دستگاه سیال فوق بحرانی جهت استخراج و پاک سازی
سیال فوق بحرانی خصوصیات مابین یک گاز و یک مایع را دارا می باشد. ویژگی اصلی سیال فوق بحرانی برای استخراج، چگالی بالای آن است سیال فوق بحرانی نفوذ پذیری زیاد و ویسکوزیته کمتر نسبت به حلالهای مایع دارد بهترین حلال برای این روش استخراج در استخراج ترکیبات طبیعی گیاهان دی اکسید کربن است زیرا یک ترکیب ارزان، خنثی و در دسترس است.
در استخراج با دی اکسید کربن فوق بحرانی دمای استخراج ۳۱ درجه سانتی گراد است که این دمای کم فوق بحرانی آن را برای استخراج ترکیبات حساس به حرارت مناسب می سازد این سیستم استخراجی همچنین می تواند با اتصال به یک سیستم کروماتوگرافی دو عمل استخراج و شناسایی همزمان ترکیبات استخراجی خیلی فرار را بطور همزمان انجام بدهد. روش استخراج با سیال فوق بحرانی یک روش جایگزین مناسب برای روشهای معمولی است که با استفاده از حلالهای الی ترکیبات فعال از نظر بیولوژیکی را از گیاهان استخراج می کند و برای استخراج متابولیتهای گیاهی مثل روغنهای فرار، الفا توکوفرول، فلاونوئیدها کارتنوئیدها، استیگمااسترول، اسکوالن، نارینجین و کولچیسین ها استفاده می شود.
علاوه بر این، از این دستگاه می توان جهت تمیز نمودن مواد و قطعات آلوده که نمی توان با روش های معمول آنها را تمیز نمود استفاده نمودو بطور مثال برای تمیز نمودن برد های الکترونیکی، خاک های آلوده و غیره کابرد داشته و حتی می توان برای احیای کاتالیست های غیرفعال شده نیز مورد استفاده قرار گیرد. از دیگر کاربرد های جذاب این دستگاه می توان به تولید میکرو ذرات دارویی با استفاده از انبساط سریع سیال فوق بحرانی با نصب نازل های مناسب اشاره نمود.