کتاب مفاهیم اولیه فناوری نانو و کاربردهای آن در شیمی
کتاب حاضر سعی دارد با بهرهگیری از دانش مقدماتی شیمی و با بیانی ساده، در اولین فصل به بررسی تأثیر کاهش اندازه بر خواص شیمیایی بپردازد؛ در ادامه و با معرفی مفهوم انرژی سطحی، منشأ اصلی فعالیت شیمیایی بالا و ناپایداری ذرات نانومقیاس را بررسی میکند. در فصل دوم، راهکارهای اصلی موجود برای پایدارسازی نانوذرات مورد بررسی قرار گرفته است. در این فصل روشهای پایدارسازی الکترواستاتیکی، فضایی و ترکیبی معرفی شدهاند. در ادامه در فصل سوم، روشهای متداول برای سنتز انواع نانومواد بر اساس دو رویکرد اصلی بالا به پایین و پایین به بالا دستهبندی و معرفی شدهاند. روشهایی همچون آسیاکاری، انفجارالکتریکی سیم، لیتوگرافی، کاهش شیمیایی، هیدروترمال، همرسوبی، سل-ژل، خودآرایی، الکتروریسی، رسوبدهی شیمیایی بخار، فرایندهای مبتنی بر احتراق شعله و روشهای مبتنی برامواج فراصوت در این فصل بررسی شدهاند.
فصل چهارم این کتاب با عنوان مشهورترین نانوساختارها به بررسی دقیق برخی از مواد نانوساختار مشهور و پرکاربرد پرداخته و به معرفی خواص، کاربردها و روشهای مختلف سنتز آنها را میپردازد. نانوساختارهایی همچون، نانوموادکربنی، نانوساختارهای طلا، نقره، اکسید تیتانیم، اکسیدروی، اکسید سیلیکون و اکسیدآهن در این فصل بررسی شدهاند. در فصل پنجم از این کتاب، برخی از کاربردهای مهم محصولات مبتنی بر فناوری نانو نظیر نانوکاتالیستها، پیلهای سوختی، باتریها، نانوالیاف، نانوحسگرها که زندگی بهتری را برای انسان به ارمغان میآروند، معرفی شدهاند. در نهایت، با توجه به اهمیت حفظ محیط زیست، راهکارهای فناوری نانو برای مقابله با مشکلات زیست محیطی بیان شده و آثار مثبت آن در فصل ششم بررسی شده است. در این فصل راهکارهای فناوری نانو برای رفع آلودگیهای نفتی از آب، تصفیۀ آب، پاکسازی خاک و کاهش آلودگی هوا مطرح گردیده است.
عناوین فصلهای کتاب:
فصل اول: شیمی در علم نانو
فصل دوم: راهکارهای پایدارسازی نانوذرات
فصل سوم: روشهای سنتز نانومواد
فصل چهارم: مشهورترین نانوساختارها
فصل پنجم: فناوری نانو برای زندگی بهتر
فصل ششم: فناوری نانو و محیطزیست
چرا این کتاب را بخوانم؟
مطالعه این کتاب برای دانش آموزان مقطع متوسطه اول و دوم، دانشجویان و افراد علاقمندی که میخواهند یادگیری مبانی و مفاهیم اولیه نانوفناوری و نانوشیمی را شروع نمایند، مفید خواهد بود. همچنین به دانش آموزانی که قصد شرکت در المپیاد علوم و فناوری نانو یا جشنواره دانشآموزی نانو را دارند، مطالعه این کتاب توصیه میشود.
از آنجا که این کتاب زبانی ساده، روان و گویا دارد، میتواند منبع مطالعاتی خوبی برای دانشجویانی باشد که قصد دارند پژوهش و مطالعه خود را در حوزه نانوشیمی آغاز نمایند.