چیلر دستگاهی است که با استفاده از گازهای مبرد دمای محیطی که قرار است خنک کاری شود را گرفته و به محیط بیرون منتقل مینماید. بمنظور خرید چیلر ابتدا باید قیمت دستگاه از طریق دانستن ظرفیت و نوع سیکل تراکمی مورد درخواست کارفرما به همکاران مهتاب گستر گزارش شود.
چیلر چیست
واحدهای مسکونی، تجاری و صنعتی از سیستمهای سرمایش و تهویه هوا برای رطوبتزدایی و خنک کردن ساختمان استفاده میکنند. چیلرها به اجزای جداییناپذیر سیستمهای سرمایش و تهویه برای طیف وسیعی از ساختمانهای تجاری ازجمله هتلها، رستورانها، بیمارستانها، میدانها ورزشی، کارخانجات صنعتی و واحدهای تولیدی تبدیلشدهاند.
چیلر از لحاظ عملکردی بهعنوان بهینهترین دستگاههای تهویه مطبوع محسوب شده که یکی از عوامل مهم در بهینهسازی مصرف انرژی واحد تولیدی یا ساختمان میباشند. در حالت کلی چیلرها دستگاههایی هستند که به انتقال حرارت از محیط داخلی به محیط بیرونی کمک میکنند. انتقال حرارت در این دستگاه بر مبنای فرآیند تقطیر و تبخیر یک مبرد که بین اجزای چیلر در حال گردش است، انجام میپذیرد.
در واقع چیلر بهعنوان قلب تپنده سیستمهای سرمایش با سرد کردن یک سیال (عمدتاً آب) به وسیله یک سیال مبرد نظیر گاز فریون با هدف سرمایش هوای داخل ساختمان توسط دستگاههای صنعتی نظیر هواسازها و فنکوئلها یا خنک کاری دستگاهها یا ماشینآلات صنعتی مورداستفاده قرار میگیرند.
طرز کارکرد چیلر
چیلرها بر اساس سیکل تبرید، آب موردنیاز برای مصارف خنکسازی واحدهای تجاری یا صنعتی را سرد کرده و از طریق پمپ به دستگاه هواساز یا واحدهای توزیع کننده هوای سرد نظیر فنکوئلها پمپاژ میکنند. آب سرد جریان یافته درون کویلهای دستگاه هواساز یا فنکویل سبب کاهش دمای کویل شده و دمای هوای عبوری از این کویلها نیز کاهش پیدا مییابد و با گردش درون فضای واحد تجاری یا صنعتی سبب سرمایش محیطی میگردد.
طریقه کارکرد چیلر بر اساس تقسیمبندی چیلرها بر اساس فاکتورهای مختلف متفاوت میباشد.
انواع چیلر بر اساس نوع سیکل تبرید
چیلرها بر اساس پارامترهای مختلف تقسیمبندی میشوند. چیلرها بر اساس اصول تراکم و یا جذب بخار کار میکنند.
در زیر به طور خلاصه فرآیند حرارت زدایی آب در چیلرها در هر سیکل تبرید تراکمی و جذبی آورده شده است.
چیلر تراکمی
فرآیند خنکسازی آب در چیلر در این حالت بر اساس سیکل تبرید تراکمی انجام میپذیرد. سیکل تبرید دارای چهار مرحله است: ۱-تبخیر ۲-تراکم بخار ۳-تقطیر ۴-انبساط.
چیلرهای تراکمی یک سیکل ساده تبرید شامل چهار بخش اصلی کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و شیر انبساط میباشد. سیکل تبرید با وارد شدن مبرد فشار پایین در حالت دوفازی به اواپراتور آغاز میشود.
مبرد در دمای ثابت با گرفتن حرارت از محیط یا آب گرم به وارد شده به اواپراتور بهصورت بخار درآمده و هوای محیط یا آب گرم وارد شده را خنک میکند. سپس مبرد گازی شکل با فشار پایین توسط کمپرسور مکیده و متراکم شده و دما و فشار آن افزایش مییابد.
در مرحله بعد این گاز داغ با فشار بالا توسط لوله گاز داغ به سمت کندانسر یا چگالنده هدایت میشود و با عبور از آن در فشار ثابت گرمای خود را از دست داده و به صورت مایع داغ با فشار بالا درمیآید. سپس این مایع مبرد از شیر انبساط عبور کرده و با افت فشار و دما مواجه میشود و وارد اواپراتور میشود و فرآیند سرمایش آب یا هوای محیط را انجام میدهد و این سیکل تکرار میشود.