به طور کلی کاشت گوجه فرنگی از اواخر قرن نوزدهم در خاورمیانه شروع شد و این گیاه از دو طریق وارد ایران گردید، نخست از طریق ترکیه و ارمنستان و راه دوم از طریق سفرهای مکرر خاندان قاجار به اروپا و مخصوصاً فرانسه، کشت و پرورش این گیاه به طور کلی، مساحتی حدود سه میلیون هکتار را به خود اختصاص داده است، که نزدیک یک سوم کل مساحت مختص به کشت تره بار در ایران است.
گوجه فرنگی محصولی است که در ایران بسیار تولید می گردد و صادرات آن در حال رونق است. گوجه فرنگی جزو محصولاتی است که در ایران با وسعت فراوان تولید می گردد. این محصول در حال حاضر از گزینه های مورد توجه صادرکنندگان کشور است که در دو نوع گلخانه ای و باغی برای صادرات است.
ایران به دلیل چهار فصل بودن تقریباً در تمام سال گوجه فرنگی مرغوب را تولید مینماید. اما با توجه به اینکه محصول از کدام قسمت کشور بار زده شود و در کجا تحویل داده شود، تعرفه های متفاوتی دارد. از سویی برخی از صادر کنندگان نوع خاصی از بسته بندی را مد نظر دارند که باید با توجه به آن بسته بندی انجام پذیرد.
خواص گوجه فرنگی و فواید گوجه فرنگی و خاصیت گوجه فرنگی
۱. گوجه فرنگی دارای مقدار زیادی پتاسیم می باشد. همچنین جالب است بدانید که اکثر ما دچار کمبود پتاسیم هستیم. یک لیوان آب گوجه فرنگی حاوی ۵۴۳ میلی گرم پتاسیم بوده و نصف فنجان سس گوجه فرنگی حاوی ۴۵۴ میلی گرم پتاسیم است. پس سعی کنید روزانه حتماً گوجه فرنگی یا یی آن را مصرف نمائید.
۲. همچنین جالب است بدانید گوجه فرنگی دارای ویژگیهایی است که وقتی همراه با سایر چربی های مفید مانند آوکادو یا روغن زیتون مصرف شود، جذب کارتینوئیدهای گیاشیمیایی در گوجه فرنگی، ۲ الی ۱۵ مرتبه بیشتر می شود.
۳. با مصرف گوجه فرنگی هم لاغر می شوید و هم دچار بیماری های قلبی نخواهید شد. گوجه فرنگی بخش مهمی از رژیم های غذایی مدیترانه ای را تشکیل می دهد. در بسیاری از غذاهای مدیترانه ای از گوجه فرنگی یا سس آن مصرف می شود.
خواص آب گوجه فرنگی چیست؟
۴. بانوان باردار تا می توانند گوجه فرنگی میل کنند. وقتی خانم های شیرده از محصولات گوجه فرنگی استفاده کنند، غلظت لیکوپن شیرشان افزایش می یابد. در این مورد، بهتر است گوجه فرنگی پخته باشد. محققان همچنین دریافته اند که خوردن محصولات گوجه فرنگی مانند سس گوجه بیشتر از خوردن گوجه فرنگی تازه، غلظت لیکوپن را در شیر مادر افزایش می دهد.
۵. یکی از خواص گوجه فرنگی اینست که گوجه فرنگی به دفع ساید اوریک کمک می کند.
۶. گوجه فرنگی ملین است و فواید زیادی دارد.
۷. برای درمان ورم ملتحمه چشم از گوجه فرنگی استفاده کنید.
۸. مصرف گوجه فرنگی سنگ کلیه را دفع می کند.
۹. یکی از خواص گوجه فرنگی جلوگیری از سرطان پروستات در آقایان است.
۱۰. گوجه فرنگی از ورم آپاندیس پیشگیری خواهد کرد.
۱۱. برش های گوجه فرنگی حاوی غلظت بسیار بالایی کارتینوئید هستند. این ماده در گوجه فرنگی با پوست خیلی بیشتر می باشد. پس سعی کنید پوستش را نکنید.
۱۲. گوجه فرنگی حاوی هر چهار کارتینوئید می باشد: کارتینوئید آلفا و بتا، لوتئین و لیکوپن. هریک از این کارتینوئیدها خواص زیادی برای سلامتی ما دارند که اگر با هم باشند بهتر هم است.
۱۳. همچنین از فواید گوجه فرنگی اینست که طبق بررسی های بدست آمده، گوجه فرنگی حاوی مقدار بسیار زیادی لیکوپن است که گفته می شود بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانه را در بین کارتینوئیدها دارا می باشد.
۱۴. گوجه فرنگی و بروکلی در کنار هم به شدت مانع سرطان پروستات می شوند.
۱۵. طبق تحقیقی که در دانشگاه مونترآل انجام گرفت، مشخص شد رژیم های غذایی سرشار از گوجه فرنگی، به کاهش احتمال ابتلا به سرطان لوزالمعده هم کمک زیادی می کنند. در کل گوجه فرنگی ضد اکثر سرطان ها است.
۱۶. یک خاصیت گوجه فرنگی اینست که گوجه فرنگی حاوی ۳ آنتی اکسیدان بسیار مهم یعنی بتا-کاروتئین (که فعالیت ویتامین A را در بدن دارد)، ویتامین C، ویتامین E می باشد.
۱۷. گوجه فرنگی گرچه دارای اسید سیتریک است اما بدن را قلیایی خواهد کرد.
۱۸. یکی از مهمترین خواص گوجه فرنگی تصفیه خون است. گوجه فرنگی درجه قلیایی بودن خون را بالا برده و به دفع مواد سمی خون کمک می کند.
۱۹. گوجه فرنگی دندان درد را درمان می کند. برای رفع دندان درد، ریشه و شاخه برگهای گوجه فرنگی را با آب بجوشانید و این جوشانده را مضمضه کنید.
۲۰. گوجه فرنگی برای درمان نقرس و رماتیسم، ورم مفاصل و ... مفید است. پس مصرف آن را فراموش نکنید. حتی می توانید آن را مانند سیب گاز بزنید.
مضرات گوجه فرنگی چیست؟
یکی از مضرات گوجه فرنگی اینست که ممکن است منجر به حساسیت شود. اگر گوجه فرنگی بخورید و بعد از علائم حساسیت را دیدید مصرف آن را کاهش دهید.
همچنین کسانی که معده درد دارند نباید زیاد گوجه بخورند. چون ممکن است دردشان افزایش یابد.