مشخصات فني دستگاه ويسکوزيته کينماتيکي:
قابليت انجام آزمايش در محدوده دمايي ۲۰+ درجه ساتيگراد تا ۱۷۰+درجه ساتيگراد
با کنترل کننده الکترونيک دما و مقدار حرارت به صورت ديجيتال با ترمومتر و ترمستات الکترونيک
ولتاژ: ۱۲۰/۱۱۰ ولت و ۲۲۰/۲۴۰ ولت – ۵۰/۶۰ هرتز
داراي چهار محفظه آزمايش همزمان براي چهار نمونه
جنس بدنه از ورق رنگ شده (الکترواستاتيک)
حساسيت ۰.۱ درجه سانتيگراد
ابعاد :۶۰*۴۲*۵۵ ( طول *عرض * ارتفاع )
حجم مخزن پارافين :۱۰ ليتر
وزن :۱۸ کيلو گرم
متعلقات دستگاه ويسکوزيته کينماتيک :
ويسکامتر براي روغن هاي شفاف cannun- ublholde و براي قير مواد غير شفاف از ويسکامتر هاي معکوس – rivers و cross arm براي قير از ويسکامتر هاي u-t استفاده مي شود .
نگهدارنده يا هولدر در دو نوع فلزي و pvc براي ثابت نگه داشتن لوله هاي ويسکامتر داخل مخزن پارافين
ترمومتر ۱۲۰C جهت کنترل دما در ˚۴۰ سانتيگراد محدوده اندازه گيري از˚ ۳۹ تا˚۴۱ سانتيگراد با دقت ۰۵/۰
ترمومتر ۱۲۱C جهت کنترل دما در ˚۱۰۰ سانتيگراد محدوده اندازه گيري از˚ ۹۹ تا˚۱۰۱ سانتيگراد با دقت ۰۵/۰
مخزن شيشه اي با حجم ۲۲ ليتر
اندازه گيري گرانروي با لزجت سنج مويين(ويسکوزيته کينماتيک)
Standard Test Method For Kinematics Of Transparent And Opaque Liquids
هدف از گرانروي کينماتيک (ASTM D-۴۴۵)
هدف از انجام آزمايش تعيين گرانروي سينماتيک محصولات نفتي مايع (مايعات نيوتني)، توسط اندازه گيري زماني که حجمي از مايع بر اثر نيروي جاذبه در يک گرانروي سنج شيشه اي مويين استاندارد جاري مي شود، مي باشد.
تئوري ويسکوزيته به روش کينماتيک
گرانروي يک سيال مقاومت آن در برابر حرکت مي باشد و خاصيتي است که سيال به واسطه ان در مقابل تنش برشي مقاومت مي کند. نسبت تنش برشي به گراديان سرعت يک مايع گرانروي ديناميک ناميده مي شود که مقاومت در برابر جريان يا تغيير شکل مايع است. مقاومت در برابر جريان يک مايع تحت نيروي گرانش، گرانروي سينماتيک ناميده مي شود بسياري از محصولات نفتي و برخي از مواد غير نفتي به عنوان روغن هاي روان کننده به کار برده مي شوند و عملکرد درست دستگاه، بستگي به مناسب بودن مايعي که استفاده مي شود، دارد. هر چه گرانروي روغني که به منظور روان کاري به کار مي رود زيادتر باشد، عمل روان کاري مطمئن تر خواهد بود. البته روغن روان کاري بايد داراي گرانروي معيني باشد زيرا اگر روغن خيلي سبک وروان باشد احتمال انفجار خواهد داشت و اگر خيلي سنگين باشد مقداري از آن از بين مي رود. گرانروي بسياري از سوختهاي نفتي براي تخمين شرايط بهينه ذخيره سازي و عملياتي، مهم مي باشد. گرانروي نفت از نظر حرکت و جريان آن در خطوط لوله اهميت دارد. با افزايش فشار و دما مقدار گرانروي نفت کاهش مي يابد. وجود گازهاي حل شده در نفت خام موجب کاهش گرانروي مي شود و نتيجه اين کاهش، آسان شدن جريان آن در خطوط لوله است.
دستگاه و وسايل لازم جهت آزمايش گرانروي کينماتيک
ويسکومتر مويين شيشه اي کاليبره شده
نگهدارنده گرانروي سنج، جهت نگه داشتن ويسکومتر به طور عمودي
حمام با دماي کنترل شده
کرونومتر
پوآر
روغن موتور به عنوان نمونه
جدول داده ها
روش انجام آزمايش ويسکوزيته کينماتيک
ابتدا حمام را روشن کنيد وئ دماي حمام را روي C۸/۳۷ تنظيم کنيد. يک ويسکومتر کاليبره شده را که گرانروي سينماتيک تخيمن زده شده را در برگيرد (قسمت مويين پهن تر براي مايعات با گرانروي بيشتر و قسمت مويين باريکتر براي مايعات با گرانروي کمتر) انتخاب نماييد بطوريکه زمان جريان کمتر از ۲۰۰ ثانيه نباشد. پس از انتخاب ويسکومتر مناسب آن را با بنزين شسته و منتظر بمانيد خشک شود. سپس دهانه باريک ويسکومتر را داخل ظرف محتوي نمونه کرده و دهانه ديگر را به پوآر متصل نماييد. به کمک پوآر روغن را وارد ويسکومتر کنيد هر گاه تا نيمه حباب بزرگ ويسکومتر از نمونه پر شد پوآر را جدا کرده وبه کمک نگهدارنده ويسکومتر را داخل حمام قرار دهيد. حدود ۵ دقيقه صبر نماييد تا دماي روغن به دماي حمام برسد. سپس به کمک پوآر روغن را تا بالاتر از خط نشان اولي بالا بکشد(مراحل مطابق شکل زير) به کمک کرونومتر لازم براي عبور مايع از خط نشان اول به دوم را بر حسب ثانيه اندازه گرفته و يادداشت نماييد.
محاسبات گرانروي ويسکوزيته کينماتيک
گرانروي سينماتيک را با استفاده از زمان اندازه گيري شده و ثابت ويسکومتر که روي آن درج شده است، توسط معادله زير محاسبه کنيد :
V=CXT
V: گرانروي سينماتيک برحسب
C: ثابت کاليبراسيون ويسکومتر
T: زمان جريان (S)
تميز کردن دستگاهها بعد از انجام آزمايش ويسکوزيته کينماتيک :
در اتمام کار براي تميز کردن ويسکومتر بايستي لوله را به کمک اسيد کروميک شساه و سپس با اب مقطر و استون تميز نماييد و در آخر با هواي خشک آنرا خشک کنيد
سایر مشخصات :
این دستگاه جهت آزمایش ویسکوزیته مواد روغنی و قیرها به روش کینماتیک مورد استفاده قرار می گیرد.