روش القایی روشی پاکیزه و سودمند برای حرارتدهی فلزات است. سیستمهای ذوب القایی تحت خلأ (Vacuum Induction Melting) یا VIMو بصورت کلی کوره خلأ القایی (Vacuum Induction Furnace) یا VIF یکی از پرکاربردترین روشهای مورد استفاده در صنایع و آزمایشگاههای پیشرفته مواد است که برای آلیاژسازی و تولید قطعات با ریختهگری دقیق استفاده میشود. عملیات حرارتی و بریزینگ یا لحیمکاری سخت نیز از دیگر کاربردهای این کورهها است.
یکی از انواع کوره های خلأ کوره القایی نام دارد که مکانیزم عملکرد و منبع ایجاد حرارت در آن از طریق ایجاد القای مغناطیسی و کنترل میدان الکتریکی ایجاد شده بر روی نمونه مورد آزمایش می باشد. در این نوع کوره ها نمونه مورد آزمایش را در بوته با القا پذیری بسیار کم که معمولا از سرامیک ها استفاده می گردد (جنس بوته بسته به متریال مورد آزمایش و فرکانس القا و اتمسفر کوره حین انجام آزمایش متغیر است) قرار داده و بوته را با عایق الکتریکی مناسب (جهت جلوگیری از ایجاد اتصال کوتاه در میدان الکتریکی) در مرکز یک کویل مسی تمام آبگرد قرار داده که در این حالت نمونه نقش هسته و جاذب میدان مغناطیسی و کویل مسی نقش طبق قانون گاوس با فرکانس بالا ایجاد کننده میدان مغناطیسی خواهد بود.
کوره القایی (بدون کنترل اتمسفر و خلأ) توسط چند شرکت داخلی و خارجی تولید می گردد ولی کوره های القایی تحت خلأ و با قابلیت کنترل اتمسفر و قابلیت ذوب و ریخته گری تحت خلأ و بدون نشت (شکست خلأ یا بالا رفتن فشار) به علت پیچیدگی های طراحی و اجرا از توان اکثر شرکت های سازنده سیستم های القایی خارج بوده و هنوز در لیست تولیدات و فروش این شرکت ها قرار نگرفته است.
مهمترین ویژگی استفاده از خلأ در این کورهها ایجاد اتمسفری عاری از گاز و آلودگیهای محیطی نظیر اکسیژن است که امکان تولید ذوب تمیزتر را فراهم می کند.
رسیدن به دمای نزدیک ۳۰۰۰ درجه سانتی گراد از خواص این روش است.