پکینگ ابزاریست که جهت آب بندی پیستون و همچنین شافت پمپ ها مورد استفاده قرار می گیرد.
از آن جا که احتمال بروز نشتی در بخش هایی از پمپ و وارد شدن هوا به آن وجو دارد، استفاده از پکینگ به عنوان یک سیستم آب بندی، بمنظور حفاظت از سیالات جاری اعم از مایع و گاز و همچنین ورود هوا به درون پمپ امری ضروریست.
پکینگ ها عموماً در انواع مختلف و با استفاده از موادی نظیر پلاستیک، و لاستیک های طبیعی و مصنوعی تولید و عرضه می شوند.
این ابزار به نحوی طراحی می شوند که قابلیت تحمل سیالات در فشار بالا را داشته و با در نظر گرفتن فشار محیط کار، در انواع مختلف با طول عمر معین ساخته می شوند.
اصولاً برای آب بندی پمپ یک بسته از آن مورد استفاده قرار گرفته و تعدادی از آن را جهت آب بندی در یک شیار قرار می دهند.
نحوه عملکرد پکینگ ها به این صورت است که با اعمال فشار سیال، قسمت لبه آب بند به دیوار چسبیده و در نتیجه عمل آب بندی به شکل مطلوب تری صورت می گیرد.
از جمله ویژگی های این ابزار، مقاومت بالای شیمیایی و قابلیت انتقال حرارتی بالاست.
انواع پکینگ
یک طرفه لاستیکی: این Packing پلیمری به عنوان یکی از کاربردی ترین انواع Packing ها، قابل استفاده در آب بندی قطعه از یک طرف می باشد.
دوطرفه (فلز دار): این نوع پکینگ قابل استفاده در جک های پنوماتیک بوده و متشکل از صفحه ای فلزیست که در واقع مابین دو Packing لاستیکی قرار می گیرد.
منجیددار: در این پکینگ که ساخته شده از لاستیک نیتریل (NBR) می باشد، لایه ای تقویت کننده از الیاف کتان و یا پلی استر قرار داده می شود. وجود این لایه سبب افزایش مقاومت پکینگ در برابر فشار و جلوگیری از دفرمه شدن آن می شود.
لاستیکی طبقاتی: از انواع Packing محسوب می شود که در جک های هیدرولیک و پنوماتیک کاربرد دارد.
پکینگ طبقاتی عموماً به شکل ردیف های هفت تایی قرار داده می شود و به همین دلیل امکان تنظیم ارتفاع در این نوع Packing وجود دارد.
قابل ذکر است که مابین لایه ها به وسیله لاستیک منجیددار تقویت می شود.
ویژگی های پکینگ مناسب
قابلیت ضد زنگ بودن و دوام بالا
دارا بودن مقاومت بالا در برابر ضربه و یا هرگونه عوامل محیطی
قابلیت نصب آسان