اسید استئاریک چگونه ساخته میشود؟
در زمانهای دور برای ساخت اسید استئاریک چربی را با یک محلول قلیایی حرارت میدادند و از محصول به دست آمده استفاده میکردند اما به دلیل وجود ناخالصی زیاد هیچگاه این تولیدات از مرغوبیت برخوردار نبودند.
با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی و وجود دستگاههای پیشرفته تولید اسید استئاریک دچار تغییراتی گردید. امروزه روشهای متفاوتی برای ساخت اسید استئاریک باکیفیت وجود دارد:
تجزیه حرارتی هگزاکلرواتان بهوسیلهی پرکلرواتیلن:
این تجزیه در دمای بالا صورت میگیرد، در این واکنش شیمیایی علاوه بر ساخت اسید استئاریک محصولات دیگری چون: کربن تترا کلراید، هیدروژن کلراید و هگزا کلرو بوتادین به وجود میآید.
واکنش شیمیایی دی کلرو اتان و کلر با استفاده از کاتالیزورهای پتاسیم کلرید، آلومینیوم کلرید یا کربن فعال:
در اثر این واکنش علاوه بر اسید استئاریک، تترا کلرواتیلن هم ساخته و آزاد میشود.
تولید پرکلرواتیلن از کلراسیون پروپان و پروپیلن در راکتور:
یکی از تولیدات این واکنش شیمیایی اسید استئاریک میباشد که روشی مقرونبهصرفه است.
افزودن اسید به چربی حیوانی به همراه آب، تحت دما و فشار بالا
هیدروژنه کردن چربیهای گیاهی
کاربرد اسید استئاریک
۱- صنایع ریختهگری
به دلیل خاصیت نرمکنندگی اسید استئاریک از آن برای جدا کردن گچ از قالب استفاده میشود. بدین منظور کافی است از مخلوط آب و اسید استئاریک لایهای پوششی بر درون قالب زده و شاهد این باشید که اسید استئاریک در تماس با کلسیم موجود در گچ باعث جدا شدن راحتتر گچ میشود.
۲- شمعسازی
از اسید استئاریک برای افرایش عمر شمع، پیوستگی بافت شمع و جلوگیری از شکستن و شفافیت شمع استفاده میشود. برای استفاده از اسید استئاریک در شمعسازی کافی است پارافین را به همراه یک پنجم اسید استئاریک به صورت بن ماری ذوب کرده و پس از اضافه کردن رنگ و اسانس در قالب بریزید.
۳- لوازم آرایشی و بهداشتی
اسید استئاریک به صورت گسترده در روغنهای طبیعی گیاهی مثل کره کاکائو و شیباتر که دارای خواصت درمانی برای پوست و مو هستند یافت میگردد.
همچنین از اسید استئاریک بهعنوان امولوسیون برای عطر و بهعنوان پایه در تولید محصولات رطوبت رسان پوست استفاده میشود.
این ماده شیمیایی برای پوست مفید است چون با خاصیت ضد آب بودن خود باعث بسته شدن منافذ پوستی و حفظ رطوبت و نرمی پوست میگردد و از ترکهای پوستی و خشکی پوست جلوگیری میکند.
از اسید استئاریک برای ساخت صابونها و شامپوها نیز استفاده میگردد و طی تحقیقاتی دیده شده است که این محصول تأثیر خوبی بر ضدعفونی کردن و ترمیم سوختگیهای پوستی دارد.
۴- صنایع خوراکی
از اسید استئاریک به دلیل خاصیت پیوستگی آن در انواع آدامسها و روکشهای شیرینیها، مومها، قندها، آبنباتها و همچنین در پاستیلهای رنگی استفاده میشود.