اين علف كش در بازار با نام تجاري پوماسوپر Puma super ۷.۵%EW و ويپ سوپر Whip super ۱۲% EC وجود دارد. فنوكساپروپ پي اتيل علف كشي انتخابي و سيستميك و تماسي از
گروه آريلوكسي فنوكسي پروپيونيك اسيد بوده كه به صورت پس رويشي جهت كنترل علفهاي هرز باريك برگ با فرمولاسيون ۷٫۵% EW و همراه با ايمن كننده (SAFENER) با نام مفن پيردي اتيل در مزارع گندم و جو و نيز با فرمولاسيون ۱۲%EC بدون ايمن كننده در محصولات پهن برگ مصرف ميگردد. اين علف كش توسط بافتهاي سبز گياه جذب و به نقاط رويشي در برگ، ساقه و ريشه منتقل ميگردد. اين تركيب در دماي ۵۰ درجه سانتيگراد به مدت ۹۰ روز پايدار است و در pH=۵.۸ و دماي ۲۰ درجه سانتيگراد به ميزان ۷/۰ ميليگرم در يك ليتر آب و به ميزان ۲۰۰ گرم در يك ليتر استون، بيش از ۲۰۰ گرم در يك ليتر اتيل استات و ۲۴ گرم در يك ليتر اتانول حل ميشود. به نور حساس نيست ولي توسط تركيبات اسيدي و قليايي تجزيه ميشود. نيمه عمر اين علف كش در دماي ۲۰ درجه سانتيگراد و در pH=۵ بيش از ۱۰۰۰ روز pH=۷ ۱۰۰ روز و pH=۹۲/۴ روز ميباشد.
مكانيسم اثر:
فنوكساپوپ پي اتيل علف كشي است با خاصيت انتخابي، سيستميك و تماسي كه از طريق جلوگيري از سنتز بيولوژيكي اسيدهاي چرب باعث كنترل علفهاي هرز باريك برگ ميشود، همچنين از تشكيل بعدي غشاء سلولي در نقاط رويشي علفهاي هرز جلوگيري بعمل ميآورد و نهايتاً منجر به مرگ گياه هرز ميگردد. اين علف كش توسط برگ و بافتهاي سبز گياه هرز جذب و به هر دو روش آكروپتالي و بازيپتالي (به طرف بالا و پايين) به نقاط رويشي در برگ، ساقه و ريشه يا ريزوم منتقل ميگردد.
موارد مصرف:
فنوكساپروپ پي اتيل ۷٫۵%EW را (همراه با ايمن كننده مفن پيردي اتيل) ميتوان به مقدار ۸/۰-۱ ليتر در هكتار و از مرحله دو برگي تا تشكيل گره دوم علفهاي هرز باريك برگ يكساله و چند ساله در مزارع گندم و جو مصرف نمود. همچنين فنوكساپروپ پي اتيل ۱۲% ECرا ميتوان به صورت پس از رويشي جهت كنترل علفهاي هرز باريك برگ يكساله و چندساله در مزارع محصولات پهن برگي مانند سيبزميني، سبزيجات، لوبيا، سويا، چغندرقند، نخود گياهان دانه روغني و پنبه به مقدار ۲/۱-۱ ليتر در هكتار مصرف نمود. براي اخذ نتيجه مطلوبتر زمان مصرف از مرحله دوبرگي تا اواسط پنجه زني (بعد از رويش در مرحله پنجه زدن علفهاي هرز) توصيه ميگردد. فنوكساپروپ پي اتيل انواع يولاف وحشي، انواع خوني علف، انواع ارزن وحشي، دم روباهي كشيده و تعداد ديگري از علفهاي هرز باريك برگ مزارع گندم و جو (غير از انواع چچم و چاودار) را كنترل مينمايد. فنوكساپروپ پي اتيل را ميبايست در شرايط رويشي مناسب محصول اصلي و نيز علفهاي هرز و خصوصاً وجود رطوبت كافي در خاك استفاده نمود. توصيه ميگردد در شرايط نامناسب رويشي (تنشهايي از قبيل شرايط غرقابي، خشكي زمين، كمبود موادغذايي) از سمپاشي خودداري گردد. پس از سمپاشي و خشك شدن محلول سم روي گياه، وقوع بارندگي باعث كاهش تاثير اين سم روي علفهاي هرز نخواهد شد.
سازگاري و اختلاط:
فنوكساپروپ پي اتيل داراي ايمن كننده، هيچگونه زردي و سوزندگي روي گندم و جو ايجاد نميكند و نيز به صورت بدون ايمن كننده روي گياهان پهن برگ گياهسوزي ايجاد نميكند. فنوكساپروپ پي اتيل با ساير علفكشهاي متداول در زراعت گندم و جو (غير از علف كشهاي هورموني) و همچنين با بسياري از حشرهكشها (مانند دلتاترين ۵/۲درصد امولسيون و اندوگياه ۳۵% امولسيون)، قارچكشهاي مختلف، كودهاي مايع و نيز تنظيم كنندههاي رشد (RGR) توصيه شده در زراعت گندم و جو و همچنين ساير كشتهاي پهن برگ مذكور قابل اختلاط ميباشد.
طريقه سمپاشي فنوكساپروپ پي اتيل:
براي سمپاشي توسط سمپاشهاي تراكتوري از نازلهاي خط پاش با زاويه ۸۰ درجه و با فشار ۵/۲-۳ بار (اتمسفر) كه توليد قطرات ۳۰۰-۲۵۰ ميكرومتري مينمايد استفاده شود. براي اخذ نتيجه بهتر لازم است سمپاشي نازلها را در زاويه ۴۵ درجه نسبت به سمت حركت تراكتور انتخاب نمود. سرعت حركت تراكتور بين ۵-۸ كيلومتر در ساعت و حجم محلول سمپاشي ۱۰۰-۳۰۰ ليتر در هكتار در نظر گرفته شود.