امروزه الیاف شیشه به دلیل خواص مكانیكی و مقاومت شیمیایی عالی و همچنین قیمت بسیار پایینتر نسبت به الیافی همچون كربن و كولار، كاربردی فراوان در این صنعت یافتهاند بهگونهای كه آنها را در بالاترین رده مصرفی در بین انواع الیاف قرار داده است
الیاف شیشه میتوانند بهصورت الیاف كوتاه (Short cut fiber)، لایه الیاف نبافته (Mat)، نخ(Yarn) و یا پارچه(Fabric) استفاده شوند. پارچهها نیز میتوانند از انواع تاری- پودی، حلقوی و برید و ازلحاظ ابعادی به حالت دوبُعدی و سهبُعدی بهعنوان تقویتکننده در كامپوزیتها استفاده شوند.
كلاً پارچهها به دلیل امكان تنظیم دقیق خواص در راستاهای مختلف، از اهمیت زیادی برخوردارند. پارچههای سهبُعدی بهجز مزیت فوق و البته در هر سه راستای x و y و z، مُد تخریب تورق(Delamination) در آنها منتفی و همچنین امكان دور كردن حداكثری جرم از مركز و تحمل حداكثری مُمان خمشی و همچنین امكان افزایش حداكثری نسبت استحكام به وزن در آنها وجود دارد.
به این لحاظ این پارچهها و امكان تولید آنها در تعداد محدودی از كشورهای صنعتی (تنها پنج كشور جهان) به یك فناوری سطح بالا (High Tech) بدل شده است. سازنده ماشینآلات تولید پارچههای سهبُعدی در دنیا انگشتشمار بوده و آن را با قیمت بسیار بالایی عرضه میکنند. بهعلاوه آنان در فروش این ماشینآلات به ایران نیز اصلاً استقبالی ندارند.
بافت این ساختارها با تکنیکهای مختلفی با نخهای متداول نساجی همچون پنبه، پلی استر و اکریلیک در اکثر نقاط دنیا و با استفاده از ماشینهای بلژیکی، آلمانی و ژاپنی در حال انجام است و این در حالی است که بافت همین ساختارها با نخهای شیشهای، کولار و کربنی و … جهت ایجاد یک منسوج فنی، در انحصار تعداد انگشتشماری از کشورهای دنیا هست. این ماشینها توسط کشورهای تولیدکننده، در هیچ نمایشگاهی به نمایش درنمیآیند.
بهاینترتیب محصول این ماشینآلات، باارزش افزوده بالایی و آنهم به برخی از کشورهای دیگر، فروخته میشود. کشور ایران به دلیل وجود برخی تحریمها، در این مورد عمدتاً با مشکلات عدیدهای روبرو است و پارچههای واردشده از طرق مختلف، با قیمت گزافی تنها در صنایع خاصی میتواند مورداستفاده قرار گیرد
خوشبختانه، همکاران شرکت نوآوران صنعت سیَلک توانستهاند پس از پژوهش فراوان طی یك دهه موفق به بافت این نوع پارچه و ثبت اختراع مرتبط با آن در ایران گردند. اینک پارچه سهبُعدی شیشهای، بدون كپیبرداری از نمونههای خارجی، مراحل بافت آزمایشگاهی و صنعتی خود را پشت سر گذاشته و آماده عرضه به بازار و تحویل به مشتریان است.
شرکت نوآوران صنعت سیَلک با بومیسازی تولید این ساختارها و کاهش قیمت عرضه به بازار، سایر مصارف این پارچهها را نیز رونق بخشیده و بهاینترتیب ضمن کاهش مصرف معادن فلزی کشور، به کاهش انرژی استخراج و فرآوری محصولات فلزی و همچنین کاهش هزینههای خوردگی و پوسیدگی این محصولات، کمک فراوانی خواهد کرد.