در دی اریتور بخار آب ورودی دمای آب را تا دمای اشباع افزایش میدهند تا اکسیژن, دی اکسید کربن و دیگر گازها از آب خارج شوند. در این سیستم از بخار آب استفاده میشود.
در دی اریتور از نوع سینیدار، آب به صورت پاششی از بالا وارد میشود و بخار نیز به داخل برج دمیده میشود. در اثر تماس دو فاز گازها تا حد قابل قبولی از آب خارج میشوند.
دستگاه هوازدا برای حذف گازهای خورنده(O۲ و CO۲) از آب تغذیه دیگ بخار به کار میرود. جداسازی اکسیژن و دی اکسید کربن آزاد از بروز خورندگی در لولهها، پمپها بدنه دیگهای بخار و خطوط برگشت بخار مایع شده پیشگیری میکند.
بر اساسا اصول زیر گازهای حلول در آب(O۲ و CO۲) توسط دستگاه دی اریتور حذف میشود:
۱- افزایش درجه حرارت آب نسبت معکوس با حلالیت گازها در آب دارد. بنابراین افزایش درجه حرارت آب در اثر تماس با بخار سبب کاهش حلالیت گازهای محلول در آب میشود.
۲- به دلیل پایین بودن فشار جزئی گازهای مورد نظر در فضای داخلی دی اریتور گازهای محلول در آب به فضای مجاور خود(فاز بخار) منتقل میشوند.
۳- خلاء موضعی ناشی ازکندانس شدن بخار به حذف گازهای محلول در آب منجر میشود.
علل کاربرد دی اریتور:
وجود گازهای سمی O۲ و CO۲در آبهای تصفیه شده سبب ایجاد ضایعات زیر میگردد:
۱- O۲ موجود در آب مصرفی دیگهای بخار در حد فاصل فاز مایع و فاز بخار باعث ایجاد حفرههای موضعی میشود که انفجار حفرهها یکی از عوامل آسیبدیدگی دیگهای بخار است.
۲- وجود گازهای O۲ وCO۲علاوه بر ایجاد خوردگی در لولههای برگشت (کندانس) عامل ایجاد پدیده کویتاسیون در پمپها میباشند که این پدیده باعث ایجاد خورندگی پرّههای پمپها میشود.
۳- در فرآیندهایی که از بخار آب به منظور بوزدایی استفاده میشود وجود O۲ نه تنها عامل بوزدایی را مختل میسازد بلکه بر اثر اکسیداسیون در محصول ایجاد بو خواهد کرد(فرایند تولید روغن نباتی).
۴- به منظور جلوگیری از ایجاد شوک حرارتی در دیگهای بخار، افزایش درجه حرارت آب ورود به دیگ بخار تا محدوده نقطه جوش بسیار حائز اهمیت است.
دستگاههای دی اریتور علاوه بر حذف گازهای O۲ و CO۲از آب، درجه حرارت به نحو مطلوب افزایش مییابد.
مهمترین مزایای دی اریتور عبارت است از:
۱- به لحاظ جداسازی گاز از آب در ستون جداکننده اختلاط بخار با آب ذخیره شده در مخزن دی اریتور صورت نمیپذیرد.
۲- استفاده از مبدل حرارتی جریان مخالف در ستون جداکننده در مقایسه با نمونههای مشابه از نظر اقتصادی کاملاً مقرون به صرفه میباشد.
دمای مخزن هوازدایی شده تابع نوع هوازدا میباشد. به طور معمول مقادیر زیر برای آن پیشنهاد میشود:
۱- نوع خلاء C۹۰۰-۷۰
۲- نوع اتمسفر یک ۱۰۰۰C
۳- نوع اتمسفر فشار ۱۰۳-۱۰۴۰C