چراغ اخطار اشعه ایکس به منظور آگاه نمودن افراد از اعمال اکسپوز و احیانا دور نگه داشتن آنها از منطقه کنترل شده تشعشع در تمام مراکز تصویر برداری و رادیوگرافی پزشکی و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد .از دو تا لامپ ۱۵ واتی یا یخچالی تشکیل شده اند و طوری آنها را متصل می کنند که به دستگاه تابش اشعه متصل باشد.این لامپ ها در دو حالت آماده به کار و تحت تابش ( در حال اکسپوز ) طراحی می شوند که در آن حالت آماده به کار نارنجی رنگ یا زرد و حالت تحت تابش به رنگ قرمز خواهد بود.در برخی مدل ها ٬ همزمان با اکسپوز آلارم مربوطه پخش شده و چراغ اخطار اشعه به حالت چشمک زن در می آید . این چراغ ها بر اساس محل نصب به اشکال تک ٬ دو و سه وجه تولید می شوند.
زمان روشن شدن این لامپ ها نیز متفاوت است؛ مثلا در سی تی اسکن چون تا بش بیشتر است، لامپ چندین بار (مثلا در ۱۵ تابش) ۱۵ بار در دو و نیم ثانیه روشن میشود. در حالی که در رادیولوژی این مقدار خیلی کوتاه است.
بطور کلی در طراحی یک چراغ اخطار اشعه ایکس لازم است به موارد زیر توجه شود :
چراغ اخطار اشعه ایکس از از تمامی وجه های مورد استفاده دارای روشنایی کافی باشد .
از لامپ های مناسب با عمر طولانی در آنها استفاده شده باشد.
درخشش چراغ هشدار موجب چشم زدگی در افراد نشود .
طیف رنگ و درخشندگی آن در حدود ۶۵ – ۶۵۰۰ نیت ( کاندیلا بر متر مربع ) باشد .
براحتی لامپ قابل نصب یا تعویض باشد و لامپ و سایر تجهیزات در آن بگونه ای اسمبل شده باشند که موجب انتقال حرارت به وجه دارای علائم هشدار نشده ٬ احیانا باعث کدر یا ذوب شدن آن نشوند .