خواص روغن ارده کنجد ایرانی :
کاهش دهنده سطح کلسترول بد خون(LDL) و افزایش جذب کلسترول خوب (HDL)، کاهش فشارخون در افراد مبتلا به فشار خون بالا، جلوگیری از سرطانهای سینه، پروستات و سرطانهای دستگاه گوارش، جلوگیری از تصلب شرایین و بسته شدن عروق، جلوگیری از بروز سکته قلبی، جلوگیری از بروز آب مروارید، شفافیت و لطافت پوست به دلیل غنی بودن از ویتامین E، مناسب برای سرخ کردن به دلیل مقاومت بالای حرارتی، کاهش ابتلا به بیماری پارکینسون، جلوگیری از بیماریهای مفصلی و آرتروز، خواص آنتی اکسیدانی فوقالعاده به دلیل وجود دو ماده شیمیایی sesamol و sesamin. آنتی اکسیدانها با رادیکالهای آزادی که به سلولها آسیب میرسانند و به روند پیری سرعت میبخشند مقابله میکند، ویتامین E موجود در آن از بیماری آلزایمرجلوگیری میکند
روغن کنجد یا روغن ارده کنجد؟
درباره روغن کنجد مصرفی ۲ نکته مهم هست که باید بدانیم:
۱. نوع و نژاد کنجد مصرفی: اکثر کنجدهای مورد استفاده در بازار، از نوع افغانی، هندی، پاکستانی، و … است که اصلاح ژنتیکی شده (GMO) است و موجب بیماری هایی خواهد شد که در نسل های بعدی خودش را بروز خواهد داد. کنجد ایرانی، جزء معدود نژاد های کنجد دنیاست که هنوز بومی مانده و دست کاری زنتیکی نشده است. در تولید روغن ارده کنجد ایرانی فوق، از این کنجد استفاده شده است.
۲. روش استخراج روغن از دانه کنجد: خواصی که برای روغن کنجد در طب سنتی و اسلامی ذکر شده است، برای روغنی است که از طریق تبدیل کنجد به ارده به دست می آید، نه روغنی که از طریق دستگاه و در مدت چند دقیقه از دانه کنجد خارج می شود. روغن کنجد دستگاهی، اصطلاحاً دارای نوعی «لُزوجت» (لزج بودن و سنگینی) است که در مقایسه با روغن ارده کند، هضم سخت تری دارد.
مصرف روغن ارده كنجد در كاهش قند خون و عوارض ناشي از ديابت نوع دو نيز آثار مهمي از خود بروز داده است كه نمونه اي از آن در بررسي گروهي از بيماران در استان يزد انجام شده است:
نتایج:
نتایج به دست آمده حاصل از یافته های مطالعه ما نشان داد که مصرف روغن ارده کنجد به مدت ۶ هفته باعث کاهش معنی داری در میزان قند خون ناشتا (۵۱.۹۳±۱۸۱ به ۳۹.۶۵±۱۵۴ mg/dl) هموگلوبین گلیکوزیله (۲±۹.۶ به ۱.۷±۸.۴ درصد)، کلسترول تام (۳۱.۴±۲۲۶.۶ به ۳۷.۸±۱۹۹.۸ mg/dl ) و LDL خون (۳۴.۵±۱۲۳.۹ به mg/dl ۳۲.۵±۹۵.۵) در گروه مورد مطالعه گردید.
منبع: مجله دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی – درمانی شهید صدوقی یزد – دوره شانزدهم، شماره دوم، تابستان ۱۳۸۷، صفحات ۱۵ الی ۲۳.
نویسندگان: مهدیه مصلایی پور یزدی، دکتر شهریار اقتصادی، دکتر فاطمه کاسب، دکتر محمد افخمی اردکانی، فاطمه حسینی