کوره های خلأ و اتمسفر کنترل به کوره هایی اطلاق می شود که به علت حساسیت متریال مورد آزمایش به اتمسفر (هوا) محفظه آنها کاملا آببند و عاری از هر گونه نشتی طراحی و تولید میگردد و سپس هوای داخل محفظه توسط پمپ/ پمپهای خلأ (بسته به شرایط کار و حساسیت نسبت به وجود مقادیر اندک اکسیژن می توان از ترکیب دو یا چند پمپ جهت خلأ نمودن استفاده نمود) مکش گردیده و سپس سیستم جهت انجام عملیات حرارتی یا ذوب و ریخته گری، شکل دهی، لایه نشانی، آلیاژ سازی، تصفیه و تشویه و… آماده می گردد.
یکی از انواع کوره های خلأ ، «کوره مقاومتی خلأ» نام دارد که مکانیزم عملکرد و منبع ایجاد حرارت در آن، از طریق ایجاد حرارت در المان حرارتی (مقاومت الکتریکی) میباشد و از پر کاربردترین کورههای خلأ هستند.کورههای مقاومتی تحت خلأ و با قابلیت کنترل اتمسفر و پرج با گاز خنثی/ اکسیدی / احیایی و قابلیت کوئنچ نمونه و علی الخصوص دمای کاری کورهها که تا ۲۲۰۰ درجه سانتیگراد قابل ارائه میباشند. تنوع کاربرد این دسته از کورههای خلأ سبب شده که تنوع ساختاری، دمای سرویسدهی و شکل محفظه بسیار زیاد باشد. برای کورههایی با دمای سرویسدهی بالاتر از ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد از المانهای حرارتی داخلی همراه با شیلدهای حرارتی استفاده میشود، لیکن در محدودهی دمای پایین تر از ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد میتوان از کورههایی با ساختار ریتورتی (حرارت دهی از بیرون محفظه) نیز بهره برد. شرکت یاران کورههایی تا خلأ ۵-۱۰×۵ میلی بار و تا دمای ۲۲۰۰ درجه سانتیگراد را تا حجم ۳ لیتر در ابعاد آزمایشگاهی و بصورت استاندارد تولید میکند و سیستمهای خارج از مدلهای استاندارد شرکت نیز بصورت سفارشی قابل ارائه میباشد.
در این نوع کوره ها در محفظه اصلی به ترتیب از بیرون به داخل جداره بیرونی از جنس استنلس استیل گرید ۳۱۶ ، سیلندر آبگرد محفظه، جداره داخلی محفظه از جنس استنلس استیل ۳۱۶ یا ۳۲۱ (بسته به دمای ماکزیمم کوره و شرایط کاری و اتمسفر محیط) ، قطعات سرامیکی نگه دارنده شیلدهای مولیبدنی و تنگستنی و پین های مربوطه، شیلدهای نسوز مولیبدنی (سه لایه) و شیلدهای نسوز تنگستنی (سه لایه) که در کوره ها با دمای کمتر از ۱۷۰۰ درجه سانتی گراد سه لایه آخر نیز از جنس مولیبدن انتخاب می گردند و پس از آن پایه های سرامیکی نگه دارنده المانهای حرارتی بر روی شیلدها و سپس المان های حرارتی (یا همان مقاومت الکتریکی) قرار داده شده اند. شیلدهای فلزی (از جنس مولیبدن و تنگستن) که به علت حساسیت بالا نسبت به حضور اکسیژن (در دمای بالا) حتما می بایست در شرایط خلأ و اتمسفر محافظ استفاده گردند با هدف متمرکز نمودن تشعشع و حرارت به سمت مرکز محفظه و همچنین جلوگیری از رسیدن حرارت مستقیم به جداره محفظه به شکل حلقه های استوانه ای و با فواصل معین از یکدیگر (در نقش عایق چند جداره) و فاصله مشخص از جداره کوره تعبیه گردیده اند. المانهای حرارتی فلزی از جنس مولیبدن یا تنگستن (بسته به دمای ماکزیمم دستگاه) از طریق مقاومت الکتریکی ذاتی نقش ایجاد حرارت در این نوع کوره ها را بر عهده دارند چنانکه با تغییر طول و قطر المان ها مقاومت آنها و در نتیجه جریان و ولتاژ ورودی به آنها (خروجی از ترانسفورماتور طراحی و تعبیه شده) تغییر خواهد کرد. بنا بر این می بایست قطر و طول دقیق این المانها به دقت محاسبه گردد تا پاسخگوی توان محاسبه شده دستگاه باشد.
با توجه به چند منظوره بودن این تجهیزات و قابلیت استفاده بودن در فرایندهای مختلف، تولید داخلی به کاربر این امکان را می دهد تا با توجه به نیاز خود، در هنگام سفارش دهی تمهیدات مورد نیاز خود را اندیشیده و با شرکت سازنده در راه دستیابی به تجهیز مناسب تعامل نزدیک داشته باشد. با توجه به تولید این تجهیزات در داخل کشور، قیمت دستگاه به میزان چشم گیری کاهش یافته و لوازم جانبی، قطعات یدکی و خدمات پس از فروش به راحتی در دسترس کاربران محترم قرار گرفته است.
این سیستم ها در انواع مختلف از نظر سایز و دما در شرکت یاران طراحی و تولید گردیده است. به عنوان مثال می توان به نمونه های ذیل اشاره نمود:
YMVR-۲۰۰۰ (کوره مقاومتی با ماکزیمم خلأ ۶- ۱۰ میلی بار، دمای ۲۰۰۰ درجه سانتیگراد و حجم یک لیتر)
YVR-۲۰۳۵ (کوره مقاومتی با ماکزیمم خلأ ۶- ۱۰ میلی بار، دمای ۲۰۰۰ درجه سانتیگراد و حجم سه لیتر)
YMVR-۱۷۰۰ (کوره مقاومتی با ماکزیمم خلأ ۶- ۱۰ میلی بار، دمای ۱۷۰۰ درجه سانتیگراد و حجم یک لیتر)
YVR-۱۷۳۵ (کوره مقاومتی با ماکزیمم خلأ ۶- ۱۰ میلی بار، دمای ۱۷۰۰ درجه سانتیگراد و حجم سه لیتر)
و انواع کوره های مقاومتی تحت خلأ دیگر با ظرفیت ها و دماهای ماکزیمم بالاتر و پایینتر.