گواوا، میوهای گرمسیری و بومی آمریکا است که بیشتر در برزیل، پرو و مکزیک پرورش مییابد. این درختچهی همیشهسبز، چند سالی است که به ایران هم آمده و در مناطق جنوبی کشور مانند سیستان و بلوچستان یا هرمزگان کشت میشود. میوه گواوا که مردم محلی ایران به آن زیتون محلی هم میگویند، چیزی شبیه به زیتون یا یک انار کوچک است. گوشت این میوه زرد یا قرمز است و از این رو، برخی از نوشیدنیهای آن به رنگ زرد و برخی دیگر هم قرمز هستند.
ارزش تغذیهای
گواوا، تقریبا جزو میوههای پرکالری است و مصرف میوه یا آب آن با محدودیتهایی برای افراد مبتلا به اضافهوزن همراه است. هر ۱۰۰ گرم گواوا، بالای ۱۴ گرم کربوهیدرات، حدود ۱ گرم چربی و بالای ۸ گرم قند دارد و به همین دلیل هم کالری آن نسبت به سایر میوهها کمی بالاتر است. در عوض، کلسیم، منیزیم، فسفر، پتاسیم، روی، ویتامینهای گروه B، ویتامین C و ویتامین K، جزو ارزشمندترین داراییهای گواوا محسوب میشوند و به همین دلیل هم مصرف آن همراه با وعدهها یا در میان وعدههای غذایی برای کودکان و افراد لاغراندام، بسیار مفید است.
بایدها و نبایدهای مصرف گواوا
انواع آنتیاکسیدانها، ویتامینهای موجود در گواوا، این میوه خوشطعم و نوشیدنی آن را به یک محصول دوستدار قلب و عروق تبدیل کرده است. مصرف گواوا یا آب آن به دلیل فیبر بالا و اندیس گلایسمی پایینی که دارد، میتواند در کاهش کلسترول خون و تنظیم قند خون برای پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع ۲ موثر باشد. بهعلاوه، افراد مبتلا به اسهال میتوانند از نوشیدنی گواوا برای درمان مشکل خود کمک بگیرند. گواوا در درمان کولیک و سرفههای مزمن هم کاربرد دارد و میتواند روند درمان بیماری آب مروارید را سرعت ببخشد. از آنجایی که احتمال ایجاد تداخل دارویی و غذایی بین مصرف گواوا و برخی از داروها و مکملهای دوران بارداری و شیردهی وجود دارد، بنابراین بهتر است که خانمهای باردار و شیرده درباره مصرف این محصول با پزشک معالج خود مشورت کنند.
چقدر و کی بخوریم؟
گواوا و نوشیدنی آن، حاوی حجم مناسبی از منیزیم است. به همین دلیل هم مصرف آن حدود ۲ ساعت قبل از خواب میتواند به ریلکس شدن ماهیچههای بدن و اعصاب کمک کند و تجربه خواب بهتری را برايتان به همراه داشته باشد. پیشنهاد میزان مصرف گواوا یا آب آن در طول روز، به سن و سلامت جسمانی هر فرد بستگی دارد و نمیتوان پیشنهاد ثابتی را برای آن مطرح کرد.