردد که بر روی ارابه حمل قالب داخلی نصب گردیده و به کمک چهار جک هیدرولیک تنظیم می گردد. از آنجائیکه ضخامت داخلی عرشه پل متغیر می باشد، قالب داخلی از قسمت های جهت بیرون آوردن قطعات از داخل قالب متحرک کشویی ساخته شده است که توسط پیچ های مکانیکی قابل تنظیم می باشند ابتدا می بایست قالب داخلی جدا شده و به پشت ماسک منتقل گردد که این عمل به کمک جک های هیدرولیکی نصب شده بر روی دیواره قالب و هیدروموتور ارابه حمل صورت می پذیرد.
ارابه حمل داخلی
ارابه ای یو شکل می باشد که مجهز به سیستم هیدروموتور بوده و جهت نگهداری و تنظیم قالب داخلی از آن استفاده می گردد. در زمان بتن ریزی لازم است که جک های مکانیکی انتهای ارابه ، متصل شده و بعنوان پایه دیگر ارابه مورد استفاده قرار گیرد. ارابه حمل قالب داخلی دارای ۴ دستگاه جک جهت تنظیم ارتفاعی قالب و ۴ دستگاه جک جهت جمع نمودن قالب و جدا نمودن آن از قطعه بتنی می باشد. جهت حرکت ارابه فوق دو دستگاه هیدروموتور بر روی چرخ های عقب ارابه نصب گردیده است.
ارابه حمل
جهت حمل شاسی کف و قطعه بتنی از ارابه مذکور استفاده می گردد که شامل سه طبقه بوده و قابلیت حرکت افقی، عرضی،عمودی و دورانی دارد.
سیستم هیدرولیک
کلیه قسمت های قالب تابلیه توسط جک های هیدرولیک باز وبسته می شوند.بدین منظور چهار دستگاه جک ۱۰ تن بر روی قالب های دیواره نصب گردیده است.(هرقالب دارای ۲ دستگاه جک می باشد.) بهره برداری از سیستم های هیدرولیکی بکار گرفته شده در قالب تابلیه مستلزم رعایت اصول ایمنی در کاربرد می باشندتا کلیه اجزاء درگیر در این سیستم کار خود را به بهترین شکل از جمله اینکه فشار سیستم هیدرولیک در مدار در حال کار هرگز نباید از ۱۳۰ بار تجاوز نماید تا به جک ها و هیدروموتورها آسیب وارد نشود انجام دهند.
شبکه برق
سامانه لرزاننده
تشکیل شده است که باد مورد نیاز ویبراتور ها را از طریق شیرهای UPVC این سامانه از شبکه لوله کشی شده باد با لوله های کمپرسور به ویبره ها انتقال می دهد. لازم به ذکر است که قطعات داخلی ویبره های پنوماتیک می بایست به گازوئیل آغشته شوند تا در اثر وجود بخار دچار خوردگی نشوند. هریک از اجزای یاد شده خود متشکل از مجموعه ای از قطعات و ابزار و ادواتی هستند که پروسه تولید منحصر به فرد دارند و حاصل مجموعه ای از کارهای مشتمل بر طراحی و ساخت هستند.کلیه قسمت های قالب تابلیه توسط جک های هیدرولیک باز وبسته می شوند.
مونتاژ قالب
قبل از شروع مونتاژ لازم است که تمهیدات مورد نیاز برای انجام کار فراهم گردد و شرایط محیط جهت مونتاژ قالب آماده باشد. لذا می بایست کف سازی و فونداسیون مطابق نقشه های اجرایی آماده بوده و ریل های مورد نیاز در کف نصب شده باشد. زمان مونتاژ هر قالب در حدود ۷ روز می باشد که بستگی به فراهم بودن شرایط مناسب کار در کارگاه دارد.