بنتونیت ماده ای است معدنی از دسته رس ها یا شبه رس ها و از کانی های متورم شونده تشکیل شده است، که عموما حاوی مونتموریلونیت و به مقدار کم بیدلیت هستند. به همین دلیل، منظور از بنتونیت، رسی است که ۸۵-۹۰ درصد کانی مونتموریلونیت
داشته باشد.
بنتونیت عمدتاً بر دو نوع است:
بنتونیت های متورم Swelling bentonite یا بنتونیت های سدیم دار.
بنتونیت های غیرمتورم Non-swelling bentonite یا بنتونیت های کلسیم دار.
انواع بنتونیت ها از دیدگاه صنعتی:
بنتونیت های سدیم دار
بنتونیت های جانشینی توسط سدیم
بنتونیت های کلسیم دار
بنتونیت های ارگانوفیل
بنتونیت های فعال شده توسط اسید
کاربرد
در صنعت تهیه روغن از دانه های گیاهی و پتروشیمی از بنتونیت کلسیم دار به دلیل قابلیت مناسب جانشینی کاتیونی و خاصیت رنگبری استفاده می شود.این شرکت با دارا بودن معادن متعدد بنتونیت طبیعی و کارخانه برای دانه بندی و فراوری و اکتیو نمودن توانایی تهیه و تولید و تامین انواع بنتونیت مورد مصرف صنایع غذایی و شیمیایی ، فولاد و سد سازی ، کاغذ سازی ، قند و شکر ، تمیز کننده و شوینده ها ، سرامیک سازی ، کشاورزی ، حفاری ، ریخته گری ، تصفیه انواع روغنهای صنعتی مانند روغن پارافین ، وازلین ،روغن تراتس،روغن کارکرده خودرو،وایت اویل … تصفیه انواع روغن های خوراکی مانند:سویا،کلزا ، خوراک دام و طیور ، بازیافت کنندگی ،داروسازی و … را دارا می باشد.
ساختار شیمیایی :
ترکیب شیمیایی مونت موریلونیت ثابت نبوده و به مقدار زیاد به میزان آب موجود در شبکه بلوری آن که متغییر می باشد، بستگی دارد. گاهی مقداری K۲O و Na۲O نیز در مونت موریلونیت یافت می شود. مونت موریلونیت به علت قابلیت زیاد جانشینی یون ها در شبکه بلوری آن هرگز یک فرمول ایده آل ندارد. در لایه های چهار وجهی جایگزینی Al۳+ به جای Si۴+ تا حداکثر ۱۵ درصد و در لایه های هشت وجهی این جانشینی از مقادیر کم تا ۱۰۰ درصد می تواند انجام پذیرد. یون هایی مانند Mg۲+ و Fe۲+ و به ندرت Zn۲+، Ni۲+، Li+ و Cr۳+ می توانند در ساختمان بلوری مونت موریلونیت جایگزین شوند، لذا ترکیب شیمیایی نزدیک به واقعیت برای این کانی را می توان به صورت زیر تصور کرد.
Al,Mg,Fe۳+)۴(Si,Al)۸O۲۰(OH)۲.nH۲O))