فرآیند فیلتراسیون بویژه فیلتراسیون دانه ای از قدیمیترین و معمولترین روشهای تصفیه آب است. فیلتر شنی که نوعی فیلتراسیون دانه ای است، بیشترین استفاده را در موارد مختلف به خود اختصاص داده است. فیلتر شنی از یک مخزن عموماً تحت فشار تشکیل شده که درون آن با دانه های شنی پر شده است. مواد معلق موجود در آب ضمن عبور از میان بستر دانه ای در میان سنگدانهها به دام افتاده و از جریان آب جدا می شوند.
بطور کلی هرچه ضخامت بستر فیلتر بیشتر باشد، راندمان حذف مواد معلق در آن نیز بیشتر خواهد شد اما در عمل ضخامت این فیلترها در محدوده ۱۵۰-۷۰ سانتیمتر قرار داد. بسته به قطر ذرات بستر دانه ای و فشار روی بستر، به ازای هر مترمربع از سطح بستر ۲۰-۵ مترمکعب آب را در هر ساعت میتوان تصفیه نمود.
فیلترشنی
ساختمان فیلتر شنی
فیلتر های شنی تحت فشار در اشکال، سایز و جنس های متفاوتی ساخته می شوند که رایج ترین آن ها فیلتر های شنی عمودی با دو سر عدسی است. ساختمان فیلتر شنی از بدنه یا پوسته فولادی تشکیل شده که به صورت یک استوانه بوده که از دو طرف بسته شده است و عمل تصفیه آب توسط لایه هایی از سنگ سیلیس با دانه بندی مشخص انجام می شود که به قطر مشخص از ورق فولادی ST-۳۷ (و یا گالوانیزه) به ضخامت اعلامی در ASME برای جداره و بدنه و همچنین ورق به ضخامت اعلامی در ASME، برای عدسی های فوقانی و تحتانی که به روش DOUBLE-DISH ساخته شده است سطح داخلی ستون پوشیده شده توسط لایه ضخیمی از رنگ اپوکسی و سطح خارجی ستون اندود شده توسط یک لایه ضد زنگ و دو لایه رنگ روغنی مناسب .