مالتو دکسترین
کاربرد مالتودکسترين در صنايع غذايي :
محصولات نانوايي: اين محصولات شامل کيک هاي مرطوب ، شکر اندودها و پرکننده ها مي باشد. افزودن مالتودکسترين به اين محصولات باعث حفظ رطوبت ، کنترل انتشار ، به تاخير انداختن بياتي نان ، حجم دهنده و کاهش حالت چسبناکي در مقايسه با نشاسته مي شود.
غذاي کودک: افزودن مالتودکسترين به غذاي کودک باعث افزايش ماده خشک ( حدود ۵۵ درصد ) شده و به اين نوع غذاها حجم مي دهد همچنين جايگزين لاکتوز اين محصولات مي شود. فوايد استفاده از مالتودکسترين و افزودن آن به غذاي کودک به شرح زير مي باشد:
شيريني کم و طعم ملايم،باقيمانده کم،هضم آسان،ويسکوزيته پايين واسمولاليته پايين
اسنک ها : اضافه کردن مالتودکسترين به اسنک ها باعث به وجود آمدن موارد زير مي شود :
بافت کرانچي،فيبر بالا،چربي کمتر،مخفي نکردن طعم،افزايش زمان جوشيدن و قابليت رقابت با شکر
آب نبات ها: از خواص افزودن مالتودکسترين در صنعت آبنبات سازي موارد زير را مي توان نام برد:
تردي بافت،کاهش ويسکوزيته،تشکيل سريع تر ژل،ايجاد شفافيت،تشکيل فيلم هاي شفاف و اشتهاآور براي روکش آبنبات و قابليت رقابت با سيستم هاي شکردار.
غذاهاي کنسروي: مالتودکسترين در غذاهاي کنسروي نيز کاربرد دارد که مزاياي استفاده از آن به شرح زير است :
افزايش ويسکوزيته ،افزايش احساس دهاني،خاصيت پايدارکنندگي،حجم دهنده و جلوگيري از splash ( ايجاد لکه ).
محصولات پوشش دهنده سالاد: فوايد استفاده از مالتودکسترين در اين نوع پوشش ها شامل موارد زير است :
ايجاد کننده ويسکوزيته،جايگزين نسبي براي چربي،مشارکت در ايجاد بافت صاف و طعم ملايم با حداقل شيريني.
نوشيدني ها: در نوشيدني ها مالتودکسترين باعث ايجاد موارد زير مي شود :
افزايش ميزان انتشار اجزاء نوشيدني مانند صمغ ها و کاکائوها،ايجاد احساس دهاني،شفاف کردن نوشيدني و عدم پوشاندن طعم ها و مشارکت در پايداري محصول.
مخلوط هاي خشک: به دلايلي که در زير آمده است از مالتودکسترين در مخلوط هاي خشک استفاده مي شود :
قدرت تعيين اندازه ذرات ،جذب کم رطوبت ،ايجاد محلول هاي شفاف ،افزايش قابليت انتشارو بهبود دانسيته حجمي.
پتاسیم سوربات
سوربات پتاسيم
سوربات پتاسيم / اسید اسکوربیک
سوربات ها براي جلوگيري از رشد كپكها و مخمرها در مواد غذايي استفاده ميشود. در حقيقت يك نوع ضد كپك ميباشد و مانع از فساد و خرابي محصول كيك ناشي از فعاليت كپكها ميگردد كه به ميزان مجاز در حد استاندارد به محصول اضافه مي شود.
به طور طبیعی در برخی توتها وجود دارد. سوربات پتاسیم نمکی بی رنگ است که بسیار محلول در آب است. در صنایع غذایی به عنوان یک نگهدارنده کاربرد دارد و جهت جلوگیری از کپک قارچی و تخمیر شدن در پنیر، ماست، فرآورده های گوشتی و فرآوردههای آردی مانند کیک و کلوچه به کار میرود. همچنین در نوشابه ها نیز استفاده میشود. کاربرد اصلی آن در صنایع غذایی جهت افزایش عمر مفید محصول است.
لیسیتین
لسیتین
آسه سولفام
آسه سولفام
آسه سولفام
اين شيرين كننده همزمان با آسپارتام كشف شده است.و با توجه به ويژگي خاصي كه دارد. مورد مصرف صنايع غذايي است. اين ماده داراي قدرت شيريني ۱۷۰ برابر شكر مي باشد.مزيت اين شيريني كننده كه براي توليدكنندگان مواد غذائي مهم است. امروزه بسياري از مايعات شيرين توسط تركيب سولفام پتاسيم و آسپارتام بدست مي آيد تا عمر و ثبات بيشتري به شيريني محصول دهد . اگر اين دوماده با هم مخلوط شوند. تاريخ مصرف محصول نيز از نظر زماني بالا می رود .
به روايتي ديگرسومین قند مصنوعی که در سال ۱۹۶۷ کشف شد آسه سولفام پتاسیم بود. مصرف آن در سال ۱۹۹۲ در آدامس و خشکبار و در سال ۱۹۹۸ در مایعات توسط FDA تایید شد. آسه سولفام ماده بی ضرری بوده و در حرارت بالا تخریب نمی شود.
آسپارتام
آسپارتام
آسپارتام
آسپارتام يك جايگزين قند كمكالري است. اين ماده تركيبي از ۲ آمينواسيد اسيد اسپارتيك و فنيلآلانين است. آسپارتام ۲۲۰ مرتبه شيرينتر از قند است و بعد از مصرف مزه آن در دهان نميماند. اين ماده با برندهاي Equal و Nutrasweet نيز شناخته ميشود.
اسپارتام ASPARTAM
شيرين كننده مصنوعي آسپارتام از محصولات جديدي است كه بتازگي وارد بازارهاي جهاني شده است. اين ماده داراي تركيب شيميايي بصورت پودر بارنگ سفيد مي باشد. و قدرت شيريني آن بصورت خالص ۱۸۰ برابر شكر معمولي است.اسپارتام بيشتر در صنايع آبميوه سازي _ شربت سازي. و نوشابه سازي استفاده مي گردد. اين شيرين كننده در جد مصرف عادي براي افراد ديابتي مجاز مي باشد و ميزان مصرف آن در حد متعادل مجاز مي باشد.امروزه با استفاده از اين شيرين كننده . بيماران ديابتي و رژيمي مي توانند بدون بالا رفتن قند خونشان . از چند بطري ۵/۱ ليتري نوشابه روزانه استفاده كنند.
تنها مشكل آسپارتام عمر كوتاه آن پس از تركيب آن مي باشد كه در اثر تركيب با آب. پس از ۳ماه تجزيه شده و شيريني اش را از دست مي دهد. از اين روست كه نوشابه هاي دايت و رژيمي كه با اين قند تهيه مي گردند . داراي تاريخ مصرف كوهتاتري ميباشد .
آسپارتام به روايتي ديگر
دومین قند مصنوعی بود که در سال ۱۹۶۵ توسط شیمیدانی به نام جیمز شالتر کشف گردید. مصرف آسپارتام در سال ۱۹۸۱ توسط FDA تایید و پس از آن در سال ۱۹۹۶ در کلیه نوشابهها و غذاهایی مانند شربت ها، سس، سالاد و بعضی از تنقلات استفاده شد
آسپارتام ۱۸۰ تا ۲۰۰ برابر شیرینتر از شکر بوده و تولید آن آسان است. ولی در برابر حرارت پایدار نبوده و در اثر حرارت دیدن، خاصیت شیرینی خود را از دست میدهد
فوايد آسپارتام
موجب پوسيدگي دندانها نميشود
طعم را در دهان نگه نميدارد
شيريني بعضي طعمدهندهها را طولانيتر ميكند